xs
Leeftijd: 65 Geslacht:  Sterrenbeeld:  Studieomgeving (BA): NTI
Berichten: 383
|
Geplaatst: vr 22 mrt 2013 13:31 Onderwerp: BW4812:Doorkruising vermogensposities VVE-Gemeente-VVE-lid? |
|
|
Ivm arrest Hoge Raad BW4812 dd 4-5-2012 mag gemeente rechtstreeks bij VVE-leden (statutaire breukdelen) incasseren voor VVE-schulden ipv bij VVE.
Reden is wellicht, dat de VVE-kas vaak leeg is, en dat ivm BW 5:113 lid 5, feitelijk niet VVE-als-Rechtspersoon, maar zittende leden betaalplichtig zijn.
In BW4812 is het VVE-belang, als 3e belanghebbende, niet door HR getoetst
In BW4812 stonden immers enkel gemeente en 1 VVE-lid tegenover elkaar.
VVE moet, ivm BW 5:126 lid 3, toezien op statutair correcte verdeling en invordering van VVE-schulden bij haar leden die van rechtswege VVE-lid zijn.
Dat betekent, dat de VVE-vermogenspositie bij VVE-schulden altijd 0 euro is.
Tegenover elke VVE-schuld, staat immers eenzelfde vordering op alle leden.
Het spiegelbeeld is, dat als een VVE-lid (al dan niet via gemeentelijke dwanginvordering) een (vermeend) statutair breukdeel van een VVE-schuld heeft betaald, datzelfde VVE-lid dan op zijn VVE en zijn VVE-medeleden, eenzelfde vordering krijgt voor het ingevorderde bedrag van de VVE-schuld.
Na de dwang-invordering, kan en zal het VVE-lid dan dus wellicht naar zijn VVE stappen voor creditering, van zijn vermogenspositie bij zijn VVE.
Stel dat er 10.000 euro bij het lid is ingevorderd, en er 10 leden zijn, dan zou het lid, bij zijn VVE, dan dus een bewijs moeten aantreffen, dat de VVE een relevante VVE-schuld heeft van 100.000 euro.
Dat bewijs is er uiteraard niet, omdat de VVE-zelf immers nooit in rechte is aangesproken en daarom kan de VVE het lid dus ook geen vrijwaring geven.
Wat de VVE mi wel kan doen, ivm de VVE-schadeclaim van genoemd lid op de VVE, is, om van de gemeente te eisen, om aan de VVE het bewijs over te leggen, dat de VVE inderdaad een schuld heeft van 100.000 euro, op basis waarvan de gemeente zich gerechtigd zag, bij VVE-leden te gaan invorderen
De vraag is nu, wat de VVE en/of het lid kan doen, als gemeente vervolgens enkel antwoordt, dat ze, ivm BW4812, noch aan VVE noch aan leden enige verantwoording hoeven af te leggen over hoogte en datum van VVE-schuld.
Deze vraagstelling geldt voor situatie tot 1-7-2009, toen gemeente nog niet verplicht was, bij bestuursbesluit de kosten bestuursdwang vast te stellen. |
|