Online grote lappen lezen
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Boeken & zo

#1: Online grote lappen lezen Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 14:56
    —
Ik heb trouwens een grondige hekel aan grote lappen tekst online lezen.. dat werkt echt niet...

Oorspronkelijk reacties bij dit onderwerp.

#2:  Auteur: Gwenny BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 16:36
    —
Digitaal lezen vind ik ook minder prettig, maar snel een artikel op bruikbaarheid 'scannen' en vervolgens afdrukken vind ik minder belastend (en papierverspilling) dan bijvoorbeeld papieren arrestenbundels doorploegen.

Gwen

#3:  Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 16:51
    —
Ow zeker... maar ik heb bijv. wel de voorkeur voor een papieren tijdschrift in tegenstelling tot online..

#4:  Auteur: Gwenny BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 17:37
    —
Ik geef ook absoluut de voorkeur aan een papieren tijdschrift. Het AA staat naar mijn weten ook online, maar dat vind ik online (ook gezien de woordkeuze e.d.) zeer moeilijk te lezen zonder de draad kwijt te raken. Zelfde geldt voor arresten en wetswijzigingen.

Gwen

#5:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:18
    —
Eigenlijk went dat wel na een tijdje (vooral bij gebruik van e-books). Maar het genot van een boek/tijdschrift in je handen is toch apart Yesss

#6:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:24
    —
Grappig dat zoveel commentaar komt op online lezen.

Binnen de uitgeverswereld zitten de meesten op de lijn: papier eruit - online erin.

De gedachte is o.a. dat de juristen die ontstaan uit de generatie die nu studeert allemaal opgegroeid zijn met spelletjescomputers, sms en chatten ... dus die willen alles alleen elektronisch.

Blijkbaar is dat een niet geheel juist beeld??

#7:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:33
    —
Blijkbaar Smile. Zeg nou zelf, wat is lekkerder?:

1 - Op een zonnig terrasje met een boek.
2 - Op een zonnig terrasje met een laptop.

Razz

#8:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:33
    —
Als "snufjesliefhebber" (heb bijv. al jaaaaaren een ebook, een Rocket om precies te zijn) kan ik je vertellen dat ik bij de electronische versies de voordelen van strepen en omvouwen etc mis. In mijn ebook kun je bijvoorbeeld wel markeren, maar het zoekt toch even minder makkelijk terug dan in een echt boek. Bovendien leest het niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld omdat er licht op je scherm valt. Groot voordeel is wel dat je een heleboel boeken in uiterst compacte vorm kunt meenemen.
Echter, het paginaoverzichtsbeeld is toch wat minder dan bij een echt boek of tijdschrift.

#9:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:38
    —
Rocket was zelfs nog van voor de Commodore 64? Razz

#10:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:55
    —
Ja net na het steenhouwen... hihi... vandaar de naam Wink

#11:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: wo 06 sep 2006 23:59
    —
Laughing

Je ziet er nog erg jong uit! Wink

#12:  Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: za 09 sep 2006 22:16
    —
Ik mis inderdaad ook het strepen en inderdaad het overzicht.. Althans, als ik een tekst intensief moet lezen....

#13:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:36
    —
OK, hele boeken kan ik me iets bij voorstellen. Toch ... een tijdschriftartikel online lezen (of offline als PDF) kan an sich toch wel?

Ooit heb ik een heel boek op mijn toenmalige Palm IIIc gelezen. Liggend op een balkon ergens in de zwitserse Alpen was de Palm duidelijk lichter dan het boek. En ... geen omslaan van blaadjes, automatisch scrollen aan op je eigen leessnelheid en leze maar. Je kunt bookmarks plaatsen dus geen gedoe met omgevouwen pagina's.

Onderstussen is de techniek stukken verder, er kan ook meer. Zelf aantekeningen maken in de marge, markeren met verschillende kleuren ... van alles.

Snel op steekwoorden door een grote bak boeken, tijdschriften en databanken speuren kan heel snel informatie ophoesten. Ik kan me echter ook voorstellen dat het prettig is om een gewoon boek vanaf papier te lezen.

#14:  Auteur: Gwenny BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:45
    —
Het probleem waar ik tegenaan loop bij digitaal lezen is het zeer snel flikkeren van het beeldscherm, het oplichten van het scherm, de 'korreligheid' van de letters en natuurlijk crashen Razz.
En daar komt bij dat een laptop en/of pc relatief zwaarder is dan een boek en m.i. minder lekker leest in een luie stoel.

Als 'opzoekmedium' e.d. is een computer uiteraard ideaal, maar als er veel gelezen moet worden prefereer ik toch papier boven een beeldscherm.

Gwen

#15:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:47
    —
Gwenny schreef:
Het probleem waar ik tegenaan loop bij digitaal lezen is het zeer snel flikkeren van het beeldscherm, het oplichten van het scherm, de 'korreligheid' van de letters en natuurlijk crashen Razz.

Ik denk dat dat geen probleem is bij digitaal lezen, maar meer een probleem betreffende de kwaliteit van je pc/laptop, danwel je beeldscherm. Nieuwe aanschaffen misschien?

#16:  Auteur: Gwenny BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:52
    —
Ik geef het als een persoonlijke mening. En daar komt bij dat ik achter tal van nieuwe moderne laptops en PC's en andere computers zit en telkens tegen voornoemde zaken aanloop.

Het is voor mij dus niet nodig om een nieuw beest aan te schaffen.

Gwen

#17:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:53
    —
Plussus schreef:
automatisch scrollen aan op je eigen leessnelheid en leze maar.

Tekst die doorschuift terwijl je leest? Is dat niet erg irritant?

#18:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 0:59
    —
Nee ... ik vond het wel prettig ... toen ik het eenmaal op de juiste snelheid had staan. Maar voor ik dat zover had was ik wel even zoet. Very Happy

#19:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 8:23
    —
Die kantelbare schermen die je op A-4 staand formaat kunt zetten zouden een oplossing kunnen zijn, want dan kun je wel makkelijk een hele pagina lezen. Helaas zie je die niet zo veel.

#20:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 10:11
    —
Draaibare schermen zijn er nog steeds. Zover ik weet levert Samsung ze, met een programma om je pc te laten begrijpen dat het beeld smal en hoog is geworden.

Maar ... als het dus om de leesbaarheid gaat lijkt me een oplossing waarbij de tekst in kolommen ingedeeld wordt veel simpeler. De krant doet het al eeuwen. Software moet dat ook voor je kunnen regelen.

Misschien een aardige tip richting uitgevers om daar eens een Euro of wat in te stoppen.

#21:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: zo 10 sep 2006 22:56
    —
Ik denk dat het e-book fenomeen zich eerder sneller zal verspreiden via mobieltjes dan pc's. Via mobieltjes is het namelijk veel makkelijker om e-books te koop aan te bieden/ te kopen.

Nu ik er aan denk...niet iedereen heeft een 'groot' beeldscherm op zijn/haar mobieltje, dus dat gaat wel erg ten koste van het leesplezier Sad

#22:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: ma 11 sep 2006 7:32
    —
Bij Plussus niet blijkbaar, want die las vanaf een Palm. Maar mij lijkt het niks.

#23:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: ma 11 sep 2006 9:27
    —
Lezen vanaf een Palm valt nog wel mee denk ik. Je kunt er ook ongetwijfeld de lettergrootte op veranderen. Moeilijker is het als je een mobieltje met een normaal scherm gebruikt.

#24:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: ma 11 sep 2006 11:53
    —
De Palm kent inderdaad verschillende letterformaten. Helemaal het ideaal is het niet hoor ... ik verzamel nog steeds boeken Wink

Voor zakelijke informatie kan ik me wel vinden in lezen vanaf het scherm. Voor sommige info is de pc en internet een zegen ... neem b.v. stamboomonderzoek ... voorheen langs alle archieven, nu op jouw moment achter je scherm en snuffelen maar.

Nadeel van onlinegedoe is het wegvallen van menselijk contact. Maar ja, dat heb je met dit forum ook ... je praat met mensen die je niet ziet.

De zakelijke markt gaat steeds meer elektronisch doen naast het papier ... tijdens je studie zal je daar toch ook al mee moeten werken om niet in een vreemde wereld te stappen na je studie.

#25:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: ma 11 sep 2006 15:28
    —
Wij van de elektronische generatie hebben daar helemaal geen moeite mee hoor Wink

#26:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 21:10
    —
Dan zijn er dus duidelijk twee groepen te onderscheiden. De ene groep vindt het lezen van lappen tekst op een scherm niet heel prettig en prefereert toch papier. De andere groep is blijkbaar al zo vergroeid met toetsenbord en beeldscherm dat e.e.a. operatief verwijderd moet worden bij een migratie naar een nieuw Operating Systeem Laughing

Maar zonder dollen: in de praktijk zie ik toch vaak dat men papier gebruikt met elektronisch als snel zoekmiddel.

Papier kan je openleggen en naast elkaar leggen. Dat is met elektronisch wat lastig, tenzij je een "warroom" maakt met 16 beeldschermen of zo.

#27:  Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 21:35
    —
Veel elektronische dingen zijn mega handig, snel door hopen informatie zoeken.. snel door stapels scannen of er iets belangrijks/nuttigs tussen zitten etc. etc. Maar met grote lappen tekst die aandachtig gelezen moeten worden... Volgens mij is van een beeldscherm lezen gewoon een stuk vermoeiender voor je ogen...

#28:  Auteur: Plussus BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 21:49
    —
Dat is maf .. je hebt zelf bijna 1700 berichten op dit forum geplaatst ... dus je hebt minimaal net zoveel berichten gelezen Laughing

Geintje uiteraard ... want meestal zijn het niet bepaald lappen tekst ... al doe ik mijn best lekker lange antwoorden te tikken Rolling Eyes

Persoonlijk denk ik dat papier en elektronisch naast elkaar zal blijven bestaan. Elektronisch kan wel meer dan papier ... je kunt namelijk in een fractie van een minuut een encyclopedie full text doorzoeken ... en ook nog op een slimme manier.

Doe dat maar eens met de hand door een stapel papier.

#29:  Auteur: MiriamvL BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 22:14
    —
Alle discussies met echt lange teksten sla ik dan ook altijd over Wink

#30:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 23:03
    —
Bijdie trainingen "schrijven voor het web" (of het maken van elektronische nieuwsbrieven) benadrukken ze wel keer op keer dat electronische tekst veel korter moet en anders wordt opgezet.

#31:  Auteur: Volento Deo BerichtGeplaatst: di 12 sep 2006 23:18
    —
MiriamvL schreef:
Alle discussies met echt lange teksten sla ik dan ook altijd over Wink

Ik moet bekennen dat ik dat soms ook wel doe. Tjah, ik heb ook nog een leven naast RF Mr. Green Angel

#32:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 13 sep 2006 2:07
    —
Plussus schreef:
Elektronisch kan wel meer dan papier ... je kunt namelijk in een fractie van een minuut een encyclopedie full text doorzoeken ... en ook nog op een slimme manier.

Of kijk eens hoeveel plaats het inneemt. De hele Kluwer wettenbundel is nu niet bepaald met koeienletters op dik papier gedrukt, maar neemt toch aardig wat plaats in. De bijbehorende CD (25 jaar oude technologie) is echter maar voor 10% gevuld!Rechtenforum.nl -> Boeken & zo

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl