IN OR OUT ...
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

#1: IN OR OUT ... Auteur: jvdl BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 21:17
    —
Staatssecretaris Timmermans voorspelt donkere wolken aan de horizon als er bij een eventuele 2e volksstemming negatief wordt gestemd over het nieuwe Europese Verdrag.

http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/154266/

http://www.elsevier.nl/opinie/commentaren/asp/artnr/154035/index.html

(bovenstaande links zijn enkel ter verduidelijking, niet persé om inhoudelijke redenen geplaatst)

Mij lijkt zo'n stelling iets te overdreven. Het zal idd niet meewerken aan een beter klimaat zogezegd maar ik vraag mij af of Nederland zomaar uit een verdrag als dat van de EU kan stappen. Niet enkel om economische redenen maar ik meen dat dit formeel ook niet kan. Al kan ik dat niet meer terugvinden in het Verdrag. Of ben ik nu in de war met het VN verdrag.

Wat is jullie mening omtrent het wel of niet uitstappen van Nederland uit dit Verdrag zoals gesteld door deze staatssecretaris?

[EDIT: oeps, ik had het draadje "Europese Grondwet afgewezen, wat nu?" niet gezien]

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 21:34
    —
Ik heb er net ook over gepost in deze draad, maar je stipt de vraag aan of Nederland formeel uit de EU zou kunnen stappen.

Om te beginnen, het grondwettelijk verdrag van 2 jaar terug zou dat in ieder geval mogelijk hebben gemaakt.

Ik geloof dat de heersende gedachte is dat we ook nu al uit de EG/EU kunnen stappen. De reden is vooral dogmatisch: door (formeel) de mogelijkheid te hebben uit de EU te stappen, hebben de lidstaten met hun lidmaatschap (formeel) geen soevereiniteit opgegeven. Op deze manier kan bijvoorbeeld in Engeland de sovereignty of parliament (formeel) in stand blijven, ook al heeft het Europese recht voorrang op formele wetten van het Engelse parlement. Zie bijvoorbeeld het Factortame-arrest.

#3:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 22:51
    —
Volgens mij kunnen we er op dit moment juist niet uit stappen. Aanvaarding van de Europese Grondwet zou de enige manier zijn geweest dat te doen.

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 23:00
    —
In het algemeen kunnen verdragen worden opgezegd. Wat aan de EG/EU-verdragen zou dat onmogelijk maken? (Afgezien van alle praktische bezwaren.)

#5:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 23:03
    —
Omdat er bij mijn weten geen bepaling voor is, maar correct me if I am wrong.

#6:  Auteur: jvdl BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 23:18
    —
ik ben in de veronderstelling dat in tegenstelling tot de aanvaarding van de voorwaarden van het Verdrag bewust is gekozen om het uitstappen uit dit Verdrag niet formeel te regelen. Dit om juist duidelijk te maken naar een ieder dat de toetreding permanent is. Het is natuurlijk een meer symbolisch iets maar toch. Uit de unie treden is iig economische zelfmoord en daardoor onzin uitgekraamd door de staatssecretaris. Het is naar mijn mening een truc waarmee hij zijn bericht duidelijk probeert te krijgen. Of hij snapt het zelf niet helemaal, of hij denkt dat de rest van de bevolking het niet snapt waardoor hij zulke rare dingen zegt. Ik vind dat een kwalijke zaak dat een man met dermate veel verantwoording dit soort dingen zegt.

(al heb ik de laatste nog vreemdere zaken gehoord zoals met scherp schieten op mensen en homosexuele teletubbies Very Happy )

#7:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 29 mei 2007 23:36
    —
tikSimone schreef:
Omdat er bij mijn weten geen bepaling voor is, maar correct me if I am wrong.

Als het klopt wat ik zeg (dat verdragen in het algemeen kunnen worden opgezegd), dan doet het er niet toe dat het EU-verdrag daarvoor geen bepaling bevat.

Maar vermoedelijk klopt wat ik zeg niet. Art 56 Weens Verdragenverdrag zegt dat bij afwezigheid van een expliciete bepaling, (éénzijdige) opzegging slechts mogelijk is wanneer
- dit de bedoeling was van de verdragsstaten, of
- de aard van het verdrag zo'n recht op opzegging impliceert.

Over beide mogelijkheden kun je natuurlijk weer lang discussiëren.

#8:  Auteur: Duch BerichtGeplaatst: wo 30 mei 2007 9:47
    —
Het is maar de vraag of het Weens Verdragenverdrag hier van toepassing is. Ik ben al verschillende malen in literatuur tegengekomen dat momenteel omstreden is of lidstaten uit de Unie kunnen stappen.

De stelling van Timmermans lijkt me echt grote onzin. Zelfs eurofiele Europarlementariërs dreigen daar niet mee. Het zou kunnen dat Nederland moet accepteren dat voor een aantal lidstaten wel een verdergaand verdrag in werking treedt en er dus een (nog)meersnelheden Europa ontstaat. Gedwongen worden uit te treden gaat echter formeel en materieel nergens over. Daarmee de bevolking chanteren lijkt me dan ook niet erg wijs.



Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl