Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten? Blog
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Woningcorporat...
Stock Strategy...
Top Reasons to...
Find Luxury Li...
Group Hajj Pac...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu za 20 jul 2024 17:11
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Lijst van nieuwe alternatieve straffen
Moderators: Michèle, StevenK, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Pagina 1 van 2 Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 0:12    Onderwerp: Lijst van nieuwe alternatieve straffen Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik groet alle forumleden. Ik ben nieuw op dit forum. De vorm van de onderstaande teksten is voorlopig. Later zal ik ze in een betere structuur zetten en zal ik de herhalingen eruit halen.Gevangenisstraffen hebben meestal een averechts effect en zijn extreem duur. Zij moeten daarom in veel gevallen worden vervangen door nieuwe, alternatieve straffen die effectief afschrikken.

Hierbij denk ik onder andere aan de onderstaande strafvormen, uiteraard gerelateerd aan de zwaarte van het misdrijf en de overige omstandigheden. Veel van deze straffen moeten zeer langdurig zijn, vooral bij daders die vaker worden veroordeeld. En deze straffen moeten volgens mij steeds langer worden naarmate een dader vaker is veroordeeld. De onderstaande maatregelen moeten dus alleen gelden voor mensen aan wie ze als straf worden opgelegd.

1 Elektronische detentie
Zeer langdurig elektronisch huisarrest buiten werktijden. Omdat elektronisch huisarrest veel goedkoper en milder is dan gevangenisstraf, moet dat tien keer zo lang duren als de huidige gevangenisstraffen. Een van de voordelen van deze strafvorm is dat de veroordeelde heel langdurig zo min mogelijk kans krijgt om misdrijven te plegen. Het is daardoor minder belangrijk dan bij een kortere gevangenisstraf of hij al dan niet bereid is om zijn leven te beteren.

En tijdens werktijden kan hij bovendien gevolgd worden met satellietbewaking via GPS. Als de veroordeelde zich niet houdt aan de regels van zijn elektronische detentie, moet hij een andersoortige, veel zwaardere straf krijgen.

Uit recent onderzoek blijkt dat elektronische detentie in veel gevallen een goede vervanging kan zijn voor gevangenisstraf: http://www.its-nijmegen.nl/pdf/view.asp?id=190


(Foto: Cipiers grijpen in bij vechtpartij.)

2 Avondklok
Een avondklok voor criminelen. Deze kan ook worden uitgebreid met een uitgaansverbod overdag in het weekend. Na drie kleine of één groot misdrijf: tien jaar lang avondklok. Na totaal vijf kleine of twee grote misdrijven: twintig jaar avondklok.

3 Onteigening woning
Onteigening van de woning. Als een woning wordt onteigend, moet de veroordeelde wel een vervangende, heel sobere woonruimte krijgen. Dit zonodig in een ver weg gelegen provincie, als dat kan helpen om afscheid te nemen van een criminele vriendenkring. Deze maatregel kan worden genomen na vijf kleine of twee grote misdrijven.

4. Verplichte verhuizing naar klein dorp
De gestrafte kan ook worden gehuisvest in een klein dorpje waar een grote sociale controle heerst. Daarbij is het goed als de gestrafte verplicht en begeleid wordt om actief deel te nemen aan het sociale leven in dat dorp. Bijvoorbeeld door lid te worden van verenigingen. Of door daar een bedrijfje te beginnen of een baan te accepteren in dat dorp. Als hij daar een bedrijfje begint, is hij sterk afhankelijk van zijn reputatie en kan hij zich geen fouten permitteren. Ook staat hij dan extra in de belangstellig.

5. Huisvesten in schuurtje
Desnoods huisvesting in een zeecontainer, containerwoning, tuinschuurtje of caravan (ver) buiten de bebouwde kom. Bijvoorbeeld als er sprake is van overlastgevend gedrag in de woonomgeving. Vooral in combinatie met een verbod op het gebruiken en bezitten van een auto kan dit een effectieve straf zijn. Hierdoor wordt de status van de gestrafte sterk verlaagd en zal hij minder als voorbeeld dienen voor jongeren

6. Satellietbewaking
Zeer landurige satellietbewaking buitenshuis met behulp van een elektronische enkelband en GPS. Deze techniek moet daarvoor eerst wel verder worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld: na drie kleine of één groot misdrijf: 15 jaar lang GPS-bewaking. Apparatuur voor GPS-bewaking kan bovendien worden ingebouwd in de auto, fiets en scooter van de gestrafte. Dze apparatuur kan ook worden voorzien worden van data-opslag voor extra-controle achteraf.

De gestrafte kan ook permanent worden gevolgd met een computer via zijn gsm-toestel. Hiertoe moet er permanent contact zijn tussen de politiecomputers en de computers van het telefoonbedrijf van de gestrafte. De verschillende lokatiegegevens kunnen met elkaar worden vergeleken ter controle.

7. Identiteit publiceren
Het publiceren van de identiteit via internet. Desnoods alleen de foto en de woonwijk of straat. Dit is een zware straf, maar is volgens mij wel buitengewoon effectief. In elk geval lijkt het me goed als er mee wordt geëxperimenteerd. Er zijn ook allerlei tussenvormen te verzinnen. Bijvoorbeeld alleen winkeliers inlichten, of alleen familie, kennissen en straatbewoners van de dader, enz... Ook kan het publiceren van die foto's worden gebruikt voor de opsporing.

Het nadeel hiervan is dat de persoon moeilijker een baan zal kunnen vinden. Maar deze personen kunnen de rest van hun leven door de overheid te werk worden gesteld in speciale bedrijven voor hen of bij bestaande bedrijven voor de helft van het minimum loon.

http://www.beveiligingnieuws.nl/beveiliging_nieuws.php?item=3324

8. Glen Mills heropvoeding
Opname in een Glen Mills-instituut voor heropvoeding. Uit onderzoek is gebleken dat het Glen Mills-systeem zeer effectief is in het verlagen van de recidive-cijfers! Deze heropvoeding is heel duur en kan in een aangepaste vorm ook voornamelijk aangeboden via internet. Dat is veel goedkoper dan in wooninstellingen. En dat is daardoor geschikt om te worden toegepast op een heel grote groep daders, in combinatie met andere strafmaatregelen.

9. Afnemen van luxe bezittingen
Straffen die de status van de veroordeelde verlagen. Zoals het afnemen van rijbewijs, geld en luxe bezittingen. Hierbij kan men denken aan auto, scooter, luxe kleding, dure woning, enz... Bijvoorbeeld na drie kleine misdrijven of twee grote kunnen al iemands luxe goederen blijvend worden afgenomen plus een verbod om die tien jaar lang te bezitten. Dus alle inkomsten boven een bepaald minimum moeten worden afgedragen. Na totaal vijf kleine misdrijven of drie grote kan die termijn worden verlengd tot twintig jaar.

10. GSM-verbod
Een verbod op het dragen en bezitten van een mobiele telefoon. Daarmee wordt ook verhinderd dat criminelen elkaar bellen voor hulp als er een vechtpartij is. Bijvoorbeeld: na drie kleine misdrijven of één grote: tien jaar lang dit verbod. Na totaal vijf kleine misdrijven of één grote: twintig jaar lang.

11. Verbod op leren kleding
Een verbod op leren jacks/jassen, want die worden door criminelen vaak gedragen ter bescherming bij een steekpartij. Ook deze straf en veel van de onderstaande zouden zeer langdurig moeten worden gegeven. Ook het dragen en bezitten van andere vormen van steekwerende kleding moet worden verboden. (leren broek, enz.)

12. Verbod op kogelwerende kleding
Het verbod op het dragen en bezitten van een kogelwerend of steekwerend vest.

Verbod op helm
De gestrafte mag geen helm bezitten. Ook geen bromfietshelm. Omdat die bescherming geeft bij een gevecht. En mag dan dus ook geen scooter rijden.

13. Verbod op wijde kleding
Een verbod op wijde kleding, want die wordt door criminelen vaak gebruikt bij winkeldiefstal. De gestrafte mag alleen strakke kleding dragen. Daarbij kan een uitzondering worden gemaakt voor mensen die dik zijn. Ook kunnen grote zakken verboden zijn.

14. Verbod op onnodig dikke kleding
Het verbod op dikkere kleding dan nodig is voor de tijd van het jaar, want dikke kleding vormt een bescherming bij vechtpartijen.

15. Verbod op dragen van 'gevaarlijke' voorwerpen
Het verbod op het meedragen van alle voorwerpen die eventueel kunnen worden gebruikt als wapen. Het vervoer van gereedschap moet van te voren worden gemeld aan een controlerende instantie. En daarbij moet het gereedschap driedubbel verpakt worden.

16. Verbod op schoeisel van leer en met harde neus
Een tijdelijk verbod op het bezitten en dragen van leren laarzen en van schoenen met een harde neus. Want die kunnen gebruikt worden als wapen. Zomers kunnen criminelen zelfs worden veroordeeld tot het dragen van lichtgewicht linnen schoentjes of slippers zonder hielband, zoals ook gebruikelijk is voor nieuwkomers in een Glen Mills-instelling. Met slippers kun je niet goed rennen en schoppen. Ook kan de gestrafte zomers zijn leren schoenen, handschoenen en dikke kleding inleveren bij het politiebureau, omdat ze bescherming kunnen geven bij een gevecht.

Ook kunnen gestraften worden verplicht om leren of hardplastic zolen te dragen in plaats van rubber zolen, zodat ze niet zachtjes kunnen sluipen. Ook kunnen er hiervoor hardplastic plaatjes onder rubber schoenzolen worden gezet.

17. Verbod op samenscholing
Een verbod tot samenscholing van meer dan twee of drie personen.

18. Toegangsverbod tot diverse gelegenheden
Een verbod om zich onnodig op te houden op winkelcentra en stations. Een verbod op het gebruik maken van horeca, zwembad, gokhallen en prostitutie. Een verbod op het kopen en bezitten van luxe artikelen. Stadionverbod. Verbod om te komen in een een wapenwinkel en coffeeshop.

19. Verbod op motorvoertuigen
Verbod om een auto, motorfiets of scooter te berijden en te bezitten.

20. Hondenverbod
Verbod om een hond te bezitten, want die kan ook worden ingezet ter intimidatie. Een heel klein, vriendelijk hondje kan daarbij wel worden toegestaan. Ook een ander huisdier kan worden verboden als dat door agressief gedrag een regelmatige huiszoeking belemmert.

21. Voertuigverbod
Ik vind het belangrijk dat vaak gestrafte criminelen lange tijd geen gebruik mogen maken van auto, motorfiets, scooter en taxi. Tijdens die strafperiode zouden ze deze voertuigen ook niet mogen bezitten. Daardoor wordt het voor deze criminelen moeilijker om bij een volgend misdrijf te ontkomen.

Als ze wel een voertuig mogen berijden, moet dat voertuig zijn voorzien van voortdurende GPS-bewaking. Dat is automatische plaatsbepaling via satelliet. Als er ergens een misdrijf is geweest kan een politiecomputer daarbij direct zien welke veroordeelden er op dat moment op dat tijdstip op die plaats waren.

22. Verbod op camouflage
Een verbod op zaken die herkenning kunnen bemoeilijken, zoals een zonnebril, heel lang haar, baard en snor, capuchon en hoed. Ook kunnen criminelen verplicht worden om lichtgekleurde kleding te dragen in opvallende kleuren. Daardoor kunnen ze zich niet goed verstoppen in het donker tussen bomen en struiken. Ook zijn ze daardoor makkelijk te herkennen als ze vluchten na een misdrijf. Nu dragen criminelen vaak expres onopvallende en gelijksoortige kleding, zoals een zwart leren jack en een spijkerbroek. Daardoor zijn ze door de politie moeilijk op te sporen. Vooral in een wijk waar veel jonge mannen diezelfde kleding dragen.

23. Verbod op handschoenen
Verbod op het meedragen van handschoenen als het niet vriest. Want handschoenen kunnen worden gebruikt om vingerafdrukken en verwondingen te voorkomen bij misdrijven en vechtparijen.

24. Verbod op mogelijk inbraakgereedschap
Verbod op het bezit van allerlei voorwerpen die makkelijk kunnen worden gebruikt voor een inbraak. Bijvoorbeeld een zaklamp, breekijzer, hamer en een grote schroevendraaier. Maar ook kaarsen en een aansteker kunnen worden gebruikt als zaklamp. En speciale kleding zoals een bivakmuts.

25. Verbod op contact met mensen met een strafblad. Bepaalde vriendschappen moeten daarbij definitef worden verbroken, todat ook de andere crimineel tien jaar lang niet meer is veroordeeld.

26. Verbod op het bezit van voorwerpen die kunnen worden gebruikt als wapen. Bijvoorbeeld een metalen stofzuigerstang, losse tafelpoot, kruk, stok, enz... de gestrafte kan een stofzuiger kopen met een kunststof stang, en de bezem kan voorzien worden van een zachte rubber dop op de punt. Een controleur moet op onverwachte tijden de woning hierop controleren en mag daarbij in alle kasten en spullen zoeken.

27. Verbod op het onverpakt dragen van sieraden en andere luxe artikelen.
Veel van deze straffen verlagen ook de status van de crimineel, waardoor hij minder zal worden gezien als rolmodel door anderen. Bovendien gaat er van deze straffen een afschrikkende werking uit, zonder de hoge kosten van
gevangenisstraf.

Tatouageverbod
Een verbod om (nieuwe) tatouages te laten zetten. Controle daarop is mogelijk door bij het begin van die straf het lichaam van de veroordeelde rondom te filmen. Tatouages worden door criminelen soms gebruikt in het kader van intimidatie.

28. Fietsverbod
In extreme gevallen zou het de veroordeelde ook moeten worden verboden om een fiets te gebruiken en bezitten.

29. Meldplicht van alle activiteiten
Verplichting om elke avond een email te sturen aan de politie met een uitgebreid verslag van alle activiteiten van de afgelopen dag met tijdvermeldingen, bezochte adressen van alle gebouwen en personen, gevolgde routes, verstuurde en ontvangen post, conflicten, gesprekken, financiële problemen, gokken, prostitutiebezoek, schulden gebruik van alcohol en drugs, en alles dat te maken kan hebben met criminaliteit.

Die verslagen kunnen steekproefsgewijs worden gecontroleerd door de politie. En onjuistheden zijn daarin strafbaar. In dat verslag kan ook een huishoudboekje zijn opgenomen met alle uitgaven. De gestrafte kan ook de hele dag een verslag inspreken op een pocket-pc, eventueel via een headset. Dat werkt veel sneller dan alles opschrijven. Het geluidsbestand daarvan kan hij elke avond per email versturen naar de politie.

Die data worden slechts steeksproefsgewijs gecontroleerd en kunnen worden gebruikt bij de opsporing van daders. De dader kan zijn routes ook bewijzen door een paar keer per dag een centrale computer op te bellen vanaf het adres waar hij dan is. Via stemherkenning kan zijn aanwezigheid dan worden gecontroleerd.

30. Onverwachte controles en huiszoekingen
Onverwachte huiszoekingen, fouilleringen en controle door de politie van bankrekeningen, agenda, persoonlijke aantekeningen, computer, emails websurfen en alle andere internetactiviteiten, enz... Ook dit zou vele jaren moeten duren na een herhaalde veroordeling.

Op die manier wordt het heel moeilijk om inbraakgereedschap, wapens en gestolen goederen in huis te hebben. Als de gestrafte weigert om open te doen mag de politie zijn huis open breken. De plaats van de gestrafte kan worden bepaald via gps-bewaking of gsm. Daarbij heeft de gestrafte de verplichting om dag en nacht zijn gps-enkelband te dragen of zijn gsm aan te hebben. Ook kan de gestrafte worden verplicht om op bepaalde tijden thuis te zijn. En zijn aanwezigheid in huis moet zichtbaar zijn door een bepaalde lamp aan te doen' s avonds en
overdag door zijn gordijnen onopvallend op een bepaalde manier te schuiven.

De verdachte moet elk uur aan de politie doorgeven per SMS waar hij is. Hij kan daardoor ook altijd onverwachts worden gefouilleerd.

31. Gordijnverbod
Een verbod op het dichtdoen van de gordijnen in de woonkamer. En na herhaalde misdrijven ook in de andere kamers. Dat vergroot de sociale controle op de gestrafte.

32. Verbod op criminele informatie
Een verbod op het raadplegen van informatie die nuttig kan zijn voor het plegen van misdrijven. Hieronder kunnen boeken vallen, tijdschriften, websites over dat onderwerp, enz... Bijvoorbeeld informatie over inbreken, strafrecht, fraude, oplichting, spionage, wapens, militaire onderwerpen, politieonderwerpen, drugs, enz...

De politie kan daarop steeksproefsgewijs controleren. Die controles hoeven niet vaak te gebeuren als de straffen op overtreding hoog genoeg zijn. Het vereist dus relatief weinig personeel.

33. TV-verbod
Een verbod op het bezit van een tv, vanwege de verheerlijking van geweld op tv en de vele nuttige informatie die er op tv wordt gegeven over criminaliteit. De gestrafte mag alleen kijken naar speciale voorlichtingsfilms op internet. Via speciale software wordt zijn internetgedrag elke dag exact doorgegeven aan een controlerende instantie.

Controle op computergedrag
De gestrafte moet elke dag verplicht een uitgebreid dagboek bijhouden in zijn computer. Elk gedrag op zijn computer wordt via internet geregistreerd in een politiecomputer. Dus ook al zijn emails en alle andere teksten die hij schrijft. Hij mag geen gebruik maken van andere computers. Eventueel mag hij zelfs geen balpen, potlood en papier bezitten en gebruiken, zodat hij al zijn aantekeningen op zijn computer moet maken, zelfs een boodschappenbriefje. Die kan hij vervolgens uitprinten.

34. Taakstraffen strenger en beter controleren
De huidige taakstraffen kunnen volgens mij heel effectief zijn, mits er gecontroleerd wordt dat het opgedragen werk ook gebeurt en mits die straffen lang genoeg duren. Ik heb de indruk dat dat eerste vaak niet genoeg gebeurt en de huidige taakstraffen zijn véél te kort om effect te hebben. Als je ervan uitgaat dat een inbreker gemiddeld slechts voor één op de 33 inbraken wordt bestraft met een lichte taakstraf, dan is inbreken waarschijnlijk nog steeds rendabel voor hem. Bovendien worden taakstraffen nu vaak deels kwijtgescholden als de gestrafte niet meer komt opdagen.

Ik vind ook dat een taakstraf veel zwaarder moet worden en bij elke volgende keer moet worden verdubbeld. Dus bij de eerste kleine inbraak hoort een taakstraf van 800 uur en bij de tweede keer 1600 uur en zo verder. De taakstraf wordt bij elk volgende misdrijf verdubbeld met een maximum van 20.000 uur voor een kleine inbraak. (Dat komt dus overeen met 500 x 40 uur.)

Ik vind dat het geld dat met de taakstraf wordt verdiend moet worden uitgekeerd aan het slachtoffer van het misdrijf. Die moet volledig schadeloos worden gesteld zowel voor de materiële als voor de immateriële schade. Voor een beroving met een mes zonder geweld, zou het slachtoffer E 10.000.- smartegeld moeten krijgen bij een first offender. En E 30.000,- bij een dader die daarvoor twee keer is veroordeeld. En E 100.000 euro als de dader daarvoor drie keer is veroordeeld.

Hier zie je een voorbeeld van taakstraffen die volgens mij veel te laag zijn:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article327015.ece/Taakstraffen_voor_relschoppers_Ajax-huldiging

Hier zie je een filmpje van diezelfde rellen bij de huldiging van Ajax op 8 mei 2006. http://www.nrc.nl/binnenland/article310176.ece

De relschoppers gooiden hierbij onder meer met stenen en bierflesjes naar politieagenten. Er werd ook een politiebusje belaagd. De inzitten kwamen zo in het nauw dat ze volgens het Openbaar Ministerie vreesden voor hun leven. Een agente verklaarde later dat ze op het punt had gestaan om te schieten.

Naar aanleiding van deze rellen kregen slechts twintig hooligans straf. Ze kregen taakstraffen opgelegd variërend van 50 tot 110 uur. Ofwel slechts 7 à 15 werkdagen. Een aantal van hen kreeg bovendien een stadionverbod opgelegd van een of twee jaar. Ik vind dergelijke lage straffen erg onverantwoord. Die taakstraffen zouden een fulltime werkstraf moeten inhouden van 3 tot 15 jaar bij dergelijke ernstige misdrijven. En daarvoor zou niets betaald moeten worden. De gestrafte moet daarnaast in de avonduren een tweede baan nemen om in zijn levensonderhoud te voorzien.

35. Verbod op het beoefenen van schiet- en vechtsporten.

36. Verbod op reizen buiten het noodzakelijke woon-werkvervkeer.

37. Verbod op het maken van vakantiereizen en dagtrips.

38. Medicijnen
Verplicht gebruik van een geschikt medicijn dat inwerkt op de psyche. Hierop kan steekproefsgewijs worden gecontroleerd via urinetests of bloedtests. Hierbij kunnen zowel reguliere geneesmiddelen als alternatieve geneeswijzen worden gebruikt. Ook is het belangrijk dat er wordt onderzocht of het criminele gedrag kan samenhangen met lichamelijke oorzaken, zoals een hersenbeschadiging, een pijnlijke aandoening, enz.

39. Therapieën
Verplichting tot het volgen van therapieën waardoor het gedrag kan verbeteren zoals alternatieve geneeswijzen of psychotherapie. Hiervoor kunnen het best speciale therapeuten worden ingezet die zijn gespecialiseerd in de begeleiding van veroordeelden. Die begeleiding is via internet veel goedkoper dan in real life en kan daardoor massaal worden aangeboden.

40. Werkstraffen
Zeer zware werkstraffen, indien andere straffen telkens niet werken. Eventueel levenslang. Hierbij is het belangrijk dat alle kosten voor de behuizing en bewaking kunnen worden betaald uit de opbrengst van het werk. Dat betekent dus heel sobere behuizing en voeding. Maar een kleine privé-ruimte is hierin nodig om onderling geweld te voorkomen. Desnoods door middel van eenvoudige afscheidingen tussen de 'cellen' van multiplex.

41. Doodstraf?
In de meest extreme gevallen kan de doodstraf worden overwogen. Daarbij moeten er extra hoge eisen worden gesteld aan het bewijs van schuld. Het lijkt me wel humaan dat de veroordeelde alvorens het vonnis wordt voltrokken eerst onder volledige narcose wordt gebracht.

42. Verbod op opvallende kenmerken
Een verbod op het zichtbaar dragen van tatouages of andere opvallende uiterlijke kenmerken, omdat die vaak worden gebruikt om af te schrikken en de criminele reputatie te onderstrepen. Bijvoorbeeld het dragen van veel grote ringen door een man, bendekleding, kaal geschoren hoofd, enz... Ook dominant gedrag kan worden verboden, zoals hard praten op straat, schreeuwen, harde muziek, vuurwerk afsteken, breed lopen, onbekenden provocerend aankijken, enz... Dit kan worden gecontroleerd door under cover agenten.

43. Verbod op tweedehands verkoop
Een verbod op het aanbieden van tweedehands goederen via internet of anderszins. Omdat er op die manier gestolen goederen kunnen worden verhandeld.

44. Verbod op dreigend gedrag
Een verbod op schreeuwen en schelden en uitspraken doen en gebaren maken die kunnen worden opgevat als een bedreiging.

45. Verbod op opzichtige kleding en woning
Een verbod op opzichtige kleding en opzichtige aankleding van de woning, omdat dit een criminele status of bedreigende machtspositie kan onderstrepen.

46. Telefoonverbod
Eventueel kan de gestrafte worden verboden om te telefoneren en mag hij alleen nog emailen. Want emails kunnen makkelijker (automatisch) worden gecontroleerd op criminele onderwerpen en trefwoorden.

47. Contacten betrekken bij resocialisatie
Alle contacten van de gestrafte moeten worden betrokken bij zijn resocialisatieproces. Die contacten kunnen worden opgespoord via zijn emails en telefoonverkeer. Ook zijn leraren, buren, woningverhuurder enz. moeten hieraan verplicht meewerken. De contacten moeten deels verlopen via email, zodat ze door de controlerende instantie zijn te controleren. Zijn huisarts en andere behandelaars moeten op de hoogte worden gesteld van zijn straf.

48. Dagboek
De gestrafte moet dagelijks een verslag bijhouden van gesprekken en andere contacten die hij heeft gehad over zijn resocialisatie. Elke avond moet hij dat dagboek versturen aan de politie per email. In dat dagboek moet hij een foto meesturen die hij op vaste tijden moet maken, bijvoorbeeld elk uur, of elk half uur.

49. Contactverbod
De veroordeelde krijgt een verbod om ooit nog om te gaan met criminele contacten. En hij mag niet meer onnodig omgaan met mensen waarmee hij een ernstig conflict heeft.

50. Verbod op alcohol en drugs
De gestrafte mag geen alcohol en stimulerende drugs meer gebruiken. Hash mag in principe wel want werkt vaak kalmerend. Dit mag alleen als de gestrafte geen neiging heeft om psychotisch te worden.

51. Leefregels
De gestrafte moet zich aan een heel uitgebreid systeem van positieve leefregels houden op het gebied van voeding, werk, studie, geld, slaap, huishouden, hygiëne, contacten, enz... Overtreding is strafbaar.

52.Verbod op stimuleren van criminaliteit
De gestrafte mag geen positieve dingen vertellen over criminaliteit tegen anderen. En hij mag anderen zeker niet stimuleren tot crimineel gedrag. Dit kan worden gecontroleerd met under cover agenten in cafés, enz....

53. Gereedschap
Een verbod op het bezitten van puntige messen en scharen in huis. Gereedschap moet bewaard worden in een afgesloten gereedschapskist in de schuur, waarvan de sleutel in de slaapkamer ligt. Zo kan impulsief gewelddadig gedrag worden afgeremd. In ernstige gevallen mag de gestrafte zelf geen gereedschap beheren. Hij kan dat zonodig huren van de reclassering. Gereedschap kan namelijk worden gebruikt voor inbraken en als wapen voor geweld of intimidatie.

54. Reisverbod
Het verbod om bepaalde gebieden te bezoeken. Bijvoorbeeld een gestrafte mag 's avonds alleen nog in zijn eigen straat, wijk of woonplaats aanwezig zijn. Daarop moet af en toe worden gecontroleerd door een controlerende instantie door hem op te bellen via zijn gsm en hem dan direct op te zoeken.

55. Extra opsporingsbevoegdheden
De politie moet jarenlang zeer uitgebreide opsporingsbevoegdheid hebben bij mensen die minimaal drie keer veroordeeld zijn. Dit inclusief verborgen afluisterapparatuur, filmopnames met telelenzen en verborgen camera's, infiltratie in verdachte groepen, betaalde informanten, enz...

56. Verbod op onnodige metalen voorwerpen
Mensen die vaak geweld hebben gebruikt kunnen een verbod krijgen op het bezit van metalen bestek. Die moeten dan plastic bestek kopen. En alles wat als wapen kan worden gebruikt kan worden, moet zo mogelijk worden vervangen door een plastic uitvoering. Bijvoorbeeld ook een stofzuigerstang.

57. Financiële controle
Strenge voorschriften voor het uitgeven van het geld. De gestrafte moet al zijn uitgaven verwerken in een huishoudboekje op zijn computer. En hij moet alle uitgaven met een kassabon kunnen bewijzen. De politie heeft ook volledig inzage in zijn bankrekening via internet. De gestrafte mag maar een heel beperkte hoeveelheid geld in huis bewaren. Dit geld ook voor andere goederen van grote waarde.

58. Leefregels
De gestrafte moet zich houden aan strenge leefregels. Bijvoorbeeld geen alcohol, gezond eten, op tijd naar bed, regelmatig naar de dokter, actief aanpakken van levensproblemen, enz...

59. Dagelijks verslag van activiteiten
De gestrafte moet elk half uur of elke paar uur een sms-je naar de politie sturen wat hij heeft gedaan en waar hij is, en wat hij de komende uren gaat doen. Daarbij kan hij eventueel foto's versturen per gsm als bewijs. Al die sms-jes worden automatisch opgeslagen in een politiecomputer. Steeksproefsgewijs worden ze gecontroleerd. Valsheid in geschrifte of weglating van belangrijke informatie wordt daarbij zwaar gestraft.

60. Contactverbod
De gestrafte mag geen contacten meeer hebben met mensen die een strafblad hebben. En ook niet met andere mensen waaardoor hij eerder criminele dingen zou kunnen doen. Hij mag bijvoorbeeld niet in een juwelierswinkel komen. En geen contact hebben met mensen die zijn verslaafd aan alcohol, drugs of gokken.

61. Bewegingsruimte beperken
De bewegingsruimte van de gestrafte wordt sterk beperkt. Bijvoorbeeld tot zijn eigen huis, straat, woonblok, buurt, wijk, dorp. of provincie. Die beperkingen kunnen ook worden gekoppeld aan bepaalde dagdelen van de week.

62. Beperkte hoeveelheid bezittingen
De gestrafte mag maar heel weinig bezittingen hebben. Daardoor kunnen zijn bezittingen heel makkelijk regelmatig woren gecontroleerd op wapens, alcohol, drugs en andere ongewenste zaken. Die huiszoekingen moeten op onregelmatige momenten plaatsvinden. Via SMS moet de gestrafte elk uur aangeven waar hij is. Dus hij kan niet doen alsof hij niet thuis is bij een huizszoeking,

63. Verbod op het bezit van alcohol en harddrugs.

64. Schoeisel
Elke gestrafte mag slechts een of twee paar schoenen hebben. Daarvan moet het zoolprofiel geregistreerd zijn bij de politie. Eventueel wordt de zool daartoe voorzien van een opvallend merkteken. Dat kan erg helpen bij het sporenonderzoek.

65. Schandpaal
Ik vind dat er nauwkeurig moet worden onderzocht via experimenten wat de lange- termijneffecten zijn van de schandpaal als straf. Ik denk hierbij aan een fysieke metalen schandpaal op een winkelcentrum. Voor de veiligheid van de gestrafte kan ook een metalen kooi worden gebruikt in plaats van een schandpaal of er omheen.

Het is best mogelijk dat de schandpaal leidt tot hoge recidivepercentages wegens wraakgevoelens bij de gestrafte. Maar ik vermoed dat de afschrikwekkende werking van deze straf groter zal zijn.

Wie verzint er nog meer alternatieve straffen of resocialisatie-maatregelen voor criminelen? Je kunt nieuwe straffen verzinnen door gewoon om je heen te kijken, op straat, op je werk, of thuis. En daarbij kun je jezelf afvragen welke vorm van vrijheidsbeperking kan worden verzonnen bij elk van de dingen die je ziet.

Ik vind de straffen in ons land over het algemeen veel te laag. Dat geldt in nog sterkere mate voor veelplegers, voor witteboordencriminaliteit, georganiseerde misdaad en voor daders op het gebied van gedwongen prostitutie en kinderprostitutie.

Bij al deze strafvormen moeten kursussen worden gegeven om op een positieve manier om te gaan met allerlei levensproblemen. Bijvoorbeeld op het gebied van gevoelens, relaties, beroepskeuze, drugs, financiële problemen, enz... Deze cursussen zijn alleen massaal aan te bieden aan alle veroordeelden als zij worden gegeven via ICT-onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld via internet.

Zonodig moet de veroordeelde psychologische begeleiding krijgen via individuele gesprekken, een gespreksgroep, email of videochat.

Al deze strafvormen kunnen natuurlijk ook op een creatieve manier worden gecombineerd, zodat per veroordeelde de meest effectieve strafvorm wordt bereikt. Maatwerk is namelijk nodig in de toepassing van de straffen. Vooral bij veelplegers is dat goed mogelijk omdat er op den duur vrij veel over deze mensen bekend is. De 'adoptie' van elke veelpleger door één vaste politieagent kan deze individuele aanpak ondersteunen.

De huidige praktijk om in beslag genomen scooters te vernietigen vind
ik trouwens zinloos en een ernstige vorm van geldverspilling. Die scooters
kunnen door een handelaar worden teruggebracht naar het toegestane
motorvermogen en doorverkocht.

Straffen moeten worden gekozen op basis van onderzoek
De weg naar welzijn is geplaveid met betrokkenheid, fantasie en kennis. Ik vind dat de discussie over straffen te vaak uitsluitend wordt gevoerd op basis van hypothesen en ideologische standpunten, zonder dat die worden onderbouwd met onderzoeksresultaten.

De keuze voor strafvormen moet worden bepaald op basis van uitgebreid en objectief wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn-effecten daarvan. De nieuwste resultaten uit de criminologie leveren daarvoor veel informatie. En er moet voortdurend aanvullend onderzoek worden gedaan op dat gebied.

Natuurlijk moet de exacte vorm en duur van de straf zeer nauwkeurig worden afgestemd op de ernst van het misdrijf en op de persoonlijke omstandigheden van de gestrafte.

http://www.google.nl/search?hl=nl&q=%22elektronische+detentie%22+effecten+onderzoek&meta=

1. http://www.google.nl/search?hl=nl&biw=767&q=%22electronic+detention%22+research+results+university&meta=
2. http://www.google.nl/search?hl=nl&biw=767&q=%22alternative+punishment%22+%22new+ideas%22&btnG=Zoeken&meta=
3. www.google.nl/search?hl=nl&biw=767&q=%22alternative+penalties%22+new+ideas+effect*&meta=
4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Criminaliteit
5. http://strafrecht.startpagina.nl
6. http://misdaad.startpagina.nl
7. http://criminologie.startpagina.nl
8. http://gevangenis.startpagina.nl
9. http://politie.startpagina.nl
10 www.e-learning.pagina.nl
11. http://jeugdzorg.startpagina.nl
12. http://agressie.startpagina.nl
13. http://agressie-preventie.startpagina.nl
14. http://agressie-trainingen.startpagina.nl
15. http://agressie-infobronnen.startpagina.nl
16. http://agressie-factoren.startpagina.nl
17. http://agressie-op-school.startpagina.nl
18. http://ggz.startpagina.nl
19. http://www.criminaliteit.startkabel.nl
20.
21. http://www.cbs.nl/nr/rdonlyres/862a0115-bfa9-4008-b8a4-85a35b5955b8/0/a262004.pdf
22. http://www.wodc.nl/images/ob237_hoofdstuk03_tcm11-100484.pdf
23. http://www.minbzk.nl/contents/pages/55243/monitorcriminaliteitbedrijfsleven.pdf
24. http://www.regioplan.nl/gfx/content/eindrapport_eurogang_220030204112553.pdf.
25. http://www.verwey-jonker.nl/images/dynamisch/d7313228.pdf
26. http://www.iva.nl/index.php
27. http://www.rethinking.org.uk/publications/index.shtml
.
28. Alternatives to Imprisonment
29. Penal Reform - Weblinks
30. Praktische begeleidingsprojecten voor gevangenen in Australië
31.
32. http://www.zestienmiljoenmensen.nl/nieuws/europa/2004/0-78-1_78-47460.jsp
33.
34. http://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&lr=&q=%22alternatieve+straffen%22&btnG=Zoeken
35. http://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&lr=&q=%22taakstraffen%22&btnG=Zoeken
36. http://scholar.google.nl/scholar?q=%22new+solutions%22+criminality+penalties&hl=nl&lr=&start=0&sa=N
37. http://nl.wikipedia.org/wiki/Criminaliteit
38. http://criminaliteit.startkabel.nl
Bekijk profiel Stuur privé bericht
MarijnPLeeftijd: 36
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 321


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 1:03    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Met alles respect, maar veel van de straffen die je voorstelt zijn in mijn ogen niet effectief, niet te controleren of gewoon totaal nutteloos. En daarbovenop zou het me ook niet verbazen als er hier en daar een inbreuk wordt gemaakt op een grondrecht.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides
Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22895


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 1:20    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Inbreuk op grondrechten is wel een beetje eigen aan straffen Wink.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 9:16    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik stel me zo voor dat je enorm je best hebt gedaan op bovenstaande post (incl. foto's), maar omdat hij zo enorm lang is voor een forumbericht kan ik me nauwelijk voorstellen dat je hem speciaal voor dit forum geschreven hebt, en draagt hij in ieder geval niet bij aan een discussie. Zou het niet handiger zijn de post in te korten en de essentie weer te geven? Dat zou voor een discussie veel beter zijn omdat maar weinigen een bericht van deze lengte (op een forum) lezen.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Michèle
Moderator
Michèle

Leeftijd: 42
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Ram
Studieomgeving (BA): EUR

Berichten: 3307


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 10:03    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Of neem contact op met de webmeester om het stuk in een visie aan te bieden! Smile
_________________
www.breiwinkeltje.nl
Very Happy
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 11:44    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duch schreef:
de essentie
Wat vind je van zeer langdurige elektronische detentie na werktijd in plaats van gevangenisstraf?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 11:46    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik heb daar zo direct geen heel sterke gevolens over omdat ik daar totaal niet in ingelzen ben, maar iets vertelt me dat jij daar wel bondig een standpunt over moet kunnen weergeven. Wink
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 11:53    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik denk dat gevangenisstraf vaak averechts werkt en veel te duur is. Daarom vind ik dat gevangenisstraf in veel gevallen moet worden vervangen door elektronische detentie na werktijd. Die moet daarbij ongeveer tien keer zo lang duren als een gevangenisstraf.

Daarbij kan de gestrafte ook een langdurig verbod krijgen op het bezitten van geld en luxe bezittingen. Deze alternatieve straffen zouden in elk geval in de praktijk moeten worden uitgeprobeerd en wetenschappelijk onderzocht.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 12:09    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Waarom tien keer zo lang? Is dit niet een erg arbitraire beslissing? Bovendien: In veel gevallen is gevangenisstraf onder andere wenselijk omdat iemand daarmee uit de maatschappij wordt gehaald, waardoor hij tijdelijk geen schade kan aanrichten.

En denk je echt dat een verbod op het bezitten van luxe zaken wenselijk en handhaafbaar is? Over dat eerste valt imho prima te discussiëren, maar dat tweede lijkt me sowieso niet goed handhaafbaar zonder dat dat enorm veel kost aan privacyinperking of geld en mankracht.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
MarijnPLeeftijd: 36
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 321


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 14:02    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
Inbreuk op grondrechten is wel een beetje eigen aan straffen Wink.


Ja ok :p Maar ik heb geloof ik gister iets heel specifieks gezien wat ook als straf gewoon niet kan. Het is jammer dat die post nogal lang is, ik ben niet van plan om het op te gaan zoeken.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 18:09    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duch schreef:
Waarom tien keer zo lang? Is dit niet een erg arbitraire beslissing?
Dat is een globale richtlijn. Maar straffen moeten maatwerk zijn.

Duch schreef:
Bovendien: In veel gevallen is gevangenisstraf onder andere wenselijk omdat iemand daarmee uit de maatschappij wordt gehaald, waardoor hij tijdelijk geen schade kan aanrichten.?
Met elektronisch huisarrest na werktijd wordt het iemand tien keer zo lang heel moeilijk gemaakt om misdaden te plegen. Veel langer dus dan met gevangenisstraf. En dat is nodg omdat gevangenisstraf leidt tot zeer hoge recidivecijfers. Per saldo leidt elektronische detentie na werktijd daardoor volgens mij tot veel minder criminaliteit dan gevangenisstraf.

Duch schreef:
En denk je echt dat een verbod op het bezitten van luxe zaken wenselijk en handhaafbaar is? (...) lijkt me sowieso niet goed handhaafbaar zonder dat dat enorm veel kost aan privacyinperking of geld en mankracht.
Privacy-inperking is juist het doel. En de controles worden betaald uit het onteigende vermogen van criminelen.

Die controles hoeven zeker niet waterdicht te zijn en kunnen steekproefsgewijs worden gehouden. Mits de straf op het overtreden van die sancties hoog genoeg is. Dat geldt ook voor de andere alternatieve straffen die ik heb voorgesteld. De maximunsnelheid wordt ook niet optimaal gehandhaafd. Maar dat is geen reden om deze af te schaffen.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 18:17    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

MarijnP schreef:
Met alles respect, maar veel van de straffen die je voorstelt zijn in mijn ogen niet effectief
Dat is een hypothese, die getoetst zou moeten worden door proefprojecten en wetenschappelijk onderzoek.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
ergo sum
Redacteur
ergo sum

Leeftijd: 119

Sterrenbeeld: Schorpioen


Berichten: 17065


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 18:25    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ken je de film Das Experiment?
_________________
Vivere est cogitare.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo BeekLeeftijd: 124
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 18:33    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

ergo sum schreef:
Ken je de film Das Experiment?
De experimentele resultaten waarop die film is gebaseerd, vormen een argument tegen gevangenisstraffen en pleiten daarom voor mijn stelling.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
MiriamvL

MiriamvL

Leeftijd: 41
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Vissen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 2826


BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 20:35    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Quote:
Omdat elektronisch huisarrest veel goedkoper en milder is dan gevangenisstraf


Ik denk dat je voorzichtig moet zijn met deze uitspraak, elektronisch huisarrest is ook een zeer grote inbreuk op het privé leven. Ja, je bent buiten, maar je bent geenszins vrij, en je kan bijv. niet eens een sociaal leven opbouwen, omdat je aan huis gekluisterd bent. In de VS (iig in Texas, het is natuurlijk niet in alle staten hetzelfde) gelden er zeer vergaande beperkende maatregelen als je uit de gevangenis komt (registratie bij de politie, geen toegang tot public housing, nauwelijks toegang tot werk, geen toegang tot sociale zekerheidsregelingen etc. etc.) waardoor het leven totaal onmogelijk wordt gemaakt en dat is juist een boost voor de recidive..
_________________
If you've done nothing wrong, you've got nothing to fear. If you've something to hide, you shouldn't even be here.
We're concerned you're a threat..
We're moving to a situation, where your lives exist as information.
Pet Shop Boys - Integral
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Pagina 1 van 2 Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds