LV
Leeftijd: 55 Geslacht:  Sterrenbeeld: 
Berichten: 37
|
Geplaatst: vr 10 dec 2010 14:48 Onderwerp: |
|
|
Hallo Richard,
Als je ex geen medewerking aan verkoop wil verlenen, of als zij daartoe onredelijke voorwaarden stelt, dan kan je de rechter vragen om je een machtiging tot verkoop te verstrekken. Heb je voldoende spoedeisend belang, bijvoorbeeld omdat je de lasten niet meer kunt dragen, dan kan dat ook in kort geding.
Voert je ex verweer en bedingt zij bijvoorbeeld een minimale (onredelijke) verkoopopbrengst, dan zal er door een onafhankelijk makelaar/taxateur een taxatierapport opgesteld moeten worden. Lukt dat niet in onderling overleg, dan kan in extreme gevallen de rechter zelfs ter zitting uit de gouden gids een taxateur aanwijzen, maar veelal wordt bepaald dat een van de partijen drie makelaars/taxateurs aanwijst waaruit de ander er een kiest die bindend zal taxeren.
Houd er rekening mee dat de kosten van deze taxatie bij helfte door ieder van jullie voldaan moeten worden. Daarbij komen inderdaad ook advocaatkosten, kosten van de rechtbank (griffierecht) en deurwaarderskosten. Als je vordering definitief is toegewezen, dan kan je tot verkoop overgaan en treedt de uitspraak van de rechter in de plaats van de benodigde medewerking van je ex.
Zolang als de woning niet is verkocht, komen de kosten (met name eigenaarslasten als bijv. hypotheekrente, premies van verbonden verzekeringen/polissen en kosten van onderhoud) in principe voor jullie beider rekening. Nu jij het "woongenot" hebt van de woning, mag daar een redelijke vergoeding tegenover staan. Een advocaat zal je kunnen infomeren over de gebruikelijke rekenformule. In veel gevallen komt de vergoeding overeen met een groot deel van de hypotheekrente. Verlaat je de woning omdat je - bijvoorbeeld - een huurwoning of andere woonruimte hebt gevonden, dan komt die vergoeding in principe te vervallen. Heeft je ex geen middelen om bij te dragen in de kosten en kan jij deze wel dragen, dan zou je na verkoop kunnen verrekenen met het aan je ex toekomende aandeel in de overwaarde.
Als jij in staat bent de hypothecaire geldschuld over te nemen en je ex uit te kopen voor haar aandeel in een eventuele overwaarde, dan kan dit, met name voor je ex, een stuk voordeliger uitvallen (geen verkoopkosten, geen dubbele lasten etc.). Nu je aangeeft een mediationtraject te hebben doorlopen neem ik echter aan dat jullie over deze optie uitgebreid zijn geïnformeerd. |
|