gescand materiaal digitaal aanbieden?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Intellectueel eigendom

#1: gescand materiaal digitaal aanbieden? Auteur: thor2002 BerichtGeplaatst: wo 04 jun 2008 21:44
    —
Even een voor leden van een ander forum een lastige vraag.
Stel dat een bepaalde beroepsgroep veel fysiek materiaal heeft aangeschaft. Dit materiaal (teksten) is vrij omvangrijk en wordt door het gehele land gebruikt. Om met de tijd mee te gaan, besluit een lid van deze groep een kompleet naslagwerk in te scannen. Het is een hele klus en hij weet dat hij er op grond van art. 16b en 16c Auteurswet geen enkel probleem is. Hij heeft het matieriaal immers gekopieerd? Of is er, door het materiaal van 'analoog' naar digitaal iets gewijzigd?
Binnen de beroepsgroep krijgen steeds meer leden het gevoel achter te lopen. Zij hebben dezelfde werken en kijken met een scheef oog naar hun collega. Na vele verzoeken geeft deze toe: hij mailt de gescande informatie naar diegene die er om vraagt. Laten we er van uit gaan dat degene die deze informatie vraagt, het origineel ook gewoon in huis heeft. Is er dan sprake van een schending? Lijkt mij niet, het is immers identiek materiaal (het enige verschil in de fysieke wereld is dat er twee boeken zijn met een identieke inhoud etc.). Is er een probleem met het 'scannen en aanbieden'? Niet, zolang het gescande ook echt overeenkomt met de originelen. In het lastigste geval kan er als verweer worden gesteld dat ' het scannen' door het eerste lid voor de andere leden is uitgevoerd 'om niet'.
Hoe zit het dan met het gescande direct op internet beschikbaar stellen, al dan niet achter een bepaalde beveiliging? IN dat geval kan een ieder bij het materiaal komen en vraag ik jullie mee te denken in hoeverre er hier problemen zouden kunnen optreden met auteurs en uitgeverijen.
Een alternatief dat de beroepsgroep voorstelde is het opzetten van een lijst waarin per gebruiker een overzicht komt van het aanwezige (fysieke) materiaal met daarbij een melding of deze het inmiddels al gedigitaliseerd heeft. Dan hoeft een andere gebruiker slechts een bericht te sturen met een verzoek om het digitale materiaal op te sturen. Zit daar een valkuiltje of niet?

T.

#2: Re: gescand materiaal digitaal aanbieden? Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 04 jun 2008 22:32
    —
thor2002 schreef:
Het is een hele klus en hij weet dat hij er op grond van art. 16b en 16c Auteurswet geen enkel probleem is. Hij heeft het matieriaal immers gekopieerd?

Een kopie op grond van art. 16b of 16c Auteurswet is strikt voor eigen gebruik, en dus niet voor gebruik door de beroepsgroep.

Quote:
Of is er, door het materiaal van 'analoog' naar digitaal iets gewijzigd?

Voor de vraag of er op het auteursrecht inbreuk wordt gemaakt doet het er niet toe of de analoge versie exact gelijk is aan of iets verschilt van de digitale versie.

#3: Re: gescand materiaal digitaal aanbieden? Auteur: Arnoud Engelfriet BerichtGeplaatst: do 05 jun 2008 8:41
    —
thor2002 schreef:
Stel dat een bepaalde beroepsgroep veel fysiek materiaal heeft aangeschaft. Dit materiaal (teksten) is vrij omvangrijk en wordt door het gehele land gebruikt. Om met de tijd mee te gaan, besluit een lid van deze groep een kompleet naslagwerk in te scannen. Het is een hele klus en hij weet dat hij er op grond van art. 16b en 16c Auteurswet geen enkel probleem is. Hij heeft het matieriaal immers gekopieerd?

Als je zegt 'naslagwerk', bedoel je dan 'boek'? Het is niet toegestaan een heel boek als thuiskopie te kopieren, tenzij het boek niet meer in de handel is.

Aangenomen dat het gaat om kopieen van artikelen of oude boeken, denk ik dat het wel toegestaan is om deze te verspreiden naar mensen die opdracht geven om zo'n kopie te maken. Je hoeft tenslotte niet elke keer het boek opnieuw op het kopieerapparaat te leggen.

Wat niet mag, is actief reclame maken dat je een scan hebt en dat mensen die bij jou mogen opvragen. Je moet dus passief blijven. Vraagt iemand, dan zeg je toe het te gaan maken. Maar je mag niet mensen op het idee brengen dat jij dat snel voor ze kunt doen. Die website lijkt me dus niet in de haak, wachtwoord of niet.

Arnoud

#4:  Auteur: thor2002 BerichtGeplaatst: zo 08 jun 2008 20:41
    —
Ik was altijd in de veronderstelling dat ' kopie voor thuisgebruik' ook op schrfitelijk materiaal sloeg, maar dat is dus niet het geval.

Ik zal jullie adviezen doorgeven aan de diverse leden van deze gebruikersgroep. Tot mijn grote verrassing heeft een van de leden zelfs al een heel systeem opgezet om zodoende een overzicht te creeeren. Hierop staat echter tot op heden enkel zelf gepubliceerd materiaal, dus in dat geval is er geen probleem.

Dank voor jullie advies!

T.

#5:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 08 jun 2008 21:21
    —
thor2002 schreef:
Ik was altijd in de veronderstelling dat ' kopie voor thuisgebruik' ook op schrfitelijk materiaal sloeg, maar dat is dus niet het geval.

Ik denk dat je onze antwoorden niet helemaal goed hebt gelezen, want ik zie niemand schrijven dat dat niet het geval is.

Thuisgebruik is thuisgebruik en niet gebruik voor en door een beroepsgroep. Zie de tekst van de Auteurswet:
art. 16b lid 1 schreef:
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd de verveelvoudiging welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en welke uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van de natuurlijke persoon die zonder direct of indirect commercieel oogmerk de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.

Arnoud doelt op het tweede lid:
art. 16b lid 2 schreef:
Waar het geldt een dag-, nieuws- of weekblad of een tijdschrift of een boek of de partituur of de partijen van een muziekwerk en de in die werken opgenomen andere werken, blijft die verveelvoudiging bovendien beperkt tot een klein gedeelte van het werk, behalve indien het betreft:
a. werken, waarvan naar redelijkerwijs mag worden aangenomen geen nieuwe exemplaren tegen betaling, in welke vorm ook, aan derden ter beschikking zullen worden gesteld;
b. in een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift verschenen korte artikelen, berichten of andere stukken.

Maar het lijkt mij dat je daar al helemaal niet aan toekomt omdat je niet voldoet aan het eerste lid.

Zie ook art. 16c met soortgelijke beperkingen.



Rechtenforum.nl -> Intellectueel eigendom

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl