Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten? Blog
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Force justice ...
Kunnen (Kanton...
Boetes CJIB ni...
SEO
incasso proced...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu zo 13 jul 2025 18:23
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Scheiden niet-Nederlands huwelijk
Moderators: Nemine contradicente, Flash, StevenK, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Loetje



Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): JHAF
Studieomgeving (MA): UM
Berichten: 74


BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 8:38    Onderwerp: Scheiden niet-Nederlands huwelijk Reageer met quote Naar onder Naar boven

Mijn vrouw staat op het punt mij te verlaten en wil terug naar Costa Rica, waar we getrouwd zijn. Dit huwelijk is in Nederland nog niet ingeschreven.

Nu zit ik er niet zo op te wachten om mee te gaan naar Costa Rica en daar een scheiding te regelen (ik denk dat dat ook niet zomaar kan). Nu weet ik niet wat mijn plichten zijn omdat we getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.
Kan ik eea afvangen en vastleggen bij een Nederlandse notaris voordat ze vertrekt? Zoals het afstand nemen van elkaars toekomstige bezit?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22911


BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 10:32    Onderwerp: Re: Scheiden niet-Nederlands huwelijk Reageer met quote Naar onder Naar boven

Loetje schreef:
Zoals het afstand nemen van elkaars toekomstige bezit?

Toekomstig bezit? Alles is nu al gezamenlijk. Dat maak je niet meer ongedaan. Tenzij het niet-ingeschreven zijn van het huwelijk in Nederland je hier kan helpen, maar ik betwijfel het.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Loetje



Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): JHAF
Studieomgeving (MA): UM
Berichten: 74


BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 11:22    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

We vertrekken uit de huurwoning en ik wil een huis gaan kopen. Ik wil niet dat zij hier aanspraak op kan maken.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22911


BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 11:40    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Loetje schreef:
We vertrekken uit de huurwoning en ik wil een huis gaan kopen. Ik wil niet dat zij hier aanspraak op kan maken.

Als je het huis koopt vóór de ontbinding van de gemeenschap maakt ze aanspraak op de helft van zowel het huis als de hypotheekschuld. Als je wacht tot na de ontbinding van de gemeenschap maakt ze aanspraak op de helft van eventueel spaargeld dat jullie gezamenlijk hebben.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
hilde12



Leeftijd: 125
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Steenbok
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 1572


BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 11:53    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik las onderstaand stukje op een ander forum, misschien heb je er wat aan:

Quote:
‘In gemeenschap van goederen’ kent men niet overal

Door Linda Ploeg-Schuitemaker

11 september 2006

Mr. Linda Ploeg-Schuitemaker (3Cool is notaris. Sinds 2000 heeft zij samen met Heleen Stuijt een eigen stadspraktijk 'Stuijt en Ploeg notariaat' in Amsterdam. Linda heeft door haar jarenlange ervaring bij grote internationale kantoren gedegen ervaring en specialisme in zowel de registergoederenpraktijk als het familierecht en ondernemingsrecht. Linda studeerde notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte ze bij Boekel de Nerée in Amsterdam.
Meer informatie: www.stuijt-notariaat.nl
naar Expert-dossier

Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Jullie hebben toch wel huwelijksvoorwaarden -inclusief rechtskeuze- opgesteld, niet waar? Het huwelijk heeft namelijk vérgaande consequenties op allerlei gebieden, zoals voor de afstamming van kinderen die tijdens het huwelijk worden geboren, het erfrecht, en de eigendom van goederen.

Als je trouwt zonder iets te regelen, is, indien Nederlands recht van toepassing is op jullie huwelijk, de wettelijke 'algemene' gemeenschap van goederen van toepassing. Dit houdt in dat alles van de één door het huwelijk automatisch ook eigendom wordt van de ander. Dit geldt voor alle bezittingen, maar ook voor schulden. Bij eventuele echtscheiding dient alles in principe fifty/fifty te worden gedeeld.

Buitenlands recht
Is echter buitenlands recht van toepassing op jullie huwelijksvermogen, dan is de kans zeer klein dat al jullie vermogen tot één geheel samenvloeit zoals naar Nederlands recht het geval zou zijn geweest, omdat elk land zijn eigen regels van huwelijksvermogensrecht kent. Indien bij een huwelijk meerdere nationaliteiten zijn betrokken, bepaalt het internationaal privaatrecht van het betreffende land waar het huwelijksvermogen verdeeld dient te worden, bijvoorbeeld door overlijden of echtscheiding. Maar ook als er sprake is van een faillissement van één van de echtgenoten, bepaalt het het internationaal privaatrecht van het betreffende land welk recht van toepassing is.

Haags Huwelijksvermogensverdrag
In Nederland, Frankrijk en Luxemburg wordt het Haags Huwelijksvermogensverdrag toegepast. Dit verdrag geldt voor iedereen die op of na 1 september 1992 is getrouwd of gaat trouwen. Het verdrag geeft aan de echtgenoten de mogelijkheid om een bepaald recht te kiezen voor hun huwelijksvermogen. De keuze is niet onbeperkt. Zo kan gekozen worden: óf voor het recht van het land waarvan één van jullie de nationaliteit heeft, óf voor het recht van de het land waar één van jullie woont, óf voor het recht waar jullie beiden direct na het huwelijk gaan wonen.

Rechtskeuze
In Nederland moet de rechtskeuze in een notariële akte worden uitgebracht. Het voordeel van een rechtskeuze is dat jullie vastleggen welk recht van toepassing is op jullie huwelijksvermogen, zodat hierover geen onzekerheid kan bestaan/ontstaan. Helaas wordt de rechtskeuze niet wereldwijd erkend. Indien jullie geen rechtskeuze maken, bepaalt in Nederland het verdrag welk recht van toepassing is op jullie huwelijk. De hoofdregel is dat het recht van het land waar je direct na de huwelijksvoltrekking gaat wonen, van toepassing zal zijn. Maar hierop is een drietal uitzonderingen gemaakt:

De eerste uitzondering: jullie zijn allebei Nederlands op het moment van de huwelijksvoltrekking (dan is Nederlands recht van toepassing). Op deze uitzondering geldt ook weer een uitzondering, namelijk: indien jullie al vijf jaar wonen in een ander land en jullie blijven daar ook wonen na het huwelijk (dan is het recht van het land van de woonplaats van toepassing).

De tweede uitzondering: Jullie hebben een gemeenschappelijke nationaliteit van een zogenaamd nationaliteitsland (niet zijnde Nederland) en jullie gaan ook allebei wonen in een nationaliteitsland (dan is het recht van dit nationaliteitsland is van toepassing).

De derde uitzondering: Jullie hebben wel een gemeenschappelijke nationaliteit, maar gaan na het huwelijk niet in hetzelfde land wonen (dan is het recht van het land van de gemeenschappelijke nationaliteit van toepassing op jullie huwelijksvermogen).

Mochten alle voorgaande varianten niet op jullie beiden van toepassing zijn, omdat er geen gemeenschappelijke woonplaats en geen gemeenschappelijke nationaliteit is, dan zal het recht van het land van toepassing zijn waarmee jullie beiden de nauwste band hebben.

Kortom
Het is nog niet zo duidelijk welk recht geldt op een huwelijk met internationale aspecten als je geen rechtskeuze in de huwelijksvoorwaarden vastlegt. Als klap op de vuurpijl komt dan nog dat de kans aanwezig is dat gedurende het huwelijk het van toepassing zijnde huwelijksvermogensrecht wijzigt door bijvoorbeeld een verblijf van meer dan tien jaar in een ander land, zónder dat je hier iets van merkt!

Conclusie
Om meerdere redenen is het zeer verstandig om vóór het sluiten van het huwelijk huwelijksvoorwaarden op te stellen bij de notaris en in deze huwelijksvoorwaarden een rechtskeuze vast te leggen, zeker indien het huwelijk een internationaal karakter heeft.

Nota bene
Het is ook mogelijk om huwelijksvoorwaarden op te maken tijdens het huwelijk. Maar dit is, ondanks dat de tussenkomst van een advocaat niet meer is vereist, toch bewerkelijker en daardoor kostbaarder omdat in dat geval de toestemming van de Rechtbank nodig is en het aanwezige huwelijksvermogen verdeeld dient te worden over jullie beiden…

-Linda Ploeg -


Ontvang je het gratis WereldExpat magazine nog niet?
Meld je dan nu aan. Dan sturen we het in het vervolg naar je e-mailadres.

www.wereldexpat.nl

Bron: Tunesie Forum
Bekijk profiel Stuur privé bericht
lynnyx



Leeftijd: 33
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Leeuw


Berichten: 4


BerichtGeplaatst: wo 03 aug 2011 19:07    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Volgens mij kun je nu helemaal niet eens een hypotheek aangaan, tenzij jouw vrouw meetekent.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
TP



Leeftijd: 66
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 120


BerichtGeplaatst: do 04 aug 2011 10:35    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

lynnyx schreef:
Volgens mij kun je nu helemaal niet eens een hypotheek aangaan, tenzij jouw vrouw meetekent.

dat is zonder meer zo
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds