Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Outstanding С...
Gold signals -...
Gold Signal
Klacht tegen a...
Contact en str...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu ma 06 mei 2024 9:32
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Recht van opstal en belanghebbende (1:2 Awb)
Moderators: Michèle, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 2 van 3 Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 18:14    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Yup, arrest "Gedogen gemeente Enschede" Very Happy
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 18:17    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Xman83 schreef:
Er is op het moment veel discussie over dit soort problemen. Een oplossing zal kunnen zijn een soort relativiteitsvereiste. Hoewel we deze niet of nog niet kennen in de AwB kan je misschien wel er wat aan hebben in je betoog. Ik kan je daarbij aanraden de oratie van prof. Jurgens van de UU.


Euh... hoe/ waar kan ik die oratie vinden? (tja, weet ook pas sinds van de week hoe ik een boek in onze jur. bieb kan vinden Wink )
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 18:23    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

De beschouwing is ingeleverd (joepiedepoepie, hij is toch nog afgekomen!), maar eventuele suggesties zijn nog best welkom, want ik moet ook nog een pleitnota schrijven...

Voor degene die zin heeft een stukje te lezen:

1. Inleiding
1.1.1 De heer Baars en de heer Snoeck zijn beiden woonachtig aan Twaalfmorgen aan de plas Vogelenzang in Loskoop. De heer Snoeck woont op nummer 56, de heer Baars woont vier percelen verderop op nummer 48.
1.1.2 Reeds sinds 1965 verhuurt Snoeck, gedurende het vaarseizoen, ligplaatsen voor zeil- en motorbootjes bij zijn woning, in het slootje tussen zijn perceel en Twaalfmorgen 58.
1.1.3 Al enige tijd probeert Baars om onduidelijke redenen en met wisselende argumenten Snoeck te bewegen tot het staken van zijn ligplaatsenverhuur. Baars heeft Snoeck verschillende malen per persoonlijk verzoek en vervolgens via zijn advocaat per schriftelijke sommatie geprobeerd tot beëindiging van de verhuur over te laten gaan. Hierna heeft Baars het hogerop gezocht door middel van een schriftelijk verzoek aan het College van Burgemeester en Wethouders om handhavend tegen Snoeck op te treden.
1.1.4 Het College heeft Baars ingelicht om verschillende redenen geen actie te zullen ondernemen tegen Snoeck. Hierop heeft Baars bezwaar aangetekend, welke door het College niet-ontvankelijk is verklaard, aangezien Baars geen belanghebbende in de zin van de Awb is. Vervolgens heeft Baars beroep aangetekend tegen de niet-ontvankelijkheidbeslissing van het College.

1.2 Er zijn verschillende rechtsvragen van belang.
Ten eerste: is de heer Baars belanghebbende in de zin van de Awb?
Ten tweede: als Baars belanghebbende is, is er dan sprake van een regelovertreding door de heer Snoeck in verband met zijn verhuur van ligplaatsen voor zeil- en motorbootjes?
En ten derde: als Baars belanghebbende is, en er is sprake van een regelovertreding door Snoeck, is het College dan verplicht te voldoen aan het verzoek van de heer Baars om handhavend tegen de ligplaatsenverhuur door Snoeck op te treden?

1.3 De vordering van de eiser dient verworpen te worden. Aangezien de heer Baars geen belanghebbende in de zin van de Awb is moet het beroep ongegrond verklaard worden. Subsidiair is er geen sprake van regelovertreding door Snoeck, en meer subsidiar is het College niet gehouden handhavend op te treden tegen Snoeck. Er is dus geen enkele rechtsgrond voor de vordering van de eiser.
2. Argumentatie
2.1 De heer Baars is geen belanghebbende in de zin van de Awb.
2.1.1 Het belanghebbende-begrip is van groot belang, omdat het verzoek van Baars alleen aangemerkt kan worden als aanvraag, als Baars aangemerkt kan worden als belanghebbende (art. 1:3 lid 3). Als het verzoek van Baars geen aanvraag in de zin van de Awb is, dan kan de afwijzing van zijn verzoek door het College niet aangemerkt worden als een beschikking/ besluit (art. 1:3 lid 2). Wanneer de afwijzing door het College niet aangemerkt kan worden als een besluit staat hier geen bezwaar tegen open (art. 1:5 lid 1), en moet een eventueel bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard. Als het bezwaar van de heer Baars niet-ontvankelijk is moet het beroep ongegrond worden verklaard. Dus als de heer Baars niet als belanghebbende aangemerkt kan worden, dan moet het beroep ongegrond verklaard worden.
2.1.2 De wet omschrijft een belanghebbende als degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken (art. 1:2 lid 1), deze nogal vage omschrijving wordt in de literatuur geconcretiseerd in een vijftal vereisten waaraan voldaan moet worden:
1. een eigen belang
2. een objectief belang
3. een actueel belang
4. een persoonlijk belang
5. een rechtstreeks belang
2.1.3 Ten eerste voldoet de heer Baars niet aan het eigen belang-criterium. Baars komt op voor twee belangen. Baars komt op voor het belang van zijn zoon, bewoner van Twaalfmorgen 58 en directe buurman van de heer Snoeck, degene die daadwerkelijk enige overlast van de ligplaatsenverhuur zou kunnen ondervinden.
2.1.4 Daarnaast beroept Baars zich op enkele wetten ter bescherming van het milieu, te weten de Vogelrichtlijn, de APV en de PVV. Opkomen voor het milieu is een ideëel belang, en kan dus niet aangemerkt worden als een eigen belang.
2.1.5 Ten tweede voldoet de heer Baars niet aan het persoonlijk belang-criterium. Baars voldoet niet aan het afstand- en zichtcriterium. Hij heeft vanuit zijn woning en vanaf zijn erf geen zicht op de ligplaatsen van Snoeck, er liggen namelijk drie percelen met woningen (Twaalfmorgen 50, 52 en 54) en de woning van Snoeck zelf, tussen het perceel van Baars en de ligplaatsen.
2.1.6 De afstand tussen het perceel van Baars en de ligplaatsen van Snoeck bedraagt zo’n 400 meter. In diverse arresten is bepaald dat een afstand van 300 meter al te groot is om als belanghebbende aangemerkt te kunnen worden.
2.1.7 Het zogenoemde Mevrouw Kiki-criterium, geformuleerd door de Afdeling Bestuursrechtspraak in 1999, bepaald dat voor de vaststelling of een omwonende belanghebbende in de zin van de Awb is, niet alleen het afstand- en zichtcriterium van belang is maar ook de invloed van het besluit op de woon- en leefomgeving van de omwonende.
2.1.8 Het Mevrouw Kiki-criterium is echter niet voor algemene toepassing vatbaar. Zoals de Raad van State ook in haar jaarverslag van 2000 schrijft “dat dit criterium niet als aanvulling op de hoofdlijn moet worden beschouwd, maar als een uitzondering daarop die niet licht wordt aanvaard”. Er zijn sindsdien dan ook vrijwel geen uitspraken geweest waarin het Mevrouw Kiki-criterium van toepassing is verklaard, en des te meer waarin het Mevrouw Kiki-criterium niet van toepassing is bevonden.
2.1.9 In casu is er geen sprake van een zodanige bijzondere situatie waarin de woon- en leefomgeving zodanig wordt beïnvloed dat toepassing van het Mevrouw Kiki-criterium moet plaatsvinden. Baars kan dan ook niet als belanghebbende aangemerkt worden.
2.1.10 Ten derde voldoet de heer Baars niet aan het rechtstreeks belang-criterium. Indien Baars zich op zijn recht van opstal en zijn eigendom van de woning Twaalfmorgen 58 beroept om als belanghebbende aangemerkt te kunnen worden, faalt dit beroep. Met zijn recht van opstal heeft hij slechts een afgeleid belang.
2.1.11 Aangezien de heer Baars niet voldoet aan drie van de vijf belanghebbende vereisten kan hij niet aangemerkt worden als een belanghebbende in de zin van de Awb. Het beroep moet dus ongegrond verklaard worden.

2.2 Er is geen sprake van regelovertreding door de heer Snoeck, waardoor er ook geen aanleiding is voor het College om op te treden tegen de ligplaatsenverhuur.
2.2.1 De ligplaatsenverhuur van de heer Snoeck is niet in strijd met het Bestemmingsplan. Volgens de plankaart is de bestemming van perceel Twaalfmorgen 56: “woning, erf, tuin, water en recreactie”.
2.2.2 De “Van Dale” omschrijft “recreatie” als ontspanning, vrijetijdsbesteding. Varen in en het bezitten van een zeil- of motorbootje is wel dé definitie van recreatie, en de ligplaatsen kunnen daarmee aangemerkt worden als klein recreatieterrein. De ligplaatsenverhuur voldoet daarmee dan ook aan de bestemming volgens de plankaart.
2.2.3 In artikel 12 van het Bestemmingsplan wordt er een extra beperking gegeven aan de bestemming volgens de plankaart. Artikel 12 verbiedt de gronden te gebruiken als standplaats of voor opslag (lid 1) en als ligplaatsen voor woonschepen (lid 2).
2.2.4 Er is duidelijk geen sprake van strijd met lid 2 aangezien er hier sprake is van ligplaatsen voor recreatieve vaartuigen, en geen woonschepen.
2.2.5 Er kan ook niet gesproken worden van opslag van vaartuigen als bedoeld in lid 1. Opslag wil zeggen dat goederen die (tijdelijk) niet gebruikt worden, ergens bewaard worden ter conservering voor eventueel later gebruik. Aangezien de ligplaatsen alleen gedurende het vaarseizoen, hét gebruiksseizoen, verhuurd worden en buiten het seizoen naar een winterstalling gaan kan er in casu niet van opslag gesproken worden.
2.2.6 De ligplaatsenverhuur valt in ieder geval onder de overgangsregeling van art. 46 Bestemmingsplan. De ligplaatsen worden namelijk al sinds circa 1965 verhuurd, ruim voor de inwerkingtreding van het Bestemmingsplan.
2.2.7 Het gebruik is sinds het begin niet gewijzigd. De uitbreiding van ligplaatsen voor zeilbootjes naar ligplaatsen voor zeil- en motorbootjes is geen wijziging in de zin van lid 2 van artikel 46, en al zeker geen vergroting naar de aard van de afwijking van het plan.
2.2.8 Tevens handelt de heer Snoeck niet in strijd met art 5.3 APV. In lid 1 van dit artikel wordt het onbemand achterlaten van vaartuigen in het Loskoopse plassengebied verboden. In lid 2 wordt echter bepaalt dat dit verbod niet geldt voor de eigenaren én rechthebbende gebruikers van woning óf recreatieterrein. De ligplaatsen van Snoeck kunnen als recreatieterrein aangemerkt worden (zie 2.2.2), en de huurders van de ligplaatsen als rechthebbende gebruikers van het terrein. Het is dus voor de huurders toegestaan hun vaartuig onbemand achter te laten, en daarmee is de ligplaatsenverhuur niet in strijd met art 5.3 APV.
2.2.9 De Provinciale Vaartuigenverordening verbiedt alleen het varen op de plas Vogelenzang, en dan ook niet voor rechthebbenden op de langs de plas gelegen gronden. En dus kan de ligplaatsenverhuur door Snoeck dan ook niet als in strijd met de PVV bevonden worden.
2.2.10 Aangezien de heer Snoeck met het verhuren van ligplaatsen voor vaartuigen bij zijn woning niet in strijd met enige regelgeving handelt kan het College niet tegen deze handelingen optreden.

2.3 Het College van Burgermeester en Wethouders is niet gehouden aan het verzoek van de heer Baars handhavend tegen de heer Snoeck op te treden. In het geval dat Snoeck toch in strijd met regelgeving handelt dan nog is het College niet verplicht op verzoek van een derde handhavend op te treden.
2.3.1 Art 122 Gemeentewet bepaalt dat “de bepalingen van gemeentelijke verordeningen in wier onderwerp door een wet, een algemene maatregel van bestuur of een provinciale verordening wordt voorzien, zijn van rechtswege vervallen”. Art 5.3 APV is een bepaling van een gemeentelijke verordening in wier onderwerp door een provinciale verordening wordt voorzien.
2.3.2 Voor de bepaling van hetzelfde onderwerp geldt de motieftheorie als bepaald in het arrest “Emmense Baliekluivers”. De motieftheorie houdt in dat als er aan de gemeentelijke verordening dezelfde grondslag ligt als de hogere regeling, en er dus sprake is van hetzelfde motief achter de regeling, dat zij dan in hetzelfde onderwerp voorzien.
2.3.3 Beide regelingen dienen ter bescherming van de milieuwaarden van het Loskoopse plassengebied. Er is dus sprake van eenzelfde motief, en dus voorzien beide regelingen in hetzelfde onderwerp. Art 5.3 APV dient dus als van rechtswege vervallen beschouwd te worden, er kan dus niet handhavend opgetreden worden tegen een eventuele overtreding van het artikel.
2.3.4 Een bestuursorgaan heeft beleidsvrijheid in de keuze om al dan niet te handhaven. De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft echter bepaald dat er een ‘beginselplicht tot handhaving’ bestaat. Dit houdt in dat het bestuursorgaan verplicht is om van zijn bevoegdheid tot handhavend optreden gebruik te maken, en dat dit slechts onder bijzondere omstandigheden door het bestuursorgaan mag worden geweigerd. Als bijzondere omstandigheden worden aangemerkt a. als er concreet uitzicht is op legalisatie en b. als de gevolgen van handhaving onevenredig zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.
2.3.5 In casu is er sprake van een concreet uitzicht op legalisatie, zoals het College al in haar brief aan de heer Baars schrijft zal op korte termijn art 5.3 APV geschrapt worden. Aangezien er een concreet uitzicht is op legalisatie van een eventuele overtreding van art 5.3 APV is het College niet gehouden tegen die eventuele overtreding bestuursdwang uit te oefenen.
2.3.6 Tevens zijn de gevolgen van handhaving onevenredig in verhouding tot de daarmee te dienen belangen. Handhaving moet de milieubelangen dienen, aangezien Snoeck met zijn ligplaatsenverhuur de natuurwaarden van het Loskoopse plassengebied bedreigt, aldus Baars.
2.3.7 Echter Snoeck gebruikt zijn inkomsten uit de ligplaatsenverhuur voor onder andere het bekostigen van de bescherming van de tot zijn eigendom behorende natuurwaarden. Als Snoeck de verhuur moet beëindigen zal hij in ernstige persoonlijke financiële problemen komen, en zal hij tevens de bescherming van de natuurwaarden niet meer kunnen bekostigen. Snoeck zal dan een beroep moeten op bijstand om zijn gronden in stand te houden.
2.3.8 Handhaving is dus helemaal niet voordelig voor de bescherming van de natuurwaarden, en daarbij zijn de nadelige gevolgen voor Snoeck zo ernstig dat dit niet in verhouding is. Het College is op grond hiervan dus niet gehouden handhavend op te treden.
2.3.9 In het arrest “Gedogen gemeente Enschede” is bepaald dat langdurig ‘stilzitten’ door het bestuur het vertrouwen kan wekken dat er gedoogd wordt. In casu is er al sinds het begin van de ligplaatsenverhuur omstreeks 1965, de inwerkingtreding van het Bestemmingsplan in 1974 en de overgang van ligplaatsen voor alleen zeilbootjes naar ligplaatsen voor zeil- en motorbootjes in 1985 niet opgetreden tegen een eventuele overtreding, waardoor Snoeck zich op het gewekte vertrouwen dat er gedoogd wordt kan beroepen.
2.3.10 Er is echter verder in genoemd arrest bepaald dat als een derde-belanghebbende om handhaving verzoekt, het bestuur toch handhavend moet optreden, tenzij de derde pas na zeer geruime tijd om handhaving verzoekt. In het arrest is er sprake van een periode van circa 19 jaar tussen het begin van de overtreding en het verzoek van de derde-belanghebbende aan het bestuur om handhavend op te treden. In casu is deze periode zo’n 20 jaar sinds de laatste wijziging in het gebruik van de gronden door Snoeck tot zo’n 40 jaar sinds het begin van het betreffende gebruik. Dit is nog langer dan de termijn in het arrest.
2.3.11 Op grond van het arrest “Gedogen gemeente Enschede” is het College niet gehouden handhavend op te treden tegen een eventuele overtreding door Snoeck.

3. Conclusie
De heer Baars is geen belanghebbende, want hij voldoet niet aan de belanghebbende-criteria, daarom hoeft het College niet aan zijn verzoek te voldoen handhavend op te treden tegen Snoeck, en moet het beroep ongegrond worden verklaard. Tevens is er geen sprake van regelovertreding door de heer Snoeck. Baars beroept zich op verschillende artikelen en regelingen, maar Snoeck handelt met geen daarvan in strijd. Daarom kán en mág het College níet optreden tegen de ligplaatsenverhuur van Snoeck. Als laatste is het College, bij een eventuele overtreding van van een regeling, niet gehouden aan het verzoek van Baars te voldoen om bestuursdwang toe te passen. Het College heeft een zekere beleidsvrijheid om te gedogen. Er kan dus geen enkele rechtsgrond aangevoerd worden op basis waarvan het College zou moeten optreden tegen Snoeck. De vordering van de eiser dient dan ook te worden afgewezen.
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 20:39    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik blijf erbij dat het feit dat de vrouw van A eigenaar is voldoende grond is om A als belanghebbende aan te merken.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 21:26    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

StevenK schreef:
Ik blijf erbij dat het feit dat de vrouw van A eigenaar is voldoende grond is om A als belanghebbende aan te merken.

Welk eigen rechtstreeks belang heeft A dan?

In deze uitspraak oordeelt de Centrale Raad van Beroep:
Quote:
De rechtbank heeft het door appellante tegen het besluit van 31 augustus 1999 ingestelde beroep ongegrond verklaard. De Raad is met de rechtbank van oordeel dat het besluit van 31 augustus 1999 rechtens juist is. Anders dan namens appellante is bepleit kan zij niet in haar bezwaren worden ontvangen nu zij niet als belanghebbende in de zin van artikel 1:2, eerste lid, van de Awb bij de ten aanzien van haar echtgenoot genomen besluiten kan worden beschouwd. Appellante heeft immers geen rechtstreeks belang bij de ten aanzien van haar echtgenoot genomen besluiten ingevolge de AAW en de WAO, nu een uit de huwelijksrelatie voortvloeiend belang van appellante slechts een afgeleid belang vormt.

_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 21:39    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

StevenK schreef:
Ik blijf erbij dat het feit dat de vrouw van A eigenaar is voldoende grond is om A als belanghebbende aan te merken.


Waar baseer je dat op Steven? Dat is namelijk iets wat ik niet eens in overweging heb genomen...
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 21:45    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

MiriamvL schreef:
StevenK schreef:
Ik blijf erbij dat het feit dat de vrouw van A eigenaar is voldoende grond is om A als belanghebbende aan te merken.


Waar baseer je dat op Steven? Dat is namelijk iets wat ik niet eens in overweging heb genomen...

Een eigenaar van de aanliggende grond is belanghebbende; echtgenoten komen gebruikelijk voor elkaars belangen op.
bona fides schreef:
StevenK schreef:
Ik blijf erbij dat het feit dat de vrouw van A eigenaar is voldoende grond is om A als belanghebbende aan te merken.

Welk eigen rechtstreeks belang heeft A dan?

In deze uitspraak oordeelt de Centrale Raad van Beroep:
Quote:
De rechtbank heeft het door appellante tegen het besluit van 31 augustus 1999 ingestelde beroep ongegrond verklaard. De Raad is met de rechtbank van oordeel dat het besluit van 31 augustus 1999 rechtens juist is. Anders dan namens appellante is bepleit kan zij niet in haar bezwaren worden ontvangen nu zij niet als belanghebbende in de zin van artikel 1:2, eerste lid, van de Awb bij de ten aanzien van haar echtgenoot genomen besluiten kan worden beschouwd. Appellante heeft immers geen rechtstreeks belang bij de ten aanzien van haar echtgenoot genomen besluiten ingevolge de AAW en de WAO, nu een uit de huwelijksrelatie voortvloeiend belang van appellante slechts een afgeleid belang vormt.

In uitkeringszaken wordt het belanghebbende begrip heel beperkt gehouden.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 22:19    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik vind je argument niet zo overtuigend. Dat het gebruikelijk is dat echtgenoten voor elkaar opkomen geldt net zo goed voor uitkeringszaken. Belanghebbende ben je slechts bij een eigen belang. 'Elkaars' belang duidt al op een belang van de ander.

Gezien het arrest dat MiriamvL had gevonden ben ik het zeker eens dat de eigenaar belanghebbende is, en ik denk dat A zelf ook wel belanghebbende is op grond van zijn recht van opstal. Maar niet omdat hij met de eigenaar getrouwd is, dit levert hooguit een afgeleid belang op.

Merk op dat de echtgenoot uitstekend voor zijn vrouw op kan komen, mits zij hem maar machtigt.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 22:46    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
Ik vind je argument niet zo overtuigend. Dat het gebruikelijk is dat echtgenoten voor elkaar opkomen geldt net zo goed voor uitkeringszaken. Belanghebbende ben je slechts bij een eigen belang. 'Elkaars' belang duidt al op een belang van de ander.

Gezien het arrest dat MiriamvL had gevonden ben ik het zeker eens dat de eigenaar belanghebbende is, en ik denk dat A zelf ook wel belanghebbende is op grond van zijn recht van opstal. Maar niet omdat hij met de eigenaar getrouwd is, dit levert hooguit een afgeleid belang op.

Merk op dat de echtgenoot uitstekend voor zijn vrouw op kan komen, mits zij hem maar machtigt.

terzijde: uit de casus begreep ik dat de zoon een recht van opstal heeft, niet A ?

Als ik uitga van de bestuurstheorie, kom ik ook tot de conclusie dat echtgenoot niet op kan komen voor de belangen betreffende goederen onder het bestuur van de ander vallen.

Echter kan ik in de jurisprudentie geen aanwijzing vinden dat bij het bepalen van het belang de onderlinge verhouding van echtgenoten vermogensrechtelijk uitgeplozen wordt. En dat sluit ook aan bij wat in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is.

Als ik echter naar bijvoorbeeld LJN AA4802 kijk, dan moet ik mijn standpunt toch heroverwegen.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 23:24    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

StevenK schreef:
terzijde: uit de casus begreep ik dat de zoon een recht van opstal heeft, niet A ?

A heeft een recht van opstal (gekregen van zijn vrouw), dat hij gebruikt heeft om voor zijn zoon C een huis te bouwen. Ik moest het ook een paar keer lezen. Of zo'n recht van opstal voldoende is om belanghebbende te zijn weet ik niet, maar ik zie eigenlijk geen reden waarom niet.

Quote:
Als ik echter naar bijvoorbeeld LJN AA4802 kijk, dan moet ik mijn standpunt toch heroverwegen.

Grappige uitspraak, beetje de omgekeerde situatie maar inderdaad wordt de vermogensrechtelijke verhouding uitgeplozen.

In deze Handreiking Bezwaarschriftprocedure Algemene wet bestuursrecht wordt in paragraaf 15.4 opgemerkt dat ook van iemand die voor zijn echtgenoot/echtgenote naar de zitting komt een machtiging kan worden verlangd. (Ik kan me wel voorstellen dat hier bij de gemiddelde bezwaarschriftprocedure niet zo zwaar aan wordt getild.)
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: ma 29 mei 2006 23:33    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
StevenK schreef:
terzijde: uit de casus begreep ik dat de zoon een recht van opstal heeft, niet A ?

A heeft een recht van opstal (gekregen van zijn vrouw), dat hij gebruikt heeft om voor zijn zoon C een huis te bouwen. Ik moest het ook een paar keer lezen. Of zo'n recht van opstal voldoende is om belanghebbende te zijn weet ik niet, maar ik zie eigenlijk geen reden waarom niet.

Oh, als dat het geval is, dan roep ik nog volmondiger dan eerst 'A is belanghebbende, want rechthebbende op aangrenzend perceel'.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: di 30 mei 2006 0:36    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

StevenK schreef:
Oh, als dat het geval is, dan roep ik nog volmondiger dan eerst 'A is belanghebbende, want rechthebbende op aangrenzend perceel'.

Maar niet als je zoals Miriam het standpunt van het college van B&W mag verdedigen, welk college de man in bezwaar onontvankelijk heeft verklaard Wink.

MiriamvL schreef:
2.1.11 Aangezien de heer Baars niet voldoet aan drie van de vijf belanghebbende vereisten kan hij niet aangemerkt worden als een belanghebbende in de zin van de Awb. Het beroep moet dus ongegrond verklaard worden.

Je bedoelt waarschijnlijk: onontvankelijk
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: di 30 mei 2006 6:50    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
StevenK schreef:
Oh, als dat het geval is, dan roep ik nog volmondiger dan eerst 'A is belanghebbende, want rechthebbende op aangrenzend perceel'.

Maar niet als je zoals Miriam het standpunt van het college van B&W mag verdedigen, welk college de man in bezwaar onontvankelijk heeft verklaard Wink.

In je analyse zul je toch moeten concluderen dat 'ie wel ontvankelijk is, anders is je analyse niet volledig. In je conclusies / pleidooi zul je beginnen met het argument dat 'ie niet ontvankelijk is.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: di 30 mei 2006 8:32    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Bona Fides schreef:

MiriamvL schreef:
2.1.11 Aangezien de heer Baars niet voldoet aan drie van de vijf belanghebbende vereisten kan hij niet aangemerkt worden als een belanghebbende in de zin van de Awb. Het beroep moet dus ongegrond verklaard worden.

Je bedoelt waarschijnlijk: onontvankelijk


Dat dacht ik dus ook, dat als hij geen belanghebbende is het beroep niet-ontvankelijk moet worden verklaard, maar mijn docent zei dat omdat het beroep over de niet-ontvankelijkheid gaat het beroep dan ongegrond is.. Question Think
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: di 30 mei 2006 8:39    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

StevenK schreef:

In je analyse zul je toch moeten concluderen dat 'ie wel ontvankelijk is, anders is je analyse niet volledig. In je conclusies / pleidooi zul je beginnen met het argument dat 'ie niet ontvankelijk is.


In mijn argumentenlijst (de voorganger van de beschouwing) had ik als contra argument voor mijn zaak dat Baars (A) belanghebbende was op grond van zijn recht van opstal, zonder dat verder uit te werken/ onderbouwen, toen schreef de docent erbij waar ik op baseerde dat een eigenaar per definitie belanghebbende is... Tot nu heb ik alleen dat arrest van die eigenaar zijnde niet bewoner is belanghebbende bij die monumentenwet/ ruimtelijke uitstralings zaak.... en da's dus niet bepaald voordelig voor mij... en de enige ontkrachting zou zijn dat er hier geen sprake is van ruimtelijke uitstraling, wat een beetje een vreemd argument is als de buurman zijn sloot vol heeft liggen met boten... Think
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 2 van 3 Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds