Londen
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

#1: Londen Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 13:25
    —
Explosies in centrum Londen (video)

Uitgegeven: 7 juli 2005 10:37
Laatst gewijzigd: 7 juli 2005 13:23

LONDEN - Het centrum van Londen is donderdagochtend getroffen door een serie terreuraanslagen. In minstens zes metrostations en een dubbeldekbus zijn explosieven ontploft. Over het grote aantal slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid door de chaos in de Britse hoofdstad. Bij de busexplosie op Tavistock Square zouden een onbekend aantal doden zijn gevallen. De Britse politie heeft verklaard dat het om een 'grote terroristische aanval' gaat.

#2:  Auteur: Suijkerbuijk BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 13:58
    —
En van nos.nl:

Quote:
Londen is opgeschrikt door een reeks explosies in metrostations en een stadsbus. Er zijn zeker twee doden en 185 gewonden gevallen. Naar verwachting zal dat aantal oplopen. De Britse premier Blair zegt dat het "redelijk duidelijk is dat het gaat om een serie terroristische aanslagen”.

Volgens Blair was het een bewuste keuze van de daders om de aanslagen samen te laten vallen met het begin van de G8-top.

De Britse premier zal vanmiddag de G8-top in Gleneagles verlaten en naar Londen afreizen voor overleg met alle betrokken reddingsdiensten. Blair zal later op de dag teruggaan naar Gleneagles. Tijdens zijn afwezigheid zullen de andere G8-leiders doorgaan met hun bijeenkomst.

Explosieven
In de eerste berichten werd de oorzaak van de explosies in de metro gezocht in een stroomstoring als gevolg van een abrupte verhoging van het voltage. Alle metroverkeer werd stilgelegd.

Met berichten over explosies in een bus werd de kans op terroristische aanslagen steeds groter geacht. De vondst van resten van explosieven in een metrostation ondersteunt die vrees.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn de aanslagen op een website opgeëist door een tot nu toe onbekende groepering 'de Geheime Groep van al-Qaeda's Jihad in Europa'.

Dek
Het bovendek van een dubbeldekkerbus op Tavestock Place is volledig weggeblazen. Gevreesd wordt dat mensen op het bovendek om het leven zijn gekomen. De passagiers onderin de bus hebben het voertuig gewond maar lopend kunnen verlaten.

De eerste ontploffing deed zich voor in het metrostation Aldgate tijdens het spitsuur om 08.50 uur plaatselijke tijd. Bij dat station vielen twee doden en raakten 90 mensen gewond.

Na de explosie in Aldgate Station waren er ook ontploffingen in de stations Edgware Road, King's Cross, Old Street en Russell Square. Reizigers vluchtten in paniek de stations uit. Ambulances waren snel ter plaatse om gewonden te verzorgen. In het metrostation van King's Cross zitten nog steeds mensen vast.

Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke zegt dat mensen bij de explosies "vreselijke verwondingen" hebben opgelopen.

Chaos
Op alle plaatsen waar explosies plaatsvonden, was het kort na de ontploffingen een absolute chaos. Veel straten zijn afgesloten en de wegen worden overstroomd door ambulances en andere hulpdiensten.

Londenaren zijn opgeroepen te blijven waar ze zijn en niet de straat op te gaan, zodat ze de reddingsdiensten niet in de weg lopen. Ook wordt mensen verzocht het alarmnummer 999 niet te bellen als het niet echt noodzakelijk is. Alle openbaar vervoer in het centrum van de Britse hoofdstad is stilgelegd.
Volgens Sky News worden eenheden van het Britse leger ingezet om de orde in de Britse hoofdstad te bewaken.

2012
De Londense burgemeester Ken Livingstone is al op weg naar Londen vanuit Singapore waar de Britse hoofdstad gisteren werd gekozen als organisator van de Olympische Spelen in 2012.

De Europese commissaris van Justitie en Veiligheidszaken noemt de explosies in Londen een "terroristische aanslag". "We hebben een tragische bevestiging dat het terrorisme opnieuw het hart van Europa, en het hart van het land dat het voorzitterschap van de EU en de G8 draagt, heeft geraakt", aldus commissaris Frattini.

#3: Londen Auteur: Martine BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 17:04
    —
Nu (17.00) al 33 doden... Crying or Very sad

#4:  Auteur: marcel BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2005 11:26
    —
Nou, mijn zusje is door het oog van de naald gekropen. Ze had op de ontplofte trein moeten zitten maar miste op Kings Cross de metro. Daarna pakte ze de bus, ongeveer 3 bussen na DE bus....

Ze is ongedeerd en veilig maar enorm geschrokken. Toch maakt ze eerst haar werk daar bij BT af, en komt ze vanavond ( gelukkig ) naar huis. Zelden zo dichtbij geweest... We hadden haar ook pas om 1300 uur Nederlandse tijd aan de telefoon.
Je gaat dingen echt in een ander licht zien dan.

Zeker die antiterrorisme wetgeving. Overigens wordt er akelig weinig ingegaan door de media op bijvoorbeeld de wanprestatie van de overheid bij het uitbannen van radicaliserende moskeen en imams. Als dat al wordt aangestipt walst de media er overheen.

Maar ja. uit Crying or Very sad en doorgaan!Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl