Het opstellen en beoordelen van contractclausules: een vak apart.
Cursisten worden onder begeleiding van ervaren contractrechtspecialisten die allen in de commerciële contractpraktijk werkzaam zijn, getraind in het beoordelen van contractclausules en het opstellen daarvan.
Bij deelname aan een cursusmiddag of de gehele cursus ontvangt u het boek 'Contracten maken' uit de serie Praktijkhandleidingen.
Bestemd voor
Advocaten
Bedrijfsjuristen
Juridisch adviseurs
Notarissen
Overheidsjuristen
Spreker(s)
Mr.dr. T.H.M. van Wechem
Verbonden aan Baker & McKenzie te Amsterdam tevens raadsheer-plaatsvervanger Hof ‘s-Hertogenbosch Cursusvoorzitter
Mr. C.R. Christiaans
Knowledge manager / Legal advisor DLA Piper Nederland N.V.
Mr. C.E. Drion
Advocaat bij Kennedy van der Laan Advocaten te Amsterdam
Mr. M. Wallart
Advocaat en Partner bij Baker en McKenzie te Amsterdam
Omschrijving
Het opstellen van en het beoordelen van contractclausules: een vak apart.
De functie van een contract is veelal enerzijds het ‘gewoon’ op papier zetten van de afspraken om te weten welke partij tot wat gehouden is en anderzijds het verdelen tussen partijen van de juridische en commerciële risico’s. Contracten worden lang niet altijd door juristen geschreven terwijl de rechtspraak over het contractenrecht wel aan het ‘juridificeren’ is.
Aan de slag
Het goed opstellen van een contract en het op een juiste wijze kunnen inschatten van de betekenis van clausules daaruit, behoeft specifieke vaardigheden, die veelal eerst na jarenlange praktijkervaring, kunnen worden ontwikkeld.
De specialisatiecursus Contractanalyses is een logisch vervolg op de succesvolle tweedaagse cursus Contracteren. Tijdens de specialisatiecursus Contractanalyses gaat het hechte team van docenten actief met u aan de slag. De methodiek is 25% informatieoverdracht door de docenten en 75% hands-on oefeningen door de cursisten.
Wat wordt er getraind?
Tijdens de eerste 3 studiebijeenkomsten staat de aard van bepaalde type clausules centraal en zal aan de cursist worden gevraagd - na een inleiding door de docenten - om onder strakke begeleiding van deze docenten bepaalde type bestaande clausules te beoordelen. Daarna wordt gevraagd aan de cursisten om in contracten waar clausules zijn geschrapt deze clausules te redigeren. Tot slot wordt tijdens iedere studiemiddag een ‘real life’ casus gepresenteerd aan de hand waarvan de cursisten een toegespitste contractuele oplossing dienen aan te reiken.
Feedback
Tijdens de les zal door een van de docenten de door de deelnemers tijdens de les gemaakte clausules‘steekproefsgewijs’ worden nagekeken en zal daar klassikaal feed-back op worden gegeven, kortom: handen uit de mouwen. Tijdens de 4e studiemiddag staat het specifieke contract zelf centraal. Want hoe laten bepaalde clausules zich interpreteren in het geval van een meerpartijen overeenkomst? Brengt de aard van een vaststellingsovereenkomst mee dat er bepaalde ‘boilerplate’ clausules worden gebruikt of juist niet?
De doelstelling van het docententeam is een intensieve gedachte(uit)wisseling waardoor wellicht alle participanten (inclusief de docenten) van elkaar kunnen leren.
Doel van de cursus
Na afloop van de cursus bent u in staat om d.m.v. contractanalyse de problemen te reduceren tot de kern en deze juridisch inzichtelijk te verwoorden.
Programma
Lestijden zijn van 13.00 tot 17.30 uur, ontvangst met broodjes vanaf 12.30 uur. De studiemiddagen worden twee keer onderbroken door een koffie-/theepauze van 15 minuten.
Dag 1 Vrijdag 31 oktober 2008
Contracteren en intellectuele eigendomsrechten
Tijdens deze middag zullen clausules worden behandeld waarin afspraken worden beoogd om IE rechten en know-how over te dragen en te beschermen. Ook wordt specifiek ingegaan op geheimhoudingsclausules en wordt aandacht besteed aan Europese regels over technology transfer.
Mr. Reina Weening en mr. dr. Edwin van Wechem
Dag 2 Vrijdag 14 november 2008
Disclaimers, garanties, vrijwaringen en boeteclausules
Gedurende deze bijeenkomst worden de manieren besproken waarop aansprakelijkheden kunnen worden beperkt en worden de diverse type clausules en de bewoording diepgaand geanalyseerd omdat het juist deze bepalingen zijn die vaak als dealbreaker in een contract fungeren. Ook wordt de prikkelende vraag
gesteld of via de methodiek van een boeteclausule de contractuele aansprakelijkheid kan worden beperkt.
Mr. Coen Drion en mr. Cyril Christiaans
Dag 3 Vrijdag 28 november 2008
Internationale contractclausules
Het beoordelen van clausules vanuit een internationaal perspectief is geen sinecure. Er dient met vele aspecten rekening te worden gehouden, al was het alleen maar omdat zeer recent wijzigingen in IPR regels zijn aangenomen. Zo is het EVO vervangen door ROME I (waarvoor nog wel een overgangstermijn geldt) dat op een aantal plaatsen substantieel van het vertrouwde EVO afwijkt en zo is eveneens recent de Wet conflictenrecht goederenrecht van kracht geworden. Allemaal aspecten die bij de beoordeling, en bij het opstellen van internationale contractclausules dienen
te worden meegewogen. Een van de opdrachten die aan de cursisten zal worden verstrekt is het ‘localiseren’ van een buitenlands contract voor gebruik in Nederland, een veelal in moeilijkheidsgraad onderschatte opdracht.
Mr. Coen Drion en mr.dr. Edwin van Wechem
Dag 4 Vrijdag 12 december 2008
Commerciële handelscontracten
Uitgangspunt tijdens deze studiemiddag is de behandeling van de clausules gerelateerd aan de overeenkomst waarin deze worden gehanteerd bijv.
leveringsclausules bij koop, specifieke clausules van voorraadbeheer bij logistieke contracten en onderhoudscontracten etc. en de flinterdunne lijnen en verschillen die aanwezig zijn bij dienstverleningscontracten versus arbeidsverhoudingen.
Mr. Marco Wallart en mr. dr. Edwin van Wechem
Datum en locatie
31-10-2008, 14-11-2008, 28-11-2008 en 12-12-2008
12:30 uur - 17:30 uur
WTC Amsterdam Zuid
PE-punten
NOvA (PO): 16 punten voor gehele cursus |
NOvA (PO): 4 punten per dag |
KNB: 16 punten in aanvraag Kosten Het inschrijfgeld bedraagt per middag € 595,- per persoon (excl. btw). Hierbij zijn inbegrepen de kosten van documentatiemateriaal, het boek ‘Contracten maken’, koffie, thee en broodjeslunch. Het documentatiemateriaal wordt vooraf toegezonden. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld. Na ontvangst van de antwoordkaart zenden wij u een bevestiging, routebeschrijving en een factuur.
Bekijk de folder Programma Meer informatie Aanmeldformulier |