yogi
Leeftijd: 41 Geslacht:  Sterrenbeeld:  Studieomgeving (BA): JHAF
Berichten: 81
|
Geplaatst: di 22 mrt 2011 0:04 Onderwerp: Kun je risicoaansprakelijkheid tegenover derden beperken? |
|
|
In beginsel mag je (als ' werkgever ' de risicoaansprakelijkheid voor fouten van je ondergeschikte (en jegens derden) contractueel beperken! MAar een dergelijke verweermiddel geldt dan ook voor de ' werknemer ' (art 6: 257 BW). ' Werkgever' mag niet ten nadele van werknemer in contractuele bepaling afwijken (art. 7:658 lid 4 BW) .... In de praktijk blijkt dit moeilijk te zijn en ook blijkt dat een aansprakelijkheidverzekering dit soort aansprakelijkheden vaak niet (volledig) vergoedt?
Er is een bewijsplicht; er moet worden bewezen dat werknemer toerekenbaar is voor de onrechtmatige daad...
' Bestuurders en commissarissen hebben er belang bij dat de vennootschap hen vrijwaart voor de gevolgen van geschillen waarbij zij vanwege hun functie persoonlijk betrokken raken.De vrijwaring is met bedoeld als vervanging van, maar als aanvulling op een aansprakelijkheidsverzekering. Zij dient als vangnet voor de gevallen waarin de verzekering geen dekking biedt.De vrijwaring is geen wondermiddel. Zij zal in bet bijzonder geen soelaas bieden als de bestuurder ter zake van het ontstaan van de schade een `ernstig verwijt' treft in de zin van art.2:9BW.Devrijwaring geeft bestuurders en commissarissen in andere gevallen echter een vorderingsrecht op grond waarvan zij de door hen in prive geleden schade op de vennootschap kunnen verhalen, ongeacht de dekking die de aansprakelijkheidsverzekering biedt.'
Met andere woorden, heeft het nu wel of geen zin een dergelijke bepaling op te nemen in contract tussen ' werknemer of niet ondergeschikte en 'werkgever'?
Graag jullie reactie/mening. |
|