sjoerdotter
Leeftijd: 41 Geslacht:  Sterrenbeeld:  Studieomgeving (BA): RUG Studieomgeving (MA): RUG Berichten: 77
|
Geplaatst: do 05 jun 2008 14:55 Onderwerp: bestuurders aansprakelijkheid vereniging |
|
|
Een bewonersvereniging van een studentenflat heeft een schoonmaker in dienst. Voor de risico's als werkgever (doorbetaling van loon bij ziekte) is door de bewonersvereniging voor de enige werknemer is een verzekering afgeloten. De penningmeester van de bewonersverenging heeft een fout gemaakt waardoor een bedrag gelijk aan het maandinkomen is verzekerd in plaats van het jaarinkomen. Het regelen van verzekeringen valt onder de taken van de penningmeester. Toen een nieuwe voorzitter aantrad ontdekte hij de fout vrijwel onmiddelijk en zegde het vertrouwen in de penningmeester op. Naast de gemaakte fout speelde ook de matige inzet van de penningmeester voor het bestuur een belangrijke rol in de beslissing van de nieuwe voorzitter om het vertrouwen in de penningmeester op te zeggen. De secretaris wilde geen kant kiezen. Vervolgens heeft het algemene leden vergadering (ALV) de penningmeester met een overgrote meerderheid ontslagen (het vereiste quorum was aanwezig). Bestuursleden krijgen maandelijks een vrijwilligersvergoeding van ongeveer 150 euro. De bewonersvereniging is door de gemaakte fout onderverzekerd voor ziekte/ arbeidsongeschiktheid van zijn werknemer. Nu is de werknemer (63 jaar oud) ziek geworden en de kans is erg klein dat hij ooit nog aan het werk zal kunnen gaan. Misschien dat de verzekering uit coulance alsnog de fout wil rechtzetten maar dat is helemaal niet zeker.
Dècharche is nog niet gegeven aan de oud-penningmeester en ook niet voor de oud-secretaris en voorzitter. De oud-voorzitter is na zijn aftreden nog enkele lopende zaken die te maken hebben met de werknemer blijven regelen.
Wat kan ik als lid van de algemene leden vergadering doen?
-Voorstellen de (mogelijke) schade laten vergoeden op grond van artikel 2:9 BW of eventueel 6:162 BW? Of alleen uitspreken dat er een fout is gemaakt en het 'meenemen' voor een eventuele volgende keer?
-Door wie moet eventule schade worden vergoed, alleen de oud-penningmeester of ook de oud-voorzitter en oud-secretaris?
-En de omvang? In het geval dat de schade gelijk is aan 11 maanden misgelopen verzekeringsgeld van ongeveer 75% van het loon voor een full time baan voor een werknemer van 63 kan dat in de duizenden euro's gaan lopen. Er is wel een eigen vermogen zodat de kans op een faillissement van de bewonersvereniging vrijwel uitgesloten is. Maar waarschijnlijk zullen de service kosten mogelijk wel flink stijgen door dit foutje.
Wat zou redelijk zijn, een schadevergoeding gelijk aan de ontvangen vrijwilligersvergoeding, de helft van de schade of bijvoorbeeld een maximum bedrag van 500 euro? Een factor van belang is dat het gaat om een vereniging met vrijwilligers in het bestuur en geen professionals in loondienst bovendien zijn de bestuurders jong (18-24 jaar) en studerend of net gestopt met een studie in het hoger onderwijs. Aan de andere kant krijgt het bestuur wel een vergoeding en weet men van te voren dat het zeker 10 uur per week kost en is men als bestuur nu eenmaal verantwoordelijkheid. Wie geen verantwoordelijkheid wil dragen moet er niet voor kiezen in een bestuur te gaan. Ook kan een juridische actie preventief werken: bestuurders zullen hun taken serieuzer nemen en zorgvuldiger werken. De aansprakelijkheid moet natuurlijk ook niet zo streng worden toegepast dat niemand meer in een verenigingsbestuur wil. |
|