Aandelen en bad leaver bij vertrek
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

#1: Aandelen en bad leaver bij vertrek Auteur: Cosmo BerichtGeplaatst: wo 30 mei 2018 23:56
    —
Wordt een werknemer die uit dienst gaan door middel van een vaststellingsovereenkomst waarbij het werkelijke initiatief bij hem ligt gezien als een zgn. 'bad leaver'?

#2: Re: Aandelen en bad leaver bij vertrek Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 02 jun 2018 13:40
    —
Cosmo schreef:
Wordt een werknemer die uit dienst gaan door middel van een vaststellingsovereenkomst waarbij het werkelijke initiatief bij hem ligt gezien als een zgn. 'bad leaver'?

Als ik het goed begrijp gaat het hier om een clausule in de arbeidsovereenkomst van de werknemer die bepaalt voor welke prijs de werkgever de aandelen die hij in de loop der jaren heeft ontvangen aan de werkgever te koop aan moet bieden. Is hij een "good leaver", dan is die prijs een stuk hoger dan wanneer hij een "bad leaver" is.

Als in de vaststellingsovereenkomst is vastgesteld of de werknemer "good leaver" of "bad leaver" is, dan zal dat gelden.

Zwijgt de vaststellingsovereenkomst hierover, dan zal het afhangen van de precieze bewoordingen van die clausule en wellicht ook of uit de vaststellingsovereenkomst is op te maken dat de werkgever uiteindelijk heeft ingestemd met het vertrek.

Uit deze bron maak ik op dat de werkgever tijdig duidelijk moet maken dat hij niet instemt met het vertrek. Als de werkgever meewerkt aan een vaststellingsovereenkomst maar toch van mening is dat het gaat om een "bad leaver", dan zal hij in de vaststellingsovereenkomst uitdrukkelijk moeten aangeven dat instemming ontbreekt.

#3:  Auteur: LucyLG BerichtGeplaatst: zo 28 jul 2019 4:13
    —
Bad leaver bepalingen staan vaak in aandeelhoudersovereenkomsten en of overeenkomsten met personeel die aandelen houden.

Een Bad leaver is meestal iemand die ontslagen wordt op grond van dringende redenen, geen controle meer heeft over zn vermogen (faillissement etc).

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen de werkgever en jou welke een instemming betekent van de werkgever en de werknemer. Werkgever gaat dus akkoord.

Het is een lastige vraag of dat een Bad leaver betekent omdat dat ook ligt aan de bewoordingen van de aandeelhoudersregeling op grond waarvan je de aandelen hebt.
Een dergelijke vaststellingsovereenkomst betekent vaak wel dat werkgever het initiatief neemt. Dat lijkt me niet direct een bad leaver situatie, het ligt aan de regeling en de bewoordingen.Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl