Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Klacht tegen a...
Contact en str...
proces verbaal...
Res Nullius ?
180-dagen rege...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu do 23 mei 2024 7:16
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Nut grondwet?
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Freak



Leeftijd: 39
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Ram


Berichten: 183


BerichtGeplaatst: do 22 nov 2007 18:23    Onderwerp: Nut grondwet? Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ey,

Ik ben geen jurist, en kan zodoende ook geen dingen (goed) juridisch onderbouwen. Maar tot zover ik weet mag een Nederlandse rechter geen wetten toetsen aan de grondwet omdat (?) de wetgevende macht, de Eerste en Tweede Kamer, geacht worden zich aan de grondwet te houden.

In het al dan niet extreme en zeer hypotetische geval dat dit niet gebeurd. Dient men zich dan wel aan deze ongrondwettelijke wet te houden?

En, aan welke wet dient de rechter zich te houden, indien de ongrondwettelijke wet 'overtreden' zou zijn. Indien dit de grondwet is, is er dan niet alsnog sprake van een toetsingsrecht van de 'normale' (?) wet aan de grondwet?

Bvd,

Freak
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: do 22 nov 2007 19:13    Onderwerp: Re: Nut grondwet? Reageer met quote Naar onder Naar boven

Freak schreef:
Ik ben geen jurist, en kan zodoende ook geen dingen (goed) juridisch onderbouwen. Maar tot zover ik weet mag een Nederlandse rechter geen wetten toetsen aan de grondwet omdat (?) de wetgevende macht, de Eerste en Tweede Kamer, geacht worden zich aan de grondwet te houden.

Klopt. Dit verbod aan de rechter om wetten (en verdragen) aan de grondwet te toetsen is neergelegd in art. 120 Gw. Met "wetten" wordt hier bedoeld: formele wetten. Dit zijn de wetten die worden aangenomen door regering en het parlement (dus "echte" wetten). Het verbod geldt niet voor lagere wetgeving zoals bijv. gemeentelijke verordeningen (APVs).

Het idee achter art. 120 Gw is inderdaad dat de formele wetgever geacht wordt zich aan de Grondwet te houden.

Quote:
In het al dan niet extreme en zeer hypotetische geval dat dit niet gebeurd. Dient men zich dan wel aan deze ongrondwettelijke wet te houden?

Het toetsingsverbod houdt in dat de rechter iedere (formele) wet als verbindend moet beschouwen. Strijd met de grondwet is daarom geen reden om je niet aan zo'n wet te hoeven houden.

(Ik formuleer zo voorzichtig omdat een formele wet waarvan de toepassing in strijd zou zijn met een een ieder verbindende verdragsbepaling, buiten toepassing moet worden gelaten. Voorbeeld: stel er wordt een wet aangenomen die het mensen met blauwe ogen verbiedt over straat te lopen. Deze wet is in strijd met art. 1 Gw (gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden), maar daar mag de rechter zich dus niet aan storen. Maar de rechter moet de wet wel buiten toepassing laten wegens strijd met art. 26 IVBPR (een verdragsbepaling die ongeveer hetzelfde zegt als art. 1 Gw).)

Quote:
En, aan welke wet dient de rechter zich te houden, indien de ongrondwettelijke wet 'overtreden' zou zijn. Indien dit de grondwet is, is er dan niet alsnog sprake van een toetsingsrecht van de 'normale' (?) wet aan de grondwet?

De rechter mag niet bepalen dat een wet ongrondwettelijk is, dus de rechter zal formeel niet te maken krijgen met overtreding van een ongrondwettelijke wet.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Freak



Leeftijd: 39
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Ram


Berichten: 183


BerichtGeplaatst: do 22 nov 2007 19:58    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Dus wanner er een formele wet wordt aangenomen en van kracht wordt welke 'indruist' (?) tegen de grondwet waarbij tevens geen (internationale) verdragen zijn die 'betrekking' hebben tot deze wet, dan is een ieder die zich in Nederland bevind aan die wet gebonden tenzij deze wet dat anders bepaalt?

Zoja, dan is dit toch een enorm (theoretisch) probleem van/binnen de rechtstaat? Immers, het trias-politica principe kan hiermee worden ondermijnd.

Ik neem aan dat er niet voor elk artikel in de grondwet een internationaal verdrag bestaat. Stel dat er geen internationale verdragen zouden zijn, dan kan de wetgevende macht gewoon een formele wet maken welke bepaalt dat de controlerende macht geen enkele rechtsbevoegdheid heeft, en zou het complete justitiele apparaat overbodig zijn?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: do 22 nov 2007 20:40    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Dat is inderdaad een (theoretisch) gevaar. Wetten die zijn vastgesteld door regering en Staten-Generaal zijn formeel niet in strijd met de grondwet. De enkele vaststelling van de wet brengt dit met zich mee op grond van het toetsingsverbod.

Zouden de meerderheid van de Tweede en Eerste Kamer en de regering gek genoeg zijn de rechtelijke macht af te schaffen, dan lijkt dat wel ongrondwettig, maar is het dat formeel niet, omdat de wet formeel wordt geacht in overeenstemming te zijn met de grondwet.

Het is een gevaar dat weliswaar duidelijk aanwezig is, maar door de meerderheid van de partijen minder groot wordt geacht dan het gevaar dat de mogelijkheid van toetsing met zich mee zou brengen. Daar bestaan uiteraard meerdere argumenten voor, maar een ervan is dat als de rechter wel zou mogen toetsen, de wetgever dan in de praktijk naar de uitleg van de grondwet moet luisteren die de rechter eraan geeft. Los van het feit dat rechters zich ook kunnen vergissen, is het argument dan dat het democratischer is als de uitleg van de regering en het parlement (samen) de doorslag geeft.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Johny the Ripper

Johny the Ripper

Leeftijd: 38
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): 

Berichten: 60


BerichtGeplaatst: do 06 dec 2007 4:03    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Aha, toch eens een juridisch probleem dat we volgens mij in België béter hebben opgelost!

In 1980 werd in België een zogenaamd Arbitragehof opgericht, wat onlangs werd omgedoopt tot het Grondwettelijk Hof. Het is een rechtscollege sui generis dat resorteert onder de rechterlijke macht (tenminste, wat betreft de afdeling wetgeving). In 1988 kreeg het een beperkte toetsingsbevoegdheid met de grondwet. Bij de afkondiging van een nieuwe wet begint een verjaringstermijn te lopen binnen dewelke elke burger die een belang kan aantonen een vordering tot vernietiging kan inleiden bij het Arbitragehof. Ongeacht de verjaringstermijn moet elke rechter een prejudiciële vraag stellen aan het arbitragehof indien één van de partijen in een geding meent dat een wetsbepaling in strijd is met de grondwet (behalve indien die eis prima facie ongegrond blijkt natuurlijk).
Met andere woorden: niet de feitenrechter beslist of een wet al dan niet strijdig is met een grondwetsartikel, maar een onafhankelijk rechtscollege. Een arrest van het Grondwettelijk Hof geldt erga omnes (tegenstelbaar aan iedereen) ipv inter partes. Dit betekent dat elke rechter dit arrest moet respecteren en de betreffende wet naast zich neer moet leggen. Er berust geen verplichting op de wetgever om die wet dan ook op te heffen, maar dat wordt natuurlijk wenselijk geacht.

Het Arbitragehof heeft zich, sinds zijn ontstaan, meerdere keren kritisch opgesteld tav zowel de Uitvoerende Macht, de Wetgevende Macht en zelfs de Rechterlijke Macht (mbt een aantal dossiers gaat de rechtspraak van het Arbitragehof lijnrecht in tegen die van het Hof van Cassatie...). En hoewel ze de iure slechts tegen een beperkt aantal artikelen uit de grondwet kan toetsen, wordt algemeen aanvaard dat het Hof de facto via een omweg langs het gelijkheidsbeginsel, wetten tegen elk grondwetsartikel toetst. Het Grondwettelijk Hof (sorry, ik sprak nog in oude termen besef ik plots Embarassed Razz) wordt algemeen aanvaard als een noodzakelijk orgaan dat de democratische waarborgen versterkt.
De regering Verhofstadt stelde in haar beleidsverklaring voorop het toenmalige Arbitragehof te hervormen tot een volwaardig Grondwettelijk Hof. Helaas, ze zijn er enkel in geslaagd de naam te veranderen en haar ambtstermijn is ondertussen verstreken. Het is de vraag of de volgende regering (als er ooit nog eens eentje komt Wink Razz) het Grondwettelijk Hof ook een volwaardige bevoegdheid zal geven - één bepaald arrest ligt tegenwoordig nogal gevoelig, nl. dat dat bepaalde dat de Federale kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde ongrondwettelijk verklaarde...

In ieder geval, ik ben voorstander van een Grondwettelijk Hof met volle bevoegdheden en vind het NLs systeem - in deze materie - maar niets!
_________________
De omnis Belgæ bravissimi … erant.
Res inter alios acta aliis neque prodesse neque nocere potest.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds