Thermometer van het aansprakelijkheidsklimaat
Handhaving met smartengeld * Omvang van het smartengeld, mede vanuit rechtseconomisch perspectief * Uitkomsten behoeftenonderzoek affectieschade * Confrontatieschade en verliesschade, een lastig duo * Vermogensrechtelijke aspecten van het recht op smartengeld
Bestemd voor
Spreker(s)
Prof. mr. I. Giesen
Hoogleraar burgerlijk recht en burgerlijk procesrecht, Molengraaff Instituut, Universiteit Utrecht
Prof. mr. T. Hartlief
Hoogleraar burgerlijk recht, Universiteit Maastricht
Mr. dr. L.T. Visscher
Universitair hoofddocent rechtseconomie, Erasmus Universiteit Rotterdam
Prof. mr. A.J. Akkermans
Hoogleraar privaatrecht, Vrije Universiteit Amsterdam
Mr. J. van Duijvendijk-Brand
Advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, ’s-Gravenhage
Omschrijving
Smartengeld
Thermometer van het aansprakelijkheidsklimaat
De term smartengeld roept bij het brede publiek steevast associaties op met ‘Amerikaanse toestanden’. Wie de Nederlandse praktijk kent, weet wel beter: het smartengeld speelt in de meeste letselschadedossiers een rol in de marge. Naast de veelal veel hogere andere schadeposten is het smartengeld doorgaans de sluitpost in de onderhandelingen. Niettemin neemt het recht op smartengeld in het aansprakelijkheidsrecht een bijzondere plaats in. Door de connotatie met emoties (‘smart’) doet het in feite een beroep op het empatisch vermogen van het aansprakelijkheidsrecht.
Door de sterk uiteenlopende culturele waardering van aansprakelijkheid en schade – en van het smartengeld als exponent daarvan – kan het smartengeld in zekere zin ook worden gezien als een thermometer voor het aansprakelijkheidsklimaat. Hoe is het met het Nederlandse smartengeldklimaat gesteld? Zijn er tekenen van global warming te bespeuren?
Ondervindt Nederland een warme golfstroom vanuit het westen (Engeland), of het oosten (Duitsland), of ontwikkelt ons klimaat zich autonoom?
Wat is de betekenis van het smartengeld voor handhaving van rechten? Wat kunnen rechtseconomische inzichten ons leren over de omvang van het smartengeld? Waar hebben slachtoffers behoefte aan en wat betekent dat voor een recht op vergoeding van affectieschade? En wat gebeurt er eigenlijk met het smartengeld in het vermogen van het slachtoffer? Deze thema’s staan centraal tijdens het zesde AV&S-congres.
Programma
12.30 uur
Ontvangst met broodjes
13.00 uur
Opening dagvoorzitter
Prof. mr. I. Giesen
13.15 uur
Handhaving met smartengeld
Prof. mr. T. Hartlief
14.00 uur
Omvang van het smartengeld, mede vanuit rechtseconomisch
perspectief
Mr. dr. L.T. Visscher
14.45 uur
Pauze
15.00 uur
Uitkomsten behoeftenonderzoek affectieschade
Prof. mr. A.J. Akkermans
15.45 uur
Confrontatieschade en verliesschade, een lastig duo
Prof. mr. S.D. Lindenbergh
16.30 uur
Pauze
16.45 uur
Vermogensrechtelijke aspecten van het recht op smartengeld
Mr. J. van Duijvendijk-Brand
17.30 uur
Afsluiting dagvoorzitter
17.45 uur
Borrel
Datum en locatie
28-10-2008
12:30 uur - 17:45 uur
Hilton Hotel Rotterdam
PE-punten
NOvA (PO): 4
Kosten
Het inschrijfgeld bedraagt €575,- per persoon (excl. btw). Hierbij zijn inbegrepen de kosten van documentatiemateriaal, koffie, thee, broodjes bij ontvangst en borrel na afloop. Het documentatiemateriaal wordt op de dag zelf uitgereikt. Het themanummer AV&S wordt achteraf uitgereikt. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld. Na ontvangst van de antwoordkaart zenden wij u een bevestiging, routebeschrijving en een factuur.
Bekijk de folder
Programma
Meer informatie
Aanmeldformulier