Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Merkrecht en r...
WOZ waarde bij...
ww, vakantie e...
Pretty Girls f...
Klacht tegen a...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu wo 05 jun 2024 14:36
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Medelijden met daders? Lagere straf na advies psychiater
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 7 van 7 Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
advocado



Leeftijd: 45
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 3


BerichtGeplaatst: za 02 jul 2011 1:49    Onderwerp: Re: Medelijden met daders? Lagere straf na advies psychiater Reageer met quote Naar onder Naar boven

Het Nederlandse strafrecht slaat nergens op wat toerekeningsvatbaarheid betreft. Omstandigheden meerekenen, oke. Maar psychiaters die het strafproces gaan bepalen. Hebben jullie het nieuws van deze week gezien daarover? http://juridischdagblad.nl/content/view/10442/53/ , met als titel "'Deskundigen Pompekliniek liegen onder ede', TBS-er en diens advocaat Klaassen slaan alarm". En het blijkt nog waar te zijn ook, als je op de website kijkt en de stukken leest.


Arjan! schreef:
Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over het feit dat daders van ernstige misdrijven zoals moord een relatief lage straf krijgen indien een zekere medelijden kan worden gewekt over de motieven van de dader op basis van het advies van een psychiater.

Ik noem het medelijden, maar het heet "verminderd ontoerekeningsvatbaar vanwege een psychiatrische diagnose"

Waarom is een misdrijf minder ernstig als iemand van een psychiater de diagnose depressie heeft gekregen?

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3328638.ece/Acht_jaar_cel_voor__alimentatiemoord_.html

Buiten de vraag of je psychiatrische diagnoses wel serieus kan nemen... Zou het niet zo moeten zijn dat iedereen net zo hard wordt gestraft, ongeacht hoe ze zich zouden voelen of in welke persoonlijke situatie ze zich bevonden?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Arjan!



Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UM

Berichten: 90


BerichtGeplaatst: zo 31 jul 2011 17:09    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Psychiatrie vindt haar spil in het uitbuiten van onmacht en daar zijn ze erg geraffineerd in. Er bestaat nu eenmaal een onzekerheidsfactor in het leven en daar speelt de psychiatrie slim op in.

Psychiatrische diagnostiek is gebaseerd op een dogma en een zinnetje uit de psychiatrische bijbel DSM-IV. Talloze praktijkvoorbeelden tonen aan dat het onverantwoord is om de rechtsgang te laten beïnvloeden door de psychiatrie maar desondanks krijgt de psychiatrie steeds meer invloed en macht binnen het rechtssysteem.

Ik vind het een kwalijke ontwikkeling, want de psychiatrie is een malafide praktijk.

Er is geen objectief bewijs om aan te nemen dat biochemische processen in de hersenen aan de basis liggen van criminaliteit. En theoretisch hebben psychiaters geen poot om op te staan.

Talloze onderzoeken tonen aan dat er geen verband is tussen psychiatrische diagnoses en criminaliteit.

Quote:
Britse en Zweedse onderzoekers vergeleken het gedrag van 8.000 mensen met de psychiatrische diagnose schizofrenie met dat van 80.000 ‘normale’ mensen en met dat van 8.000 broers en zussen van de mensen met de diagnose. Ze analyseerden van de drie groepen dertig jaar ziekenhuisopnames en veroordelingen wegens crimineel gedrag. Onder crimineel gedrag verstaan de onderzoekers moord, aanranding, overvallen, brandstichting, seksuele misdaden, illegale dreigementen en intimidatie.

Mensen met de diagnose schizofrenie bleken in vergelijking met de ‘normale’ groep twee keer zo vaak te zijn veroordeeld, vergeleken met hun broers en zussen 1,6 keer zo vaak. Interessant wordt het als we kijken naar het drugs- en alcohol misbruik. Mensen met de diagnose schizofrenie die ernstige alcohol of drugsproblemen hadden vertoonden vier keer zo vaak crimineel gedrag dan de ‘normale’ personen. Dat betekent dat het risico op crimineel gedrag bij de mensen met de diagnose die dergelijke drank of drugsproblemen niet hebben amper 1,2 keer zo hoog is als normaal.


In België mengden zich recent wel 12 psychiaters in publiek getouwtrek over de diagnose schizofrenie waarin de dader soms wel en soms niet medische behandeling in plaats van straf zou moeten ondergaan. In Amsterdam werd recent een vrouw vrijgesproken van rechtsvervolging en TBS voor de moord op haar dochter omdat ze ten tijde van het misdrijf een "eenmalige psychose" zou hebben gehad. Deze rechtszaken bewijzen dat het uiterst onverantwoord is om de rechtsgang te laten beïnvloeden door psychiatrie.

Psychiatrische diagnoses zijn omstreden en er is wetenschappelijk gezien geen grond om te veronderstellen dat mensen met een psychiatrische diagnose iets met elkaar gemeen hebben of dat ze geen onderscheid zouden kunnen maken tussen goed en kwaad. En ook al bestaat er een kans dat iemand de keuze tussen goed en kwaad niet kon maken door een complexe gedachtegang dan is het alsnog zaak om de persoon te vervolgen vanuit de veronderstelling dat hij of zij die keuze wel had kunnen maken met het oog op het streven dat een dergelijke keuze ten gunste van het goede gemaakt zal worden.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Arjan!



Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UM

Berichten: 90


BerichtGeplaatst: ma 01 aug 2011 10:06    Onderwerp: Re: Medelijden met daders? Lagere straf na advies psychiater Reageer met quote Naar onder Naar boven

advocado schreef:
Het Nederlandse strafrecht slaat nergens op wat toerekeningsvatbaarheid betreft. Omstandigheden meerekenen, oke. Maar psychiaters die het strafproces gaan bepalen. Hebben jullie het nieuws van deze week gezien daarover? http://juridischdagblad.nl/content/view/10442/53/ , met als titel "'Deskundigen Pompekliniek liegen onder ede', TBS-er en diens advocaat Klaassen slaan alarm". En het blijkt nog waar te zijn ook, als je op de website kijkt en de stukken leest.


Bedankt voor de link! Ik heb er over gepubliceerd op mijn weblog: http://www.zielenknijper.nl/advocaat-psychiaters-pompekliniek-liegen-onder-ede-om-ondergang-kliniek-te-voorkomen.html
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Arjan!



Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UM

Berichten: 90


BerichtGeplaatst: ma 01 aug 2011 11:52    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Het lijkt misschien effectief om de psychiatrie als noodzakelijk kwaad in te zetten om grip te krijgen op potentiële escalaties in de samenleving, maar dat is het denk ik niet.

Het is vuur met vuur bestrijden en het heeft verschillende implicaties die er voor zorgen dat mensen sneller een misdrijf begaan en waardoor de ernst van escalaties zullen verergeren.

Wanneer je de problemen op een oprechte en democratische manier zou aanpakken in plaats van ze naar een "duister gebied" te schuiven waarin de mening van een omstreden arts bepaalt wat er met het lot van de crimineel gebeurt, dan kun je zo nodig hardere maatregelen nemen op basis van de wensen van de samenleving en zorgt de uitwerking ervoor dat misdrijven worden voorkomen.

Straf dient ook een ander belang dan het bekeren van de crimineel. De emotie van de samenleving moet herkenbaar zijn in de straf ter voorkoming van soortgelijke incidenten. Dat is niet alleen relevant v.w.b. de grotere misdrijven, maar ook bij kleinere keuzes in het dagelijkse leven.

Indien je mensen uit de samenleving wil weghouden dan vind ik dat je daar eerlijk over moet zijn en levenslange celstraf mogelijk moet maken. Levenslang met TBS vermommen is zwak en werkt averechts.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 7 van 7 Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds