Is fiscaal recht werkelijk zo "geweldig"?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

#1: Is fiscaal recht werkelijk zo "geweldig"? Auteur: Siego BerichtGeplaatst: di 21 dec 2004 11:34
    —
Er wordt altijd gezegd dat Fiscaal Recht zogenaamd een geweldige studie is. Goede arbeidsperspectief, hoge salaris etc. Is dit werkelijk zo? Zijn er mensen met andere ervaringen? met echte harde bewijzen. Of is het maar napraterij en gebakken lucht? Graag uw reacties Razz

#2:  Auteur: Lotte BerichtGeplaatst: di 21 dec 2004 12:10
    —
Het ligt er aan wat je er mee gaat doen.

Belasting adviseur >> verdient erg goed, je krijgt een mooie lease-auto.....
Belasting inspecteur >> dan wordt je ambtenaar, dus geen geweldig salaris

Of het ook een geweldige studie is... Dat hangt toch niet alleen af van de toekomstige baan?!!?

Helaas ben ik ook pas eerste jaars, dus wat betreft de studie-inhoud kan ik je niet helpen. Ik ben wel ook erg benieuwd. Wat ik denk er sterk over om fiscaal recht te gaan studeren volgend jaar!

#3:  Auteur: Siego BerichtGeplaatst: di 21 dec 2004 13:00
    —
http://www1.fee.uva.nl/seo/AK/TabellenWO2004.pdf

Hier staan resultaten van een onderzoek gedaan door de UvA over de arbeidsmarktpositie e.d. van academici.

Er blijkt wel uit dat Fiscaal juristen gemiddeld meer verdienen dan de Nederlands recht juristen. Het verschil is echter niet aanzienlijk. Enkele honderden euro's(+- 300).

P.S. Het gaat natuurlijk om de inhoud van de studie, maar deze formele aspecten zijn toch altijd wel interessant.

#4:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: di 21 dec 2004 21:12
    —
Denk dat de 'geweldigheid' van de studie een beetje los gezien moet worden van wat je ermee verdient, ondanks dat dit ook wel belangrijk is.

De studie zelf moet je trekken, het is een hele andere denkwijze dan die andere rechtenstudenten hebben. Niettemin is de denkwijze voor mij boeiend genoeg! Very Happy

Met betrekking tot de werkgelegenheid en het salaris kan ik alleen maar zeggen dat dat best goed is! Maar om nou te zeggen dat het significant beter is dan bijv. notarieel recht of Nederlands recht.... Ik denk dat je als rechtenstudent altijd wel een redelijke kans op een baan hebt, het salaris is altijd afhankelijk van de functie....

#5:  Auteur: Duch BerichtGeplaatst: di 21 dec 2004 23:20
    —
Zo is bijvoorbeeld algemeen bekend dat staatsrecht eigenlijk het leukste rechtsgebied is, en dat niemand het kiest omdat er niet genoeg mee te verdienen valt. Laughing

#6:  Auteur: Martine BerichtGeplaatst: vr 24 jun 2005 17:26
    —
Flash schreef:

De studie zelf moet je trekken, het is een hele andere denkwijze dan die andere rechtenstudenten hebben.


Vroeg me af in welk opzicht het anders is. Meer gevoel voor cijfers vereist?


Groeten,

Martine.

#7:  Auteur: Duch BerichtGeplaatst: vr 24 jun 2005 17:42
    —
Van een jaarclubgenoot van me, die fiscaal doet), krijg ik de indruk dat het meer dan bij andere rechtsgebieden gaat om onderhandelen en rare constucties bedenken.

#8:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: vr 24 jun 2005 18:17
    —
Dat klopt inderdaad. Een Nederlands recht of Notarieel recht student denkt veel civielrechtelijker. Die nemen de wetsbundel erbij en zorgen voor een juridisch sluitende constructie. Bij fiscaal recht staat er over het algemeen één ding voorop: besparen. Ze verzinnen de meest uiteenlopende constructies om minder belasting te hoeven betalen. Hierbij wordt ook wel een wetbundel gebruikt alleen komt het veel meer neer op zelf dingen bedenken. Of het vervolgens houdbaar is, blijkt vaak pas achteraf.

#9:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: vr 24 jun 2005 19:21
    —
Ik kan me goed voorstellen dat iemand die met veel plezier een jaarrekening opstelt, ook aan fiscaal recht veel plezier beleeft.

En wat betreft verdiensten: ik vind 't nog steeds jammer dat mensen klaarblijkelijk vaak de ballen niet hebben om juist bij een wetenschappelijke studie, waar het civiel effect maar een bijprodukt is, keuzes maken op basis van salarissen.

Daarnaast denk ik dat de variatie in salarissen binnen een vakgebied veel groter is dan tussen de vakgebieden. Ik ken advocaten met een algemene praktijk die leuk verdienen en een leuke middenklasser kunnen rijden, maar ik ken er ook die elk jaar een nieuwe 911 kopen alsof het een broodje paling is.

#10:  Auteur: Nemine contradicente BerichtGeplaatst: za 25 jun 2005 4:39
    —
StevenK schreef:
...ik vind 't nog steeds jammer dat mensen klaarblijkelijk vaak de ballen niet hebben om ... keuzes te maken.

Hmmm Confused
Interessante woord keuze Laughing

#11:  Auteur: Jimmy BerichtGeplaatst: za 25 jun 2005 20:53
    —
Duch schreef:
Zo is bijvoorbeeld algemeen bekend dat staatsrecht eigenlijk het leukste rechtsgebied is, en dat niemand het kiest omdat er niet genoeg mee te verdienen valt. Laughing


Oh ja? En is dat met bestuursrecht niet anders? Surprised

#12:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: za 25 jun 2005 22:06
    —
Nu ja, met bestuursrecht als specialisatie kun je nog fijn bedrijven terzijde staan die te maken hebben met een voor hen lastige overheid ...

#13:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: zo 26 jun 2005 9:33
    —
tikSimone schreef:
Nu ja, met bestuursrecht als specialisatie kun je nog fijn bedrijven terzijde staan die te maken hebben met een voor hen lastige overheid ...

Precies: bestuursrecht is zelfs een sterk groeiende praktijk, omdat de awb steeds verder uitdijt, terwijl de enige manieren om met staatsrecht te verdienen liggen bij de overheid en in het onderwijs.

Aan de andere kant kan ik de 'broekies' verklappen dat het heel goed kan gebeuren dat iemand die jarenlang heel ruim vangt toch op zeker moment tot de conclusie komt dat hij wanneer hij iets doet waar hij echt zijn ei in kwijt kan, heel goed tevreden kan zijn met veel minder inkomsten; je blindstaren op inkomsten en baanperspectieven is niet altijd de juiste grond voor een goede keuze.

In het hypothetische geval dat ik na mijn studie straks een kans zou maken op een aio, oio of andere onderzoeks- annex promotiebaan, zou ik dat zeker overwegen, ondanks dat dat voor mij een dusdanige financiële aderlating zou zijn, dat ik stevig op mijn reserves in zou moeten teren, ondanks stevige beperking van mijn uitgavenpatroon. Nu is dit hypothetisch en zie ik niet op welke manier ik ooit in de situatie zou kunnen komen dat ik die kans zou hebben, maar toch zou ik die afweging naar alle waarschijnlijkheid in het voordeel van mijn studie uit laten vallen.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat het onverstandig kan zijn een studie of opleiding te kiezen waarvan je vooraf weet dat je er nooit iets mee kunt gaan doen, hoewel zeker een afgeronde universitaire studie over het algemeen bij een heel breed scala aan banen een ingang creëert, vanwege het (vermeende) universitaire denk- en werkniveau.



Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl