@Paul
Leeftijd: 123 Geslacht: Sterrenbeeld:
Berichten: 347
|
Geplaatst: do 07 jul 2022 19:53 Onderwerp: Energietoeslag |
|
|
[b]Loonbeslag, schuldregeling en wsnp[/b]
"De energietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Er is alleen recht op bijzondere bijstand voor noodzakelijke kosten indien deze kosten naar het oordeel van de sociale dienst niet uit het besteedbaar inkomen voldaan kunnen worden, de zogenaamde draagkracht.
Als men een hoog inkomen heeft, maar vanwege een beslag op het inkomen feitelijk minder ontvangt, moet dan uitgegaan worden van het hogere inkomen (zonder beslagafdracht) of het feitelijk lagere inkomen?
De Centrale Raad voor Beroep (CRvB) heeft op 28 maart 2006 bepaald dat uitgegaan moet worden van het inkomen waarover men redelijkerwijze kan beschikken en dat is het inkomen dat overblijft na beslagafdracht. De CRvB heeft dit op 19 januari 2021 nogmaals bevestigd. Deze jurisprudentie geldt dus ook voor de energietoeslag.
Bij een minnelijk traject schuldhulpverlening en bij de WSNP zal hetzelfde gelden: betrokkene kan feitelijk over een lager inkomen beschikken, namelijk het 'vrij te laten bedrag' (vtlb).
Hoog inkomen, helemaal geen draagkracht?
Bij een hoog inkomen kan het in aanmerking nemen van het feitelijk beschikbare inkomen nog nadelig uitpakken. De beslagvrije voet is namelijk hoger naarmate het inkomen stijgt. In de beslagvrije voet wordt namelijk de verminderde aanspraak op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget gecompenseerd, door de zogenaamde compensatiekop. Feitelijk heeft men bij beslag minder te besteden dan iemand met een inkomen op bijstandsniveau. Het is zeer wel verdedigbaar dat bij beslag op het inkomen er altijd vanuit moeten worden gegaan dat er geen draagkracht is. Vanuit SchuldInfo wordt hierover een proefprocedure gevoerd."
Via: [url]https://schuldinfo.nl/nieuwsbericht/news/met-loonbeslag-toch-recht-op-energietoeslag/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=9bac9e3ac182e1effda0c7a89493e9f0[/url]
Uitspraak: [url]https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:CRVB:2021:110[/url] |
|