Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Outstanding С...
Gold signals -...
Gold Signal
Klacht tegen a...
Contact en str...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu vr 03 mei 2024 12:16
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Schadeloosstelling Icesavers
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 5 Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  

Moet de Staat ook het verloren spaargeld boven € 100.000 vergoeden?
Ja
12%
 12%  [ 3 ]
Nee
88%
 88%  [ 22 ]
Totaal aantal stemmen : 25

Auteur Bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 20 okt 2008 0:38    Onderwerp: Schadeloosstelling Icesavers Reageer met quote Naar onder Naar boven

Er schijnen in Nederland 469 particuliere spaarders te zijn die meer dan € 100.000 op hun Icesaverekening hadden staan. Vermoedelijk zal de failliete boedel van Landsbanki niet al te veel opleveren, zodat deze personen een deel van hun geld echt kwijt zijn.

Ik kan me indenken dat deze spaarders zich nu redelijk ellendig voelen, maar het verbaast mij hoe sommigen zich nu tot de media wenden om zonder enige bescheidenheid de stelling te verdedigen dat deze groep recht heeft op volledige schadeloosstelling. Het argument lijkt vooral te zijn dat deze Icesavers niets te verwijten valt.

Laat ik dit argument voor een moment aanvaarden (in weerwil van bijvoorbeeld het tot voor kort geldende garantieplafond van € 38.000 dat m.i. algemeen bekend mocht worden geacht). Dan betekent dit dat deze spaarders er niets aan kunnen doen een deel van hun geld te hebben verloren. Waar komt nu de gedachte vandaan dat de Staat moet bijspringen? Het is toch niet de taak van de Staat om alle "oneerlijkheid" uit de wereld te helpen?
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: ma 20 okt 2008 10:52    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik deel je verbazing. In het geval van huizenbezitters wiens huisprijzen zijn gedaald, die die schade door de overheid vergoed willen zien, is het bij zelfs verbijstering.

Het enige argument dat ik zie 1-2-3 kan verzinnen is dat de overheid verantwoordelijk is voor gedegen toezicht en dat die dus had moeten voorkomen dat de kredietcrisis überhaupt plaats vindt. Of zoiets... Rolling Eyes In het geval van Icesave vind ik het m.n. 'bijzonder' dat het de Nederlandse overheid zou zijn die zou moeten bijspringen in plaats van de IJslandse. Schadevergoeding eisen wegens falend toezicht doe je immers bij de overheid die gefaald zou hebben (dat lijkt me immers het argument).

Voor het overige vraag ik me enorm af of diegenen die claimen dat de overheid voor van alles en nog wat garant moet staan er eigenlijk wel over nagedacht hebben dat dat betekent dat ze vinden dat wij allen (de belastingbetaler/de samenleving) hun schade moeten vergoeden. Volgens mij zijn er gewoon heel veel boze mensen die hun nadeel gecompenseerd willen zien en dan de enige aanwijzen die nog genoeg (lees: oneindig veel?) geld lijkt te hebben, de overheid.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: za 25 okt 2008 15:48    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duch schreef:
Ik deel je verbazing. In het geval van huizenbezitters wiens huisprijzen zijn gedaald, die die schade door de overheid vergoed willen zien, is het bij zelfs verbijstering.

Volstrekt idioot inderdaad. Maar ja, als voor de gemiddelde Nederlander één ding zekerder was dan dat sparen vrij is van ieder risico, dan was het wel dat de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen.

Ik begrijp trouwens niet waarom de algemene trend in de media nog steeds is dat het met de Nederlandse huizenmarkt wel mee zal vallen. De totale Nederlandse hypotheekschuld is relatief veel groter dan de Amerikaanse. Bovendien is het de laatste jaren redelijk normaal geweest om een hypotheek te nemen voor 125% van de waarde van het huis en niets af te betalen, om van het opnemen van de "overwaarde" maar niet spreken. "Het gaat alleen om wat je per maand betaald." Nee dus. "Grond is schaars in Nederland." Klopt, en daarom zit er ook zoveel lucht in de Nederlandse huizenmarkt; met de reële bouwkosten heeft de prijs niets te maken. In de VS vallen de grote klappen ook juist daar waar de grond schaars is. Maar goed, heel veel is er in Nederland toch niet meer aan te doen.

Quote:
Het enige argument dat ik zie 1-2-3 kan verzinnen is dat de overheid verantwoordelijk is voor gedegen toezicht en dat die dus had moeten voorkomen dat de kredietcrisis überhaupt plaats vindt. Of zoiets... Rolling Eyes

Precies, en op zich is dat geen gek argument. (Wel heb ik moeite om dat argument te herkennen in de betogen van de Icesavespaarders.)

Ik denk echter niet dat dit argument opgaat, juist omdat er een garantiestelsel bestaat. Het lijkt mij dat de wetgever daarmee heeft aangegeven voor het meerdere niet aansprakelijk te zijn wegens eventueel toezichtsfalen (of dit juist is weet ik niet). Daar komt bij dat het zoals je zegt om een IJslandse bank gaat, waarvoor de Nederlandse overheid in ieder geval in mindere mate verantwoordelijk is. (Misschien kon de Nederlandse toezichthouder zelfs niet eens ingrijpen, maar ook dat weet ik niet.)

Los daarvan betekent een failliete bank nog niet dat de (bevoegde) toezichthouder onrechtmatig heeft gehandeld. In ieder geval kan het de overheid niet worden verweten dat zij niet publiekelijk heeft gewaarschuwd, want dat loopt sowieso niet goed af.

Vóór de verhoging van de garantielimiet tot € 100.000 werd het deel tussen € 20.000 en € 40.000 voor 90% vergoed. Het is jammer dat die korting nu is geschrapt.

Quote:
Voor het overige vraag ik me enorm af of diegenen die claimen dat de overheid voor van alles en nog wat garant moet staan er eigenlijk wel over nagedacht hebben dat dat betekent dat ze vinden dat wij allen (de belastingbetaler/de samenleving) hun schade moeten vergoeden.

Ik denk dat je rustig kunt zeggen: nee.

Ik las op een forum hoe icesavespaarders zich voornemen om hun huidige vordering op de Staat per 31 december niet op te geven in box 3, omdat belasting niet veel anders is dan stelen.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Flash
Moderator
Flash

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): UvA

Berichten: 1608


BerichtGeplaatst: za 25 okt 2008 17:44    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik vind het allemaal vrij absurd dat men 'eist' dat de Nederlandse Staat er voor garant dient te staan dat er (een gedeelte) van het bedrag terug komt.

Voortaan moeten we dan ook maar ieder risico op de Staat gaan afwentelen, hebben we in ieder geval een vangnet voor als onze handelingen niet het gewenste rendement oplevert Shocked.

Diverse aandelen zijn ook minder waard geworden, zouden we dat ook misschien kunnen verhalen? Gek genoeg hoor je er niemand over dat het op de benzine bespaarde geld (nu de benzine weer goedkoper is geworden) dan maar aan de Staat overgemaakt moet worden.

Feit is wel dat voor zover de recessie nog af te wenden was, hij door de 'schadevergoedingingen' eigenlijk gecreeerd gaat worden.
_________________
Liefde in twee verschillende werelden,
maar in beide ongelooflijk krachtig.
Deze liefde is pas ontstaan,
maar nu al voor eeuwig prachtig....
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Michaelm

Michaelm

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 1661


BerichtGeplaatst: zo 26 okt 2008 13:07    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
hoe icesavespaarders zich voornemen om hun huidige vordering op de Staat per 31 december niet op te geven in box 3, omdat belasting niet veel anders is dan stelen.


Hehehe, wat een raar volk toch.
Zodra iemand met een mes voor hun neus staat om hun spaarcentjes af te pakken roepen ze wel heel hard om door belastingcentjes betaalde beveiliging en rechtspraak.
Gewoon niet laten betalen dus en een paar criminelen op ze afsturen zodat ze hun lesje dan wel leren.

Flash schreef:
Gek genoeg hoor je er niemand over dat het op de benzine bespaarde geld (nu de benzine weer goedkoper is geworden) dan maar aan de Staat overgemaakt moet worden.


Dat is appels met peren vergelijken.
Niet iedereen heeft aandelen maar bijna iedereen is wel aangewezen op brandstof om op z'n werk te komen.
Ook is brandstof iets wat je vast kunt pakken en dus bestaat en zijn aandelen eigenlijk maar gewoon gebakken lucht waarmee een markt gecreëerd is.
_________________
All errors are intentional but mistakes could have been made.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
cia76

cia76

Leeftijd: 88
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Weegschaal
Studieomgeving (BA): UvA
Studieomgeving (MA): UvA
Berichten: 1828


BerichtGeplaatst: zo 26 okt 2008 13:40    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Michaelm schreef:


Hehehe, wat een raar volk toch.
Zodra iemand met een mes voor hun neus staat om hun spaarcentjes af te pakken roepen ze wel heel hard om door belastingcentjes betaalde beveiliging en rechtspraak.
Gewoon niet laten betalen dus en een paar criminelen op ze afsturen zodat ze hun lesje dan wel leren.


Vreemde bijdrage.

Quote:
Dat is appels met peren vergelijken.
Niet iedereen heeft aandelen maar bijna iedereen is wel aangewezen op brandstof om op z'n werk te komen.
Ook is brandstof iets wat je vast kunt pakken en dus bestaat en zijn aandelen eigenlijk maar gewoon gebakken lucht waarmee een markt gecreëerd is.


Wat een onzin...
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Michaelm

Michaelm

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 1661


BerichtGeplaatst: zo 26 okt 2008 13:53    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

cia76 schreef:
Vreemde bijdrage.


Maar wel compleet waar.

Quote:
Wat een onzin...


En ook dit is compleet waar. Wink
_________________
All errors are intentional but mistakes could have been made.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Flash
Moderator
Flash

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): UvA

Berichten: 1608


BerichtGeplaatst: zo 26 okt 2008 15:53    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Michaelm schreef:

Dat is appels met peren vergelijken.
Niet iedereen heeft aandelen maar bijna iedereen is wel aangewezen op brandstof om op z'n werk te komen.
Ook is brandstof iets wat je vast kunt pakken en dus bestaat en zijn aandelen eigenlijk maar gewoon gebakken lucht waarmee een markt gecreëerd is.


Ik zie hier de appels en peren niet in. Door de kredietcrisis ligt Icesave op zijn gat en de mensen die daar sparen (en dat is niet iedereen) roepen vervolgens dat het spaargeld door de Staat moet worden vergoed.

Diezelfde kredietcrisis heeft tot gevolg dat veel aandelen in waarde kelderen en dat de benzine goedkoper wordt. Als je redenatie I doortrekt naar deze aspecten dat zou ook in deze situatie de Staat dus bij moeten springen om het verlies te vergoeden resp. geld toe moeten krijgen.

Feit is dat niet iedereen bij Icesave geld heeft gestort, maar betoogd wordt dat wel iedereen hiervoor dient te 'bloeden'. Het geld van de Staat hebben we namelijk linksom of rechtsom zelf aan de Staat moeten voldoen.
_________________
Liefde in twee verschillende werelden,
maar in beide ongelooflijk krachtig.
Deze liefde is pas ontstaan,
maar nu al voor eeuwig prachtig....
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Michaelm

Michaelm

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 1661


BerichtGeplaatst: zo 26 okt 2008 16:21    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Flash schreef:
Diezelfde kredietcrisis heeft tot gevolg dat veel aandelen in waarde kelderen en dat de benzine goedkoper wordt.


Ik begrijp hoe je aan je redenatie komt maar ik ben het er niet mee eens om de goedkopere benzine puur aan de kredietcrisis toe te schrijven.
Ik zelf zou dit gewoon aan de marktwerking toekennen.
Diezelfde marktwerking heeft er immers ook voor gezorgd dat de benzine prijzen gestegen zijn.
En daardoor, en nu ga ik er even vanuit dat accijnzen procentueel geheft worden, heeft de staat voordeel gehad van de marktwerking en kan het nadeel niet op een andere partij gelegd worden.
_________________
All errors are intentional but mistakes could have been made.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
abraxes

abraxes

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 1624


BerichtGeplaatst: ma 27 okt 2008 23:10    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Wat dacht je er van om in oorlog met Ijsland te gaan? Clown
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
Michaelm

Michaelm

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 1661


BerichtGeplaatst: di 28 okt 2008 0:11    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Neuh, Ik vind Bjork veel te leuk.
_________________
All errors are intentional but mistakes could have been made.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Holiday



Leeftijd: 75
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier


Berichten: 33


BerichtGeplaatst: di 28 okt 2008 22:00    Onderwerp: Icesave Reageer met quote Naar onder Naar boven

Wat is nou het probleem, ik ben ook spaarder bij Icesave en ben blij dat ik een gedeelte terug krijg.

Dat de Nederlandse staat dit doet vind ik vrij logisch, de Nederlandsche staat heeft de garantie afgegeven dat de Icesave bank een reguliere bank was die onder toezicht stond van de Nederlandse staat.

Ik vind dan ook dat de spaarders al hun geld horen terug te krijgen.

Waarom worden wel miljarden aan allerlij bedrijven en banken gegeven, daar is Icesave maar een druppel van.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: di 28 okt 2008 22:43    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Over het gegarandeerde bedrag val ik natuurlijk niet, al hebben Icesavers heel veel geluk gehad dat net op de dag waarop het fout ging de garantie werd verhoogd tot € 100.000. Dat de Staat daarnaast de eerste € 20.887 'voorschiet' is bijzonder vriendelijk van de Staat jegens de Icesavers.

Maar wie er meer dan € 100.000 had staan (en dus al € 62.000 meer terugkrijgt dan waar hij op had mogen hopen) heeft voor zover ik het kan zien geen recht op volledige vergoeding door de Staat.

Holiday schreef:
de Nederlandsche staat heeft de garantie afgegeven dat de Icesave bank een reguliere bank was die onder toezicht stond van de Nederlandse staat.

Het was niet helemaal een reguliere bank, want de eerste € 20.887 werd alleen door IJsland gegarandeerd. Maar los daarvan, de Staat gaf slechts een garantie tot € 38.000 (nu € 100.000). Toen de reguliere bank Van der Hoop Bankiers in 2005 failliet ging, kregen de rekeninghouders ook niet alles vergoed. Dat het blijkbaar nog redelijk goed afliep kwam doordat de boedel nog flink wat opbracht. Op dat moment garandeerde de Staat slechts € 20.000, zoals blijkt uit dit bericht (waaruit ik trouwens leer dat de garantie wordt uitgekeerd bovenop dat wat uit de boedel komt; dat is heel gunstig voor de Icesavers met meer dan € 100.000). Van der Hoop Bankiers werd door DNB trouwens al jaren in de gaten gehouden.

Quote:
Waarom worden wel miljarden aan allerlij bedrijven en banken gegeven, daar is Icesave maar een druppel van.

Omdat de regering (en het parlement) van mening zijn dat het algemeen belang dit verlangt. Al was het alleen maar omdat uitkering van de gegarandeerde bedragen bij een faillissement van Fortis/ABN AMRO of ING waarschijnlijk al flink meer kost dan wat er nu is uitgegeven.

Een druppel zou ik Icesave niet noemen. Het gaat al snel om € 100 per inwoner van Nederland.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Michaelm

Michaelm

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 1661


BerichtGeplaatst: wo 29 okt 2008 19:26    Onderwerp: Re: Icesave Reageer met quote Naar onder Naar boven

Holiday schreef:
Waarom worden wel miljarden aan allerlij bedrijven en banken gegeven


Hier geef ik je groot gelijk in !
Het is simpelweg een zeer grote schande dat kapitalisten gered moeten worden door socialistische maatregelen waarna de kapitalisten weer vrolijk verder gaan met het uitmaken van socialisten als gevaarlijke mensen.
En het leukste is nog dat de hele affaire alleen een uitstel van executie is.
_________________
All errors are intentional but mistakes could have been made.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Marco Knol



Leeftijd: 54
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): UU

Berichten: 598


BerichtGeplaatst: vr 31 okt 2008 1:54    Onderwerp: Re: Icesave Reageer met quote Naar onder Naar boven

Holiday schreef:
Dat de Nederlandse staat dit doet vind ik vrij logisch, de Nederlandsche staat heeft de garantie afgegeven dat de Icesave bank een reguliere bank was die onder toezicht stond van de Nederlandse staat.
Onzin. De Nederlandse staat heeft Icesave toegelaten te opereren op de nederlandse markt. Dat is iets totaal anders dan een garantie geven. De staat geeft ook geen garantie op auto's die hier verkocht worden. Toch houdt zij middels wetgeving een zeker toezicht (middels consumentenbescherming en (europese) veiligheidseisen) op auto's waarvan toegelaten wordt dat die hier verkocht worden.
Bovendien, voorzover er in het nederlandse banksysteem een garantie wordt gegeven is dat die van het depositogarantiestelsel. En zoals bona al schreef, die was 38.000 en is pas recentelijk verhoogd naar 100.000. De hoogte van dat gegarandeerde bedrag was volgens mij vrij algemeen bekend, dus waar je dat idee vandaan haalt dat al je geld gegarandeerd was is mij een raadsel.
Overigens, voorzover ik het begrepen heb was DNB verplicht Icesave toe te laten omdat de IJslandse toezichthouder zei dat het OK was. Ofwel, er was hooguit sprake van marginale toetsing, waarschijnlijk omdat het EER-verdrag niet meer toelaat. Al moet ik zeggen dat ik me kan voorstellen dat we voor banken toch een iets andere regeling willen dan voor Cassis de Dijon.
_________________
Gelijk hebben is niet hetzelfde als bewijs hebben.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 5 Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds