Gwenny
Leeftijd: 63 Geslacht:  Sterrenbeeld:  Studieomgeving (BA): OU
Berichten: 1998
|
Geplaatst: ma 24 apr 2006 19:32 Onderwerp: Kritiek op EU-Groenboek jurisdictie |
|
|
Staatscourant schreef: |
Kritiek op EU-Groenboek jurisdictie
Van onze medewerker
Nederland heeft kritiek op het Europese Groenboek over jurisdictiegeschillen en het beginsel van ne bis in idem. Het beleidsstuk mist feitelijke onderbouwing en heeft geen oog voor de inmiddels gegroeide strafrechtsamenwerking tussen de EU-lidstaten.
Dat blijkt uit de reactie van de Nederlandse regering op het door de Europese Commissie gepubliceerde Groenboek over jurisdictiegeschillen en het beginsel van ne bis in idem. Volgens Brussel komt het steeds vaker voor dat verschillende lidstaten bevoegd zijn een strafvervolging in te stellen, waardoor jurisdictiegeschillen ontstaan.
Nederland mist echter een feitelijke onderbouwing van deze stelling. Daarom heeft Nederland zelf wat onderzoek verricht en navraag gedaan bij het justitiële samenwerkingsverband Eurojust. 'Daaruit is gebleken dat deze situaties zich slechts in zeer beperkte mate voordoen en slechts in een incidenteel geval uitmonden in een jurisdictiegeschil,' aldus de notitie.
Nederland verbaast zich erover dat de Europese Commissie Eurojust in het geheel niet in het Groenboek noemt. Ook andere afspraken tussen de lidstaten, die dubbele onderzoeken en strafvervolgingen moeten voorkomen, lijken aan de Europese Commissie voorbij gegaan te zijn.
'Nederland vindt het opmerkelijk dat in het Groenboek een mechanisme voor het oplossen van jurisdictiegeschillen wordt voorgesteld, zonder rekening te houden met recent getroffen maatregelen.' Nederland wil dan ook dat eerst Eurojust onderzoekt of er nu werkelijk een probleem is. Als die problemen er toch blijken te zijn, is het voor Nederland geen uitgemaakte zaak dat alleen Europese wetgeving dit zou kunnen oplossen.
Nederland toont zich ook kritisch over wat het Groenboek meldt over ne bis in idem, het beginsel dat stelt dat een verdachte niet tweemaal voor hetzelfde feit vervolgd kan worden. Volgens de regering blijkt uit het feit dat het Europese Hof van Justitie regelmatig vragen voorgelegd krijgt over de precieze uitleg van ne bis in idem, dat het beginsel een 'levend beginsel is'.
Bovendien blijkt uit de jurisprudentie dat steeds in een concrete zaak feitelijk wordt vastgesteld of het beginsel wel of niet is geschonden. Wijziging van het beginsel via Europese wetgeving vindt Nederland dan ook niet wenselijk. Het is aan de nationale rechter om in concrete gevallen hierover te beslissen. |
BRON: Staatscourant nr. 78 van 21 april 2006 _________________ Het leven is een lichtflits tussen twee eeuwigheden van duisternis.
*Vladimir Nabokov*
(8/60.2 en 8/60.2) |
|