Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Tarım ve hayv...
Klacht tegen a...
Contact en str...
proces verbaal...
Res Nullius ?

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu di 21 mei 2024 12:01
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

nieuwe jurisprudentie Kieswet???????
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
klokluider



Leeftijd: 56
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Steenbok


Berichten: 406


BerichtGeplaatst: ma 01 feb 2010 22:08    Onderwerp: nieuwe jurisprudentie Kieswet??????? Reageer met quote Naar onder Naar boven

De Raad van State heeft op 1 februari 2010 nieuwe jurisprudentie
in uitspraak 201 000820/1/ ontwikkeld nadat er bij de de VVD en andere partijen ongeregeldheden waren aangetroffen in de verplichte formulieren die ingeleverd moesten worden bij de kandidaatstelling van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

Het is gebleken dat de VVD op 27 september een blanco machtigingsformulier heeft ondertekend en dat pas in januari de kandidaten op dit formulier zijn geplakt. Het formulier moet met blokletters of met typemachine ingevuld worden zo staat op het formulier.

Elke kandidaat moet instemmen met zijn naam op de kandidatenlijst waarmee hij tevens instemt dat hij instemt met zijn naam bij de andere kandidaten op de kandidatenlijst. Het is gebleken dat er wijzigingen zijn aangebracht op instemmingsverklaringen na ondertekening van het formulier zonder dat daarvoor opnieuw is getekend. Dit is gebeurd bij alle kandidaten van de VVD, gemeentebelangen en GDU.

Het is gebleken dat tenaamstellingen op het formulier niet voldeden aan de vereisten voor indiening. Bij een kandidaat ontbrak een pun achter een voorletter. In de toelichting van het ministerie van Binnenlandse zaken staat aangegeven hoe het formulier dient te worden ingevuld. Het ingeleverde formulier is strijdig daarmee. Ditzelfde geldt voor twee kandidaten die op hun instemmingverklaring geen datum hadden gezet danwel een onjuiste datum. Deze verklaring was tevens een volmacht.

Het is gebleken dat de formulieren van de VVD, gemeentebelangen en GDU niet voldeden aan het gestelde in de de toelichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier staat geschreven dat de code van de kandidatenlijst op het ingeleverde formulier moet overeenkomen met de code van het digitale format. Indien dit niet juist is dienen er nieuwe formulieren ingeleverd te worden.

In de uitspraak van de Raad van State maakt het achteraf invullen van een machtiging niet uit. Ook maakt het niet uit dat als er invullen staat in blokletters of met typemachine maar dat je er een papiertje opplakt. De Raad van State voert nog aan dat het aan Hop is om aannemelijk te maken dat de formulieren na de kandidaatstelling zijn gewijzigd, echter dit is niet gesteld door Hop. de formulieren zijn gewijzigd nadat er voor getekend is waardoor deze opnieuw zouden moeten worden getekend.

De Raad van State noemt de wijzigingen kennelijke verschrijvingen terwijl dit pertinent niet zo is. Iemand heet P. jansen heet en wordt zo genoemd word in zijn legitimatie. Als er dan op het formulier staat P.K. Jansen is dit niet een kennelijke verschrijving. Dit zou net zo goed een andere persoon kunnen zijn.

Voor wat betreft de ontbrekende punt stelt de Raad van State dat dit uit de kieswet volgt terwijl de toelichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgegeven door de Kiesraad en beschikbaar gesteld aan alle deelnemende partijen een Algemene Maatregel van Bestuur zou kunnen zijn die de kieswet nader invult. Bij alle overige partijen in de gemeente Ermelo, maar ook vele andere gemeenten in Nederland wordt hier strikt naar gekeken en dient men dit aan te passen. Dankzij deze uitspraak is dat dus nu overbodig geworden.

Een ingangsdatum voor een volmacht behoeft niet perse de datum van inlevering te zijn. De raad van state verwijst naar een uitspraak 23 oktober 2006 in zaak nr. 200607603/1 omtrent een instemmingverklaring maar vergelijkt daarmee appels met peren nu in dit geval er niet alleen voor instemming werd getekend maar tegelijkertijd een volmacht werd afgegeven. Door deze uitspraak behoeft een afgegeven volmacht dus niet meer gedateerd te zijn.

De schijn die met deze uitspraak wordt opgeworpen is dat de Raad van State politiek gevoelige onderwerpen in het voordeel van de gevestigde orde beslist door niet deze ongeregeldheden af te straffen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er door heel Nederland dit soort praktijken niet voorkomen. Uit gemeentebronnen is gebleken dat een gewijzigde instemmingverklaring na ondertekening opnieuw getekend moet worden omdat de handtekening niet meer slaat op de inhoud en het formulier ongeldig is geworden.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds