opschorting verdrag, humanitaire interventie, bombardement
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

#1: opschorting verdrag, humanitaire interventie, bombardement Auteur: Daan BerichtGeplaatst: za 13 nov 2004 18:49
    —
Staat A en B sluiten een bilateraal Energieverdrag tot productie van twee energiecentrales, met als doel verbeteren van de vriendschappelijke betrekkingen en groei van beide economien. Nu blijkt dat de centrales ernstige schade aan het milieu veroorzaken, in strijd met milieuverdragen waar beide partijen partij aan zijn. In het Energieverdrag wordt bepaald dat partijen verplicht zijn zich aan deze milieuverdragen te houden. Na overleg verlagen de staten de productie.

Vervolgens komt er in land A een militair bewind aan de macht na een revolutie. Die hervat de volledige productie onmiddelijk, ondanks dat staat B wil dat de productie gestopt wordt. Staat B roept op tot overleg maar A geeft geen gehoor.

Land B schort het Energieverdrag op, wij moeten pleiten voor de stelling dat de opschorting in overeenstemming is met internationaal publiekrecht. Zaten zelf te denken aan een wanprestatie van A (schenden van Energieverdrag door strijd met milieuverdragen) art. 60 Weens Verdragenverdrag

Daarnaast is er sprake van ernstige schending van de mensenrechten door het leger van staat A. Er verdwijnen mensen en opstandelingen worden hardhandig aangepakt. Staat B valt uiteindelijk staat A binnen met grondtroepen om een einde te maken aan de schending van de mensenrechten. Hiervoor heeft land B de Veiligheidsraad op de hoogte gesteld van deze voornemens maar die gaf geen gehoor. Wij moeten ervoor pleiten dat deze inval in overeenstemming is met internationaal publiekrecht. Wij dachten zelf aan een humanitaire interventie, alleen die is nog niet algemeen aanvaard in de internationale rechtsorde volgens ons?

Tijdens deze inval bombardeert staat B de energiecentrales. Wij moeten pleiten dat de bombardementen in overeenstemming zijn met internationaal publiekrecht. Zitten op dit punt vast. Misschien een represaille om de onrechtmatigheid van de schending van het Energieverdrag ongedaan te maken? Een bombardement is echter nooit proportioneel.

Hopen dat iemand ons kan helpen met deze vragen.



Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl