Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Outstanding С...
Gold signals -...
Gold Signal
Klacht tegen a...
Contact en str...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu ma 06 mei 2024 2:02
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Oplossingen voor vuurwerkmisbruik
Moderators: Michèle, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Leo Beek



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: ma 05 nov 2012 14:31    Onderwerp: Oplossingen voor vuurwerkmisbruik Reageer met quote Naar onder Naar boven

Zwaar knalvuurwerk (ook als dat legaal is) wordt vaak gebruikt bij systematische gewelddadige groepsintimidatie en buurtterreur door hangjongeren, vooral in achterstandswijken. Niet zelden dragen dergelijke jongeren een mes en zijn ze veroordeeld voor misdrijven.

En zwaar vuurwerk kan de oorzaak zijn van verminking, brand, beschadiging aan oren en ogen, angst bij omwonenden en huisdieren en grote explosie en brand door illegale opslag.

Vuurwerk geeft veel luchtvervuiling en de rookgassen ervan zijn ongezond, vooral voor mensen met longklachten. Bovendien geeft het afsteken van hard knalvuurwerk een sfeer die bij gewelddadige jongeren vaak leidt tot opwinding en verdere ontremming op het gebied van vandalisme, geweld, groepsmatig relgedrag en andere vormen van ongewenst gedrag.

Sta uitsluitend klein siervuurwerk toe zonder harde knallen, en alleen op nieuwjaarsnacht tussen 00:00 en 01:00 uur. Verbied dat consumenten vuurwerk in grotere pakketten vervoeren en in bezit hebben dan 1 kilo per persoon en per woning.

Centraal vuurwerk afsteken per gemeente is denk ik een slechte oplossing voor vuurwerkoverlast, want dat geeft oncontroleerbaar grote, dronken mensenmassa's op oudejaarsavond. Terwijl de oudjaarsfestiviteiten beter zoveel mogelijk een feest zijn in woonstraten, met onderlinge sociale controle door buurtgenoten. Dat kan de sociale cohesie in woonbuurten versterken.

Streef in Europees en VN-verband naar een totaal verbod op gevaarlijk vuurwerk voor consumenten.

Geef duizend euro boete voor openbare dronkenschap, ook aan voetgangers op oudejaarsavond. Verdubbel die boete bij herhaling. Bestraf ook mensen die in de publieke ruimte onder invloed zijn van stimulerende drugs zoals XTC, want dat kan leiden tot geweld, brandstichting en vandalisme. Dat moet ook gelden voor horeca en dansfeesten.

Geef voor afsteken, bezitten en verkopen van illegaal vuurwerk veel hogere straffen dan nu. Geef handelaren van illegaal vuurwerk bijvoorbeeld een zeer zware werkstraf van 20 jaar lang. Dat zeg ik als linkse kiezer.

De huidige Nederlandse celstraffen schrikken daders niet af en zijn veel te kostbaar. Want het zijn een soort vakanties met meer luxe dan in een budgethotel, waarbij de gedetineerde de hele dag films kan kijken op bed, omringd door koelkast en magnetron. Dat is fijner dan de hele dag in een fabriek werken, en is dus geen straf maar een beloning op misdaad. Bovendien verhoogt celstraf vaak de criminele status van gedetineerden, en is het een school voor misdaad.

Stem SP.


Laatst aangepast door Leo Beek op ma 05 nov 2012 14:37, in totaal 3 keer bewerkt
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo Beek



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: ma 05 nov 2012 14:33    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

De politie moet ook via video's op internet daders opsporen op het gebied van gevaarlijk illegaal vuurwerk. Want veel daders zetten daarvan filmpjes op internet, om mee op te scheppen bij vrienden.

Laat leerlingen op school uitgebreide voorlichtingsvideo's zien, die waarschuwen tegen vuurwerk. Die video's moeten ook misbruik van vuurwerk en intimidatie met vuurwerk ontmoedigen. En ze moeten leerlingen oproepen om de politie te bellen, als ze weten wie gevaarlijk illegaal vuurwerk bezit of verkoopt.

Spoor smokkel van illegaal vuurwerk op door massale militaire assistentie aan douane, boswachters en duinwachters. Want de politie heeft daar nu veel te weinig capaciteit voor. Controleer ook treinen uit het buitenland intensief op invoer van illegale zaken met snuffelhonden. Bijvoorbeeld de trein van België naar Roosendaal in Brabant. En controleer buitenlandse postpaketten bij postsorteercentra met bomhonden.

Sluit de landsgrenzen hermetisch af voor smokkelaars met hekken in bossen en met mariniers in speedboten voor de kusten, op stranden en in havens.

Ik ben erg voor onderlinge sociale controle door burgers, voor zover dat mogelijk is. En de overheid moet burgers daar uitgebreide mediavoorlichting over geven. Bijvoorbeld over hoe je mensen doelmatig kunt aanspreken op ongewenst gedrag, zonder dat het uit de hand loopt. Sociale cohesie in woonbuurten is daarbij belangrijk en kan sterk worden gestimuleerd door regelmatige kleinschalige straatfeesten, die de bewoners zelf organiseren op eigen kosten.

Maar in sommige gevallen is dat soort onderling corrigerend gedrag door burgers niet goed mogelijk. Bijvoorbeeld als kwetsbare bewoners bedreigd worden door een groep agressieve hangjongeren. Kwetsbaar kan bijvoorbeeld zijn: gehandicapt, bejaard, een kleine alleenwonende vrouw, enz.

Er zijn zelfs wijken waar de criminele vader van een hangjongere verhaal komt halen, als zo'n corrigerend gesprek door een buurtgenoot met zijn zoon wat geëscaleerd is. Of zo'n criminele vader bedreigt een leraar op school, die zijn kind straf durft te geven. Of een groep intimiderende hangjongeren komt je ruiten ingooien of erger, als je ze durft aan te spreken op hun wangedrag.

En in sommige Nederlandse probleemwijken zijn zelfs hanggroepen, die bestaan uit gewapende volwassen criminelen en verslaafde alcoholisten en drugsgebruikers. Mede daarom pleit ik ervoor dat de overheid burgers veel beter moet gaan beschermen tegen groepsintimidatie, ook bij vuurwerkoverlast.

Verder moet de politie in steden jongens in hanggroepen tussen 14 en 25 jaar in het donker regelmatig preventief fouilleren op wapens, vuurwerk, alcohol, enz. Dat moet niet gelden voor andere bevolkingsgroepen, want die zijn statistisch veel minder vaak betrokken bij criminaliteit.

Stem SP.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Regin



Leeftijd: 36
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 1042


BerichtGeplaatst: wo 07 nov 2012 19:35    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Oh Leo, ik hoop zo dat iemand jou Call of Duty cadeau doet voor Sinterklaas.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds