Aaneengesloten erfgrens deels verjaard?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Aaneengesloten erfgrens deels verjaard? Auteur: 1979Sennid BerichtGeplaatst: zo 16 feb 2020 15:04
    —
Er is een geschil met de buren over de schutting, wat het lastig maakt is het feit dat de grond om mijn huis deels eigendom deels huur gemeentegrond is.

Na de aankoop van mijn woning 2 jaar geleden is er discussie over de schutting aan de voorzijde van het huis ontstaan. Volgens de buren die de schutting zelf 18 jaar geleden in samenspraak met de vorige bewoners op deze manier geplaatst hebben staat deze op hun perceel en moet op de erfgrens komen. Ook staat mijn schuur voor een klein gedeelte op hun erf. Volgens de kadastrale tekeningen klopt dit ook.

Echter het aansluitende stuk schutting die aan de langszijde van mijn huis staat zou volgens de kadastrale tekening ook niet op de juiste plek staan. Echter is dit nadelig voor de buurman.

Volgens de buurman is het stuk aan de voorzijde (die aan de door mij gehuurde gemeentegrond grenst) niet verjaard, maar het gedeelte aan de langs zijde wel.

Mijn vraag is of er verschil in verjaring van een aaneengesloten stuk erfgrens kan zitten?

#2:  Auteur: Jeroen1967 BerichtGeplaatst: ma 17 feb 2020 9:56
    —
Ik ben geen jurist, maar zover ik weet start een verjaringstermijn op de dag dat het betreffende stuk grond door de tegenpartij in bezit wordt genomen. Voor elk apart stuk grond is dat dus de dag waarop de schutting is neergezet (of schuur gebouwd) waarmee het stuk grond ontoegankelijk wordt voor de oorspronkelijke eigenaar.

Wat een jurist waarschijnlijk zeker wil weten om een antwoord te kunnen formuleren:

1) Op welke data zijn de 2 verschillende schuttingdelen en schuur geplaatst?
2) Is de verjaringstermijn verlopen terwijl u eigenaar van de woning/grond was, of daarvoor al?
3) Is bij een van de stukken grond de situatie dat de buren aanspraak maken op door u gehuurde gemeentegrond?
4) De schutting aan langszijde van de woning staat blijkbaar te ver op uw grond, gaat dat allemaal om eigen grond of zitten daar ook van de gemeente gehuurde stukken bij?

#3:  Auteur: 1979Sennid BerichtGeplaatst: ma 17 feb 2020 14:07
    —
Dank voor je reactie,

Er heeft bij navraag altijd een erfafscheiding d.m.v. schutting en schuur gestaan op de huidige locatie. Ergens tussen 2000 en 2003 is er een nieuwe schutting en schuur geplaatst op dezelfde plaats als voorheen. Deze schutting is zowel aan de voor- als langszijde geplaatst door dezelfde buurman.
https://imgshare.io/image/QO3YP

1) De schutting is op dezelfde dag en ineens geplaatst door de buurman in samenspraak met de toenmalige bewoners.
2) De woning is gekocht in 2018, over verjaring wordt in de koopakte geen melding gemaakt. Eerlijk gezegd zouden we dit moeten laten uitzoeken.
3) in 2019 is de gemeente begonnen met inventariseren van gemeente grond, na afspraken is er een huurcontract afgesloten voor de gemeentegrond. Dit is het gedeelte grond (zie link) waar de schuur en schutting aan de voorzijde op staan.
4) Het hele stuk aan de langs zijde is eigendom van mij.

Het probleem is niet zozeer dat de grond mogelijk aan de buurman toebehoort, er is al toegezegd door mij dat we met de tijd de schutting kunnen verplaatsen en schuur afbreken. Echter begint de buurman nu druk te zetten en dreigt met het afbreken van de schutting en schuurtje.

#4:  Auteur: Jeroen1967 BerichtGeplaatst: ma 17 feb 2020 15:53
    —
Mijn gedachten voor wat het waard is....

Als de situatie met schuurtje en schutting(en) al ruim voor 2000 bestond is de boel al lang verjaard tenzij de buren de verjaring hebben gestuit door tussentijdse mededelingen aan de vorige eigenaar van jouw woning (moeten ze bewijzen). Vernieuwing van schuur/schutting maakt niet uit, de schuttingen bepalen bij verjaring de nieuwe erfgrens.

Als je concludeert dat beide situaties verjaard zijn, dan zou je een uitruil kunnen voorstellen: de buurman bij de schuur 'zijn' grond terug, jij aan de langszijde de grond terug (eerlijk oversteken, wel allemaal schriftelijk vastleggen...). Dat de schuttingen nu op 2 plekken afwijken van de kadastrale grenzen is frappant. Mogelijk is in het verleden de fout bij de schuur opgemerkt en toentertijd tussen de bewoners een grondruil ter compensatie afgesproken. Dan nu dus die hele uitruil terugdraaien, of beide situaties in stand laten.

De buurman kan niet zomaar jouw schuur afbreken, want dat is een onrechtmatige daad. Hetzelfde geldt voor de schutting. Als de boel is verjaard, dan wordt de erfgrens bepaald door de plaats van de schutting die dan dus op de erfgrens staat. De schutting is dan volgens de wet mandelig geworden en kan niet eenzijdig worden afgebroken/vernieuwd/verplaatst: beide partijen zijn eigenaar (ook al is de schutting betaalt/geplaatst door de buren).

#5: Re: Aaneengesloten erfgrens deels verjaard? Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 19 feb 2020 2:36
    —
1979Sennid schreef:
Volgens de buren die de schutting zelf 18 jaar geleden in samenspraak met de vorige bewoners op deze manier geplaatst hebben staat deze op hun perceel en moet op de erfgrens komen.

Als de schutting in samenspraak is geplaatst, lijkt het er sterk op dat iedere buur het stuk eigen grond dat aan de andere kant van de schutting is beland aan de andere buur in bruikleen heeft gegeven. Dan is er geen sprake van inbezitneming en kan verjaring niet intreden.

#6:  Auteur: 1979Sennid BerichtGeplaatst: do 27 feb 2020 10:05
    —
Bedankt voor alle reactie's, wij hebben inmiddels juridische hulp ingeschakeld.Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl