Namaken vingeradrukken: illegaal?
#1: Namaken vingeradrukken: illegaal? Auteur: EgoClash
Geplaatst: za 20 sep 2008 22:18
Misschien een rare vraag, maar is het namaken van iemand zijn vingerafdruk illegaal als dit gebeurt met toestemming van de betreffende persoon? Volgens mij niet, maar ik wil dit heel graag zeker weten. Is het ook illegaal als je laat zien op welke wijze je dat kunt doen?
Aangezien ik geen jurist ben, dacht ik hier antwoord op deze vraag te vinden.
|
#2: Auteur: bona fides
Geplaatst: za 20 sep 2008 23:49
Het hangt ervan af waar die vingerafdruk voor wordt gebruikt. Als je 'm bijvoorbeeld gebruikt om gebruik te kunnen maken van één of ander abonnement van die andere persoon terwijl dat abonnement strikt persoonlijk is, dan mag het natuurlijk niet.
|
#3: Auteur: Arnoud Engelfriet
Geplaatst: zo 21 sep 2008 10:23
"Natuurlijk niet"? Wij doen niet aan ongeschreven natuurrecht hoor
In Duitsland werd in maart de vingerafdruk van BiZa-minister Schauble gepubliceerd in het tijdschrift Die Datenschleuder. In het kader van een debat over de veiligheid van biometrie een gerechtvaardigde verwerking van persoonsgegevens, lijkt me.
Arnoud
|
#4: Auteur: bona fides
Geplaatst: zo 21 sep 2008 10:35
Ik neem toch aan dat je het niet oneens bent met die zin.
|
#5: Auteur: Arnoud Engelfriet
Geplaatst: zo 21 sep 2008 11:08
De OP vroeg naar de juridische onderbouwing. Het kan een vorm van fraude zijn, omdat je je uitgeeft voor een ander. Maar is het onrechtmatig om bv. de vingerafdruk van een minister in een tijdschrift te zetten?
Arnoud
|
#6: Auteur: bona fides
Geplaatst: zo 21 sep 2008 11:10
De situatie is dat er toestemming is gegeven door de persoon van wie de vingerafdruk afkomstig is. Dan zal het pas onrechtmatig zijn als je de vingerafdruk gebruikt voor onrechtmatige doeleinden. Daarvan gaf ik een voorbeeld dat m.i. voor zichzelf spreekt.
|
#7: Auteur: EgoClash
Geplaatst: zo 21 sep 2008 17:21
Het gaat erom dat aangetoond wordt hoe eenvoudig biometrische beveiliging dmv vingerafdruk te vervalsen is. Daarvoor willen we een demonstratie organiseren met toestemming van de eigenaar van de vingerafdruk. Het gaat er dus niet om dat een identiteit daadwerkelijk wordt vervalst en/of misbruikt.
Zijn er in dit kader nog interessante wetteksten die aangehaald kunnen worden?
|
#8: Auteur: Arnoud Engelfriet
Geplaatst: zo 21 sep 2008 19:23
Als je toestemming van de eigenaar van de vingerafdruk hebt, en van de eigenaar van het beveiligingssysteem waar je die vingerafdruk op gaat leggen, dan zou ik niet weten hoe dit strafbaar kan zijn.
Arnoud
|
#9: Auteur: EgoClash
Geplaatst: wo 24 sep 2008 20:54
Ben zelf de eigenaar van de vingerafdrukscanner.
|
#10: Valse vingerafdruk Auteur: Lexus
Geplaatst: za 27 sep 2008 21:36
Egoclash vraagt of het vervaardigen van een vingerafdruk van een derde, strafbaar is. Het antwoord daarop is afhankelijk van het doel dat de maker van de vingerafdruk heeft. Als hij het leuk vind om die thuis aan de muur te hangen, dan is er niets aan de hand. Als hij echter die afdruk gebruikt om op die wijze een andere identiteit aan te nemen (ik zou overigens niet weten hoe) om op dit wijze geld of goederen te verkrijgen,
dan kan dat valsheid in geschrifte opleveren. (art. 326 Sr)
Het is zeker geen valsheid in geschrifte (art. 225 Sr) omdat er geen letters of cijfers op staan.
Overigens zal het strafrecht het probleem van de 'gedupeerde' niet oplossen, daar is het ook niet voor bedoeld. Het civielrecht daarentegen is juist wel bedoeld voor de oplossing van individuele problemen.
|
|