erfopvolging
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: erfopvolging Auteur: La-Yesera BerichtGeplaatst: zo 28 dec 2014 15:53
    —
Vader (ongehuwd) heeft 1 van zijn twee zonen bij testament onterfd. Zijn erfenis is ook zo afgehandeld na zijn overlijden.
1 jaar na het overlijden van vader overlijdt zijn alleenstaande- en kinderloze zus. Deze zus heeft bij testament (opgemaakt 2 jaar voor het overlijden van vader), vader als enige erfgenaam aangewezen.
Hebben nu beide zonen van vader gelijk recht op de nalatenschap van de zus van vader, of wordt de onterfde zoon ook van deze nalatenschap uitgesloten??

#2: Re: erfopvolging Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 28 dec 2014 23:28
    —
La-Yesera schreef:
vader als enige erfgenaam aangewezen.

Als dit alles is, en vader is overleden, dan zijn er geen erfgenamen en vervalt de nalatenschap aan de Staat (maar er zijn nog wel legitieme porties e.d.). Plaatsvervulling is automatisch bij het versterfrecht, maar niet bij testamentaire erfstellingen.

Als de erfstelling een formulering bevat als "met inachtneming van plaatsvervulling, zoals geregeld in het Burgerlijk Wetboek voor erfopvolging bij versterf", dan vindt wel plaatsvervulling plaats. De twee zonen erven dan voor gelijke delen.

Als de zus iets anders had gewild, had ze dat heel precies in het testament kunnen aangeven. Door in het testament met inachtneming van plaatsvervulling de vader als enig erfgenaam aan te wijzen, heeft ze impliciet de zonen als erfgenaam aangewezen voor het geval dat vader reeds is overleden op het moment van openvallen van haar nalatenschap. Dat was haar wil, en zo zal het dus gaan. Dat vader het mogelijkerwijs graag anders had gezien is niet relevant; de erflater (dus hier de zus) bepaalt wie erft.



Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl