Aanverwantschap
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: Aanverwantschap Auteur: complex BerichtGeplaatst: ma 04 mei 2020 20:49
    —
Dag forumleden,

Ik ga er vanuit dat ingevolge artikel 3 van het Burgerlijk Wetboek er geen aanverwantschap bestaat tussen persoon a en de familie van persoon B, indien persoon A en persoon B geen geregistreerd partnerschap of huwelijk gesloten hebben. Dit gebeurt ook niet ingeval persoon A en persoon B een samenlevingscontract afgesloten hebben en ook niet indien persoon A en persoon B vervolgens tezamen een kind krijgen die persoon A (of B) vervolgens erkent.

Het geboren kind van A en B staat wel in bloedverwantschap tot zijn opa en oma van de B-kant, maart dit maakt nog niet dat het kind er voor zorgt dat er enige vorm van verwantschap ontstaat tussen persoon A en de familie van B. Indien persoon A en persoon B vervolgens wel een geregistreerd partnerschap of huwelijk sluiten, dan verandert alles uiteraard.

Zie ik het verkeerd of iets over het hoofd, of is de wetgeving in die zin voor mij onbevredigend dat een kind buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap de familie's niet samen bindt, maar dat een lichtzinnig aangegane geregistreerd partnerschap of huwelijk dat wel doet?

#2:  Auteur: Joost61 BerichtGeplaatst: wo 03 jun 2020 14:40
    —
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap/vraag-en-antwoord/wat-is-aanverwantschap

#3:  Auteur: jkeunen BerichtGeplaatst: ma 16 mei 2022 10:50
    —
Het klopt dat er geen aanverwantschap ontstaat tussen A en B. Dit kan alleen door het aangaan van een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Door het sluiten van een samenlevingscontract ontstaat inderdaad geen aanverwantschap. Overigens blijft het aanverwantschap bestaan als het geregistreerd partnerschap wordt beƫindigd en zo ook na een echtscheiding.

Bloedverwantschap ontstaat inderdaad onder andere door geboorte, maar ook door enkel erkenning. A en B hoeven dus niet de biologische ouders te zijn. Ook door bijvoorbeeld adoptie kunnen A en B de juridische ouders worden en ontstaat er bloedverwantschap.

De graad van bloedverwantschap wordt bepaald door de afstand tot de gemeenschappelijke stamouder. De opa en oma van zowel A als B zijn bloedverwanten in de tweede graad van het kind.

Het feit dat A en B de juridische ouders van een kind worden en er hierdoor een bloedverwantschap ontstaat tussen hen en het kind, maar ook tussen het kind en de beide families van A en B, zorgt dus niet voor aanverwantschap tussen A en de familie van B. Ondanks dat het A niet verbindt met de familie van B, is het kind wel de verbindende schakel. Het kind is verbonden met de familie van A en B. Daar is geen geregistreerd partnerschap of huwelijk voor nodig.



Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl