ontslag mogelijk na misstap collega?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: ontslag mogelijk na misstap collega? Auteur: bart1985 BerichtGeplaatst: za 28 sep 2013 11:50
    —
De volgende casus:

Werknemer X dreigt ontslagen te worden omdat hij ervan op de hoogte is dat zijn collega (meneer Y) -seksuele- relaties is aangegaan met diverse stagiaires. Deze man is op staande voet ontslagen. De werkgever van meneer X rekent het X aan dat híj hem hier niet van op de hoogte heeft gesteld. De werkgever vermoedt dat X en Y contact per e-mail hebben gehad over de escapades van Y. Hierom gaat de werkgever het e-mail verkeer opvragen dat heeft plaatsgevonden tussen X en Y.

X heeft zich per mail negatief uitgelaten ' P is een lul ' over zijn leidinggevende en tevens heeft hij hier gemeld soms langere tijd niets te doen te hebben en dan feitelijk inactief te zijn tijdens zijn werk.

Voorts moet gemeld worden dan X last heeft van een bepaalde chronische ziekte/ psychiatrische aandoening en zich hierom met enige regelmaat heeft ziek gemeld. X heeft een vast contract.

De vraag in deze is: kan X ontslagen worden vanwege het feit dat hij op de hoogte is van de escapades van zijn collega? Mag de inhoud van het e-mailverkeer gebruikt worden als grond voor ontslag? Kan aannemelijk gemaakt worden dat de werkgever deze zaak aangrijpt om X te lozen vanwege zijn ziektebeeld?

Gaarne uw advies!

Met vriendelijke groet,

Bart

#2:  Auteur: klaassen BerichtGeplaatst: zo 29 sep 2013 16:39
    —
Het is een mooi verhaal

Mij is geleert om een verhaal aan te horen van twee kanten

Dan heb ik pas een oordeel.

Klaassen

#3:  Auteur: Regin BerichtGeplaatst: ma 30 sep 2013 14:04
    —
Het is niet toegestaan X vanwege zijn ziekte te ontslaan, tenzij X langer dan twee jaar ziek is en zijn werkgever aan alle re-integratieverplichtingen heeft voldaan. In dat laatste geval kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Dat X zich negatief heeft uitgelaten over zijn leidinggevende in een intern bericht en op de hoogte was van de escapades van Y, lijkt mij zonder meer onvoldoende reden voor een ontslag op staande voet. Het oordeel van de rechter zal afhangen van de omstandigheden van het geval: de ernst van de escapades, de aard van de organisatie, de mate waarin bekend was dat dergelijk gedrag niet was toegestaan, et cetera. Als X bijvoorbeeld wist dat Y relaties onderhield met minderjarige stagiaires van een educatieve instelling en medewerkers jaarlijks een verplichte bijeenkomst bijwoonden over het voorkomen van seksueel ongepast gedrag, dan ligt een ontslag van X meer voor de hand.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl