Op 9 september 2005 organiseren het onderzoeksprogramma Rechten van de mens van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Holocaust- en Genocidenstudies van de Universiteit van Amsterdam en de KNAW een studiemiddag met als titel Overgangen naar de rechtsstaat: historische en juridische perspectieven.
Overgangen van onrecht naar rechtsstatelijkheid staan de laatste jaren zowel onder juristen als onder historici en sociale wetenschappers sterk in de belangstelling. Er zijn allerlei vragen gerezen met betrekking tot de juridische en andere middelen waarmee aan de overgang naar de rechtsstaat gestalte kan worden gegeven.
Niet alleen de rol van het strafrecht is hierbij van belang, maar ook die van het constitutionele recht en het privaatrecht. Ook de verhouding tussen historisch, sociaal-wetenschappelijk onderzoek en juridische waarheidsvinding speelt een belangrijke rol bij de verschillende tribunalen. Het kan bijdragen tot een beter begrip van de verschillende juridische scenario’s en de rechterlijke uitspraken dragen ook bij aan de geschiedvorsing van de te berechten misdaden.
Aanleiding van de studiemiddag is de publicatie van het boek Genocide en de crisis van Joegoslavië, 1985-2005. Nationalisme, staatsmacht en massamoord (Uitgeverij Contact, Amsterdam 2005) geschreven door historicus dr. Bob de Graaff en antropoloog dr. Ton Zwaan.
Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam, Forumzaal (Expo- en Congrescentrum)
Tijd: 9 september 2005, 13.00-16.30 uur
Entree: gratis
|