Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Merkrecht en r...
WOZ waarde bij...
ww, vakantie e...
Pretty Girls f...
Klacht tegen a...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu di 04 jun 2024 6:05
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ambtenaren tuchtrecht
Moderators: Michèle, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yasmine








Berichten: 1


BerichtGeplaatst: ma 26 feb 2007 17:32    Onderwerp: Ambtenaren tuchtrecht Reageer met quote Naar onder Naar boven

Zou graag jullie meningen over betreffende casus willen horen.
Waar zou u op focussen, en tegen welk licht (jurisprudentie?) zou dit kunnen worden gehouden? Mijns inziens is de disciplinaire straf te zwaar..

Casus: Piet Pietersen is al vijftien jaar in dienst van het politiekorps Rotterdam/Rijnmond. Hij is opgeklommen tot hoofdagent en werkzaam in het district Centrum van Rotterdam. Hij wordt alom gewaardeerd door zijn collega’s en leidinggevenden om zijn inzet, betrokkenheid, ervaring en integriteit. Het politiewerk is voor Willem zijn lust en zijn leven. In zijn vrije tijd is Willem actief in de personeelsvereniging Hermandad. Hij maakt deel uit van een zaalvoetbalploegje dat deelneemt in de competitie.
Op een vrijdagavond zal Willem’s team een uitwedstrijd spelen in Delft. Willem heeft toegezegd om onderweg naar Delft nog een collega in de auto mee te nemen die woont aan de Bentincklaan in Rotterdam. Daar aangekomen met zijn auto, waarschuwt Willem met zijn mobiele telefoon zijn collega dat hij is gearriveerd en vraagt hem naar buiten te komen, omdat hij in de buurt geen parkeerplaats kan vinden en hij met zijn auto nog op de rijbaan staat. De collega antwoordt dat hij zijn voetbaltas nog aan het inpakken is en vraagt hem nog even te wachten. Willem besluit een parkeerplaats te zoeken omdat hij op de rijbaan niet kan wachten vanwege claxonnerende automobilisten achter hem. In de verte ziet hij een gaatje en besluit zijn VW Golf te parkeren voor een oude Citroën 2CV ( een zgn. eend ). Met moeite lukt het. Nadat de collega is ingestapt, rijdt Willem weg. Het parkeerplaatsje is echter zo klein dat Willem enkele malen respectievelijk voor- en achteruit moet rijden en manoeuvreren om eruit te komen. Daarbij voelt hij een schok(je) alsof hij tegen iets is aangereden. Willem en zijn collega stappen uit, terwijl het hard regent. Het zicht is slecht, ze hebben geen zaklamp in de auto, ze lopen samen om de auto. Ze constateren geen schade aan de VW Golf , noch aan de Eend en besluiten het hierbij te laten, ook al omdat de tijd dringt. De oude Eend vertoont wel sporen van een decennialang intensief gebruik in het stadsverkeer in de vorm van krassen en deukjes op verschillende plaatsen.

Vier weken later wordt Willem bij zijn chef geroepen. Deze vertelt hem dat hij wordt verdacht van een misdrijf ( zoals omschreven in artikel 8 van de Wegenverkeerswet: het doorrijden na een ongeval ) en dat hem een schorsing in zijn functie en ontslag boven het hoofd hangt. Willem is met stomheid geslagen en vraagt tekst en uitleg. Zijn chef verklaart dat een oud-collega de parkeersituatie vanuit zijn woning heeft gezien en als getuige is gehoord. De eigenaar van de Eend was benaderd door de oud-collega met de mededeling dat hij gezien had dat een politiemedewerker bij het wegrijden tegen het spatbord linksvoor van de Eend was gereden en was doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. Aanvankelijk zag de eigenaar van de Eend op tegen de rompslomp van een aangifte omdat de Eend eigenlijk alleen nog maar een sloopwaarde had. De oud-politieman bracht hem op andere gedachten door te stellen dat de eigenaar van de Golf wel bereid zou zijn tot een behoorlijke schadevergoeding. Na de aangifte heeft de technische recherche onderzoek gedaan aan de Eend en aan de Golf. Daarbij is gebleken dat, op het linkervoorspatbord van de Eend, naast een deukje ook verse sporen zaten van de lak van de bumper van de Golf .Om absolute zekerheid te hebben, heeft de technische recherche de laksporen ook nog laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut en navraag gedaan bij de fabrikant van de Golf in Duitsland inzake de gebruikte lak van het type en bouwjaar van de Golf. De oud-politieman heeft als getuige een verklaring afgelegd, die gedetailleerd en betrouwbaar is. Op grond hiervan besluit de leiding van het politiekorps om Willem als verdachte te horen en het proces-verbaal in te sturen naar het Openbaar Ministerie. Tevens besluit men tegen Willem een tuchtrechtelijke procedure in gang te zetten, inhoudende een schorsing met onmiddellijke ingang in zijn functie als politiemedewerker en een voornemen hem oneervol te ontslaan bij wijze van disciplinaire straf. In het Integriteitsstatuut van het politiekorps ligt vast dat een medewerker die verdacht wordt van het begaan van een misdrijf niet in politiedienst kan blijven. Bij een overtreding ligt dat anders: dan zal van geval tot geval beoordeeld worden of een disciplinaire maatregel op zijn plaats is. Echter voor misdrijven geldt een zero-tolerance beleid. Willem’s leidinggevende zegt dat er geen andere keus is en dat zijn jarenlange inzet en kwaliteiten daaraan niet afdoen.

Thuis gekomen bezint Willem zich op de situatie en besluit contact te zoeken met de eigenaar ven de Eend om de schade te regelen. Samen gaan ze naar een schadeherstelbedrijf om de schade te laten taxeren. Daar verklaart men dat het bedrag voor herstel van het spatbord hoger zal zijn dan de waarde van de auto, die een sloopwaarde heeft van 100 euro. Herstel van de schade wordt geschat op 500 euro. Willem en de eigenaar van de Eend worden het snel eens over een deal: Willem betaalt aan de eigenaar een bedrag van 500 euro. Deze ziet dit als een mooi begin voor de aanschaf van een andere auto. Op zijn beurt is de eigenaar bereid een door Willem opgestelde brief gericht aan de Officier van Justitie te ondertekenen, waarin wordt verklaard dat Willem vrijwillig en meteen na kennisneming van de door hem veroorzaakte schade, deze volledig heeft vergoed. Verder verzoekt de eigenaar in de brief om af te zien van strafrechtelijke vervolging vanwege de in der minne getroffen regeling en vanwege het feit dat het iedereen wel eens overkomt dat bij het parkeren een andere auto licht wordt geraakt, zonder dat er sprake is van echte schade. Politie en OM zouden hun tijd beter kunnen besteden aan echte misdrijven, aldus de brief.

Vanwege de voorbeeldwerking van politiemedewerkers en eerdere vervolging wegens misdrijven van andere politiemedewerkers, besluit de Officier de zaak van Willem toch voor te leggen aan de politierechter. Hij eist een voorwaardelijke geldboete. De politierechter is gevoelig voor de inhoud van de brief van de eigenaar van de Eend en vonnist als volgt: schuldigverklaring aan het misdrijf van artikel 8 Wegenverkeerswet, zonder oplegging van een straf. Willem is opgelucht en veronderstelt dat de opgelegde schorsing nu wel snel ongedaan zal worden gemaakt en hij weer aan het werk kan. Niettemin besluit de leiding van het korps de schorsing te handhaven en de ontslagprocedure door te zetten. Overwegingen die daarbij een rol spelen zijn: een tuchtrechtelijke sanctie staat los van een strafrechtelijke. Bij integriteitschendingen heeft de ambtelijke organisatie een eigen verantwoordelijkheid. Het integriteitstatuut is duidelijk bij het begaan van misdrijven. De onkreukbaarheid van de politiemedewerkers naar buiten toe, moet worden gehandhaafd. De lange en onberispelijke staat van dienst van Willem had hem juist moeten doen beseffen dat hij na een aanrijding, niet kon doorrijden. Dat dit misdrijf in de vorm waarin het bij Willem heeft plaats gevonden, veelvuldig voorkomt en bij andere beroepsgroepen niet tot een dergelijke zware sanctie leidt ( namelijk ontslag zonder recht op een uitkering en redelijkerwijs nooit meer aan de slag bij de overheid ), maakt dit niet anders. Een politiemedewerker hoort zich bewust te zijn van zijn gedrag en de voorbeeldwerking in zijn functie. Dat de aanrijding plaats vond in de privésfeer en geen enkele relatie heeft met het werk, is – aldus de werkgever- niet relevant omdat ook in de privésfeer een politiemedewerker zich hoort te onthouden van het begaan van misdrijven. Er is geen grond om te veronderstellen dat het verweten gedrag Willem niet kan worden toegerekend, zodat hij daarvoor disciplinair gestraft kan worden met de zwaarst mogelijke straf.
Willem beroept zich op het vonnis van de politierechter, waarin hem geen straf wordt opgelegd en ziet dit als een oordeel dat hem geen verwijt gemaakt kan worden en voor zover hij toch verwijtbaar gehandeld zou hebben, dit verwijtbare karakter van zijn gedraging vervallen is door de getroffen schaderegeling. Subsidiair stelt hij dat, voor zover er sprake zou zijn van plichtsverzuim in zijn functie, de opgelegde straf onevenredig is en dat een voorwaardelijke of veel lichtere straf de voorkeur verdient. Naar zijn oordeel heeft het politiekorps geen imagoschade geleden door zijn gedraging, omdat de zaak behalve bij enkele
ingewijden en bij een aantal collega’s binnen het korps, aan het grote publiek geheel voorbij is gegaan. Hij wijst op de consequenties van het besluit ( geen inkomen meer, zijn huis moeten verkopen alvorens een uitkering te kunnen ontvangen op grond van de Wet werk en bijstand, verlies van zijn vriendenkring bij de politie, niet meer aan de slag kunnen bij de overheid ).
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail
tikSimone

tikSimone

Leeftijd: 58
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Waterman
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 12147


BerichtGeplaatst: di 27 feb 2007 0:20    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Poeh, dat is een heel verhaal. Met je conclusie ben ik het persoonlijk wel erg eens. Reed Willem trouwens in een dienstauto?

Wat jij beschrijft is naar mijn mening een beetje een una via-achtig probleem, hoewel dat meer betrekking heeft op zowel een bestuursrechtelijke als strafrechtelijke weg volgen in dezelfde kwestie. Maar ook hier voelt meneer zich dubbel aangesproken en dat is natuurlijk ook zo. Het kan ook, hoewel ik betwijfel of de gedraging wel tot zo'n strenge tuchtrechtelijke maatregel kan leiden.

Willem's eerste verweer kan niet kloppen. De rechter heeft hem immers wel schuldig verklaard. Hij heeft hem alleen geen straf opgelegd.

Ik zou zeggen dat Willem vooral eens even moet focussen op het in de hand nemen van een hele goede arbeidsrechtspecialist. En daarnaast kan er via een vakbond of de OR wellicht ook het nodige in gang worden gezet.
_________________
Nait soez'n, moar doun!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
komodo

komodo

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 312


BerichtGeplaatst: di 27 feb 2007 12:34    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Het doorrijden na een ongeval is niet artikel 8, maar artikel 7 WvW 1994. De letterlijke tekst:

Artikel 7

1. Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien:
a. bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht;

b. daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.

2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op degene die op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit en, voor zover hij een motorrijtuig bestuurde, tevens van de identiteit van dat motorrijtuig.

Nu, Willem voldoet niet aan de omschrijving van het eerste lid. Willem en zijn maat zijn uitgestapt, hebben gekeken of er schade zichtbaar was en hebben geconstateerd dat dat niet het geval is. Dat zij zich daarin vergiste is jammer, maar zij hadden in elk geval geen vermoeden van letsel danwel schade. Daar hebben zij op gecontroleerd.

De gedachte dat een agent, die verdacht wordt van een misdrijf niet in politiedienst kan blijven, vind ik ronduit idioot: praesumptio innocentiae (art. 271, tweede lid, Sv) zou toch ook voor de politie als werkgever moeten gelden.

Ik blijf het vreemd vinden dat de politierechter de man heeft veroordeeld voor artikel 8, terwijl het overtreding van artikel 7 betreft en gezien de omstandigheden lijkt een hoger beroep dan ook zinvol, als de man voor artikel 7 is veroordeeld. Waar de rechter een bewezenverklaring vandaan haalt is mij onduidelijk.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds