Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
unescape gold ...
onrechtmatige ...
Dagvaarden VOF...
Coronavirus - ...
Is dit wetteli...

Carrière
Boekel De Nerťe
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu wo 15 jul 2020 19:42
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

DNA pleit Amerikaan na tien jaar vrij
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
tikSimone

tikSimone

Leeftijd: 54
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Waterman
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 12147


BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2005 8:28    Onderwerp: DNA pleit Amerikaan na tien jaar vrij Reageer met quote Naar onder Naar boven

In aansluiting op onze discussie over netjes onderzoek verrichten hier een bericht dat ik vanmorgen in de Internetversie van Spits trof:

Quote:
Voor verkrachting veroordeelde Pete Rose terug bij zijn kinderen
DNA pleit Amerikaan na tien jaar vrij
door Koen Voskuil

Achtergehouden ontlastend bewijs, manipulatieve verhoormethoden, en de veroordeling van een onschuldige. Het verhaal van de 36-jarige Pete Rose uit CaliforniŽ heeft alles in zich van een spannende film. Maar voor de Amerikaan zelf is het de bittere werkelijkheid. Hij zat tien zware jaren onschuldig achter de tralies. Nieuw DNA-bewijs pleitte hem vrij. De staat CaliforniŽ wacht nu een zware claim van een man, wie tien jaar van zijn leven is afgenomen.

DEN HELDER - Pete Rose, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, was 26 jaar oud toen hij in 1994 werd opgepakt. Met groot machtsvertoon stormden politiemensen zijn woning in Lodi, CaliforniŽ, binnen. Rose werd in de boeien geslagen en naar het politiebureau gebracht. Hij werd ervan beschuldigd een 13-jarig meisje een steegje in te hebben gesleurd en haar te hebben verkracht.

Rose hield vol dat hij onschuldig was, dat hij als vader van drie kinderen - en een vierde op komst - zoiets nooit zou doen. Maar zowel politie als de jury tijdens zijn rechtszaak geloofde hem niet. Het slachtoffertje wees Rose als dader aan. Bovendien was op haar kleding een bloedspoor aangetroffen, dat naar hem zou wijzen. Maar op welke manier deze bewijzen waren verkregen en wat er aan ontlastend bewijs werd achtergehouden, zou pas tien jaar later blijken.

De rechter veroordeelde hem in 1994 tot 27 jaar gevangenisstraf. De Amerikaan werd opgesloten in de Stockton County Jail. Later werd hij overgebracht naar de Mule Creek State Prison in Ione, waar hij de meeste jaren doorbracht. Het werden zware tijden voor de Amerikaan. Als kindverkrachter geniet je op zijn zachtst gezegd weinig respect bij je medegevangenen. Pete werd meerdere keren aangevallen en zelfs in zijn rug gestoken. Maar hij wist te overleven.

De Noord-Hollander Jan Ensing bezocht hem alle jaren in de gevangenis. Ensing kent Petes moeder Annie van Arnhem nog uit zijn woonplaats Den Helder. Sinds Van Arnhem dertig jaar geleden naar de States vertrok, neemt Ensing zo vaak als hij kan het vliegtuig om de familie te bezoeken. Ensing: ,,Ik heb Pete al die jaren gesteund. De dag nadat ik geland was, reed ik direct naar hem toe. We voerden dan goede gesprekken, waarbij hij vocht tegen zijn emoties. Want tranen mag je niet laten zien in de gevangenis."

De Noord-Hollander heeft altijd geloofd in Petes onschuld, zegt hij, al schildert hij hem ook niet af als een heilige: ,,Pete was een wilde jongen. Ging soms op de vuist in de kroeg. Hij was ook weleens opgepakt voor het roken van een jointje. Maar een kind verkrachten, dat zou hij nooit doen. Hij had zelf drie kinderen waar hij dol op was." De Californische wet schrijft echter voor dat zedendelinquenten geen contact mogen hebben met hun kinderen. Tien jaar lang bleef Pete verstoken van zijn kinderen. Zijn vierde kind, een dochter die ten tijde van zijn arrestatie nog op komst was, kende hij alleen van foto's.

Overtuigd dat zijn onschuld ooit bewezen zou worden, bleef Pete Rose vanuit de gevangenis brieven schrijven. Naar advocaten, en tal van instanties. Dankzij zijn opa, die de kosten op zich nam, kreeg hij een nieuwe advocaat en die wist in 2002 het team van het Innocence Project te overtuigen dat ze zich in de zaak van Rose moesten verdiepen.

,,Hoe meer we over zijn zaak lazen, hoe meer we overtuigd raakten dat deze man onschuldig was", zegt directrice Susan Rutberg van deze non-profit organisatie, verbonden aan de Golden Gate Universiteit in San Francisco. Rutberg zette een team op van rechtenstudenten en juristen om zich in te graven in de zaak. En die namen hun taak serieus. Ze troffen onjuistheden aan in de bewijsvoering, en vonden bewijs terug, waarvan oorspronkelijk was gezegd dat het niet meer bestond.

Zo kwam al snel de verklaring van het dertienjarige slachtoffer op de tocht te staan. Het meisje had in een politieverhoor de naam van Pete Rose genoemd als mogelijke verdachte, hoewel ze benadrukte het niet zeker te kunnen weten. Haar belager had haar van achteren beetgepakt, verklaarde het meisje, en daardoor had ze zijn gezicht niet gezien. ,,Je liegt, ik zie het", was telkens het antwoord van de politie. Uit de verhoorverslagen blijkt dat de politie haar onder enorme druk heeft gezet, net zo lang totdat het meisje 'bekende' dat Rose de dader was.

,,Volkomen immoreel", oordeelt Susan Rutberg van Innocence Project over de verhoormethoden. ,,Dat dertienjarige meisje is in een kelder urenlang onder druk gezet om de naam van Rose te noemen." Maar hoe dook dan de naam van Rose op in het verhoor? ,,Rose (gescheiden van zijn vrouw, KV) ging kort voordat de verkrachting gebeurde met de tante van het slachtoffer", zegt Rutberg. ,,En die had daarna een hekel aan hem. Zij heeft als eerste de naam van Rose genoemd bij de politie, en ze heeft het bovendien ingefluisterd bij haar nichtje."

Susan Rutberg verwijt de politie dat die nooit naar andere verdachten heeft gezocht. ,,Er was destijds een signalement van de dader opgesteld. Zo was bekend dat die een legerjack aanhad. Er heeft zich destijds een man bij de politie gemeld, die iemand kende die voldeed aan dat signalement. Die man huurde bij hem een huisje. Daar is hij gaan zoeken, en hij heeft de genoemde kleding aangetroffen. Maar de politie heeft hem weggestuurd. 'We hebben onze dader al', zeiden ze."

Het team van Innocence Project bereikte een enorme doorbraak toen het bewijsmateriaal terugvond, dat al lang verloren gewaand was. Het ging om het onderbroekje van het slachtoffer, waar sporen van bloed en sperma op zaten. Rose was in 1994 mede schuldig verklaard op basis van het bloedspoor op de onderbroek. In de rechtszaak werd door deskundigen verteld dat zijn bloedtype paste bij het aangetroffen bloed op die kleding.

Dat er ook een ontlastende verklaring was, werd voor de jury en de rechter achtergehouden, zo vond Innocence Project uit. Een deskundige had naar aanleiding van zijn onderzoek geschreven dat het bloed niet van Pete Rose afkomstig kon zijn. Zijn notities zijn echter nooit in de rechtszaak gebruikt.

Met het teruggevonden bewijs dwong Innocence Project vorig jaar in een rechtszaak af dat er een nieuwe DNA-test werd verricht. Alle sporen werden opnieuw onderzocht aan de hand van de nieuwste technieken. Het resultaat van die test gaf de doorslag: noch het sperma, noch het bloed was van Pete Rose afkomstig.

Met dit nieuwe bewijs stapte het Innocent Project opnieuw naar de rechter. Die sprak op 29 oktober het verlossende woord: Rose moest vrijgelaten worden. Enkele uren later die dag kon een hevig geŽmotioneerde Pete Rose, omringd door pers en fotografen, zijn familie in de armen sluiten.

Toch is het pleit nog steeds niet beslecht. Politie en justitie verklaren Rose nog steeds als verdachte te zien. Rose, gesteund door zijn advocaat en het Innocence Project, heeft inmiddels een schadeclaim neergelegd bij de staat CaliforniŽ. Inmiddels heeft CaliforniŽ al twee keer om uitstel van dat proces gevraagd. ,,Ze willen nog steeds van alles onderzoeken. Of het sperma niet van het toenmalige vriendje van het slachtoffer afkomstig is bijvoorbeeld. Dan zou in theorie Pete Rose haar daarna nog steeds verkracht kunnen hebben, zonder een spoor achter te hebben gelaten", zegt Susan Rutberg. ,,Ze zullen het niet toegeven, maar het is natuurlijk een geldkwestie. Ze zijn bang om te moeten betalen." Experts verwachten dat als Rose in het gelijk wordt gesteld, hij minimaal tien miljoen dollar schadevergoeding kan krijgen.

Op 16 februari is er ook over het laatste DNA-onderzoek naar het vriendje uitsluitsel. "Justitie heeft aangegeven dat als die test ook negatief uitvalt, alle verdenkingen worden ingetrokken'', zegt Susan Rutberg.

,,Pete zal heel blij zijn", zegt zijn moeder Annie van Arnhem. ,,Hij wil dat het voorbij is. Vergeleken met vroeger is hij veel meer op zichzelf. Hij heeft even geen behoefte aan alle aandacht en mensen om hem heen. Pete wil gewoon lekker bij zijn kinderen zijn."

Innocence Project heeft naar eigen zeggen 152 onterecht veroordeelden vrijgekregen. De vrijlating van Pete Rose is de eerste overwinning van de organisatie in de staat CaliforniŽ. Advocate Janice Brickley van Innocence Project, vlak na de vrijlating van Rose: ,,Er zijn in 1994 twee ernstige misdaden begaan. De verkrachting van een dertienjarig meisje en het opsluiten van een onschuldig mens."

Verschenen in SP!TS op maandag 17 januari 2005.


Leuke ex-vriendin, trouwens ... Crying or Very sad
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
ergo sum
Redacteur
ergo sum

Leeftijd: 115

Sterrenbeeld: Schorpioen


Berichten: 17065


BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2005 12:34    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

En in dit geval leeft hij dan nog, maar hij zou eens ter dood gebracht zijn....
_________________
Vivere est cogitare.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
EdithLeeftijd: 35
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Kreeft
Studieomgeving (BA): UU
Studieomgeving (MA): UU
Berichten: 720


BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2005 14:25    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

daarom ben ik tegen doodstraf!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
mr. crowley
Berichten: 1185


BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2005 15:46    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Inderdaad een goed voorbeeld om tegen de doodstraf te zijn.

Ik ben bang dat dit wel vaker voorkomt. Zeker in Amerika, waar de waarheidsvinding niet altijd het belangrijkste is. Bijvoorbeeld als een sherrif of openbare aanklager weer herkozen moet worden, kan een veroordeling van een zedendelinquent net die paar stemmen extra betekenen en als het te lang onopgelost blijft juist net weer een paar stemmen minder.


Laatst aangepast door mr. crowley op ma 17 jan 2005 17:29, in totaal 1 keer bewerkt
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
Paool2

Paool2

Leeftijd: 34
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): UU

Berichten: 111


BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2005 17:08    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ja absoluut, Amerika staat erom bekend om zaken wat betreft zedendelinquenten als 'middel om de verkiezingen te winnen' te gebruiken. Als je leest dat er gewoon duidelijk bewijs achter is gehouden, slachtoffer onder druk is gezet en de bloedproef gewoonweg gebruikt is om tot een veroordeling te komen, terwijl hij eerder ontlastend zou moeten werken, dan is het toch duidelijk dat de waarheidsvinding een ontzettende deuk heeft opgelopen.
Deze man is godzijdank niet tot de doodstraf veroordeeld, maar eigenlijk heeft zoiets toch eenzelfde effect?! Die man is toch nooit meer dezelfde...

Ik vind het ook wel knap trouwens dat ze nu alsnog alle moeite doen om hun eigen hachje te redden. Snap het wel, maar vind het erg lachwekkend om eerlijk te zijn.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail MSN messenger
Denise

Denise

Leeftijd: 35
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Weegschaal
Studieomgeving (BA): UvT

Berichten: 530


BerichtGeplaatst: di 18 jan 2005 11:14    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ronduit belachelijk! Je gaat rechten studeren om dit soort onrecht te voorkomen. En je wordt advocaat om iemand zo goed mogelijk te verdedigen en bijstaan, schuldig of onschuldig. Je wordt rechercheur om een zaak te onderzoeken en de waarheid te vinden, niet om de volgende verkiezingen vrij te stellen. En je zit onschuldig 10 jaar vast als aan een van deze idealen niet meer wordt vastgehouden.

Ook ik ben tegen de doodstraf, inderdaad is dit hier een heel goed argument voor. Ik snap niet dat mensen na dit soort dingen gelezen te hebben nog steeds vůůr de doodstraf kunnen zijn, maar goed dat is slechts mijn mening.
_________________
Always look on the bright side of life...

Liefs, Miss Flash Very Happy
Bekijk profiel Stuur privé bericht
MSN messenger
mr. crowley
Berichten: 1185


BerichtGeplaatst: di 18 jan 2005 12:22    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Amerika blijft een bijzonder land. Het is het enige westerse land dat de doodstraf kent. Ik denk dat het alles te maken heeft met de cultuur van het land. Het land is opgebouwd door veelal zeer streng gelovige, die het oog om oog principe zeer letterlijk namen. Daarnaast was in de periode dat in Europa de verlichting zijn intrede deed en ook de humanisten meer invloed op de maatschappij kregen, in Amerika een keiharde strijd gaande tussen de nieuwe Amerikanen, de Engelsen en de indianen. Ik denk dat het gemis van de verlichting nog steeds van invloed is op het doen en laten van veel Amerikanen. Ik denk eigenlijk dat alleen de Westkust en de Oostkust zich hierin onderscheiden van de rest van de VS.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
Eva

Eva

Leeftijd: 38
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Waterman
Studieomgeving (BA): UvA

Berichten: 1289


BerichtGeplaatst: di 18 jan 2005 22:51    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Precies. Amerika blijft toch een bizar land. Ben erg blij dat ik Europeaan ben.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds