Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Klacht tegen a...
Contact en str...
proces verbaal...
Res Nullius ?
180-dagen rege...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu vr 17 mei 2024 15:20
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg)
Moderator: Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 2 Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  

Homohuwelijk codificeren?
ja
27%
 27%  [ 3 ]
nee
72%
 72%  [ 8 ]
Totaal aantal stemmen : 11

Auteur Bericht
sander_fl



Leeftijd: 35
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): RUN

Berichten: 21


BerichtGeplaatst: do 09 okt 2008 19:37    Onderwerp: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

Mensen,

Voor een opdracht doe ik een onderzoekje naar de voors en tegens van het codificeren van het homohuwelijk in de Grondwet. Denken jullie dat dit nut heeft? Omdat de seksuele gerichtheid van homoseksuelen in de Nederlandse wetgeving op zich goed beschermd wordt.

Het huwelijk tussen mensen van verschillend of hetzelfde geslacht word toegestaan in art. 1:30 BW en wordt verder o.a. genoemd in de art. 1, 5. 6a en 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling en in 137c, 137d, 137e, 137f en 429quater Wetboek van Strafrecht. Hierin wordt voornamelijk discriminatie en het zaaien van haat op grond van (o.a.) seksuele gerichtheid strafbaar gesteld.

Zou het opnemen van een uitdrukkelijke bepaling over het (homo)huwelijk niet een positief effect kunnen hebben ook wat betreft de bijzondere positie van Nederland binnen Europa op dit gebied?

In het college staatsrecht hebben we het vandaag gehad over grondrechten en het EVRM. Art. 53 EVRM leert ons dat een nationale wet die meer bescherming biedt aan de burgers dan het EVRM, in dat geval in de hiërarchie boven verdragen, i.c. het EVRM staat.

Voorbeeld:
Art. 12 EVRM heeft het over het huwelijk tussen mannen en vrouwen. We kennen in Nederland (zoals eerder gezegd) art. 1:30 BW. In dit geval biedt art. 1:30 BW meer rechtsbescherming dan art. 12 EVRM.

Terug naar codificatie in de Grondwet: zou een dergelijke bepaling in de Grondwet kunnen bijdragen aan het opschroeven van het acceptatie-niveau van homoseksuelen?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: vr 10 okt 2008 9:24    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Hier spelen imho politieke en juridische vragen door elkaar. Wat het juridische betreft twijfel ik er zeer aan dat een wet die meer bescherming biedt dan het EVRM hiërarchisch hoger is dan het EVRM, aangezien we in ieder geval in Nederland geen materiële normenhiërarchie hebben (volgens mij zijn wetten en verdragen gelijk in 'rang' en zijn er dus collisieregels van toepassing). Dat de wet eventueel met voorrang op het EVRM zou worden toegepast doet daar niet aan af.

Je eigenlijke vraag is een politieke. Zou een bepaald artikel dat acceptatie verhogen? Dat gaat dus oer de subjectieve beleving van mensen. Ik denk dat je de Grondwet vooral niet moet overschatten aangezien recentelijk nog is gebleken dat bijna niemand weet wat erin staat. Het opnemen van het artikel zou ik meer zien als het 'veilig stellen' ervan.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
StevenK
Moderator


Leeftijd: 51
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 4108


BerichtGeplaatst: vr 10 okt 2008 10:41    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik zou graag het recht om te mountainbiken in de grondwet opgenomen zien. Nu gebeurt het maar al te vaak dat ik op paden van officiële mountainbikeroutes wandelaars tref die vinden dat ik daar niet mag fietsen.

Een grondwet is bij uitstek de plek waar je geen uitzonderingen gaat codificeren. Aangezien het huwelijk op zich evenmin in de grond opgenomen is, lijkt het opnemen van het homohuwelijk mij zeker onwenselijk.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
abraxes

abraxes

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 1624


BerichtGeplaatst: vr 10 okt 2008 17:26    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duch:
Quote:
Hier spelen imho politieke en juridische vragen door elkaar. Wat het juridische betreft twijfel ik er zeer aan dat een wet die meer bescherming biedt dan het EVRM hiërarchisch hoger is dan het EVRM, aangezien we in ieder geval in Nederland geen materiële normenhiërarchie hebben (volgens mij zijn wetten en verdragen gelijk in 'rang' en zijn er dus collisieregels van toepassing). Dat de wet eventueel met voorrang op het EVRM zou worden toegepast doet daar niet aan af.

Ik meen dat, m.b.t. de verhouding tussen de grondwet en het EVRM, de bepaling waaruit meer bescherming volgt, prevaleert. Maar dan introduceer jij het begrip materiële normenhiërarchie. Beoog je daarmee dan een wettelijk kader waaruit een expliciete normenhiërarchie blijkt? Hetgeen dan tegenover de collisieregels zou staan, doch, ware zulks vervat in een expliciet wettelijk kader, dan zou dat als een materiële normenhiërarchie kunnen worden getypeerd?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
cia76

cia76

Leeftijd: 88
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Weegschaal
Studieomgeving (BA): UvA
Studieomgeving (MA): UvA
Berichten: 1828


BerichtGeplaatst: za 11 okt 2008 12:45    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Wat mij betreft draagt codificatie van het homohuwelijk in de grondwet niets bij.
Juridisch:
Ten eerste omdat het al geregeld is, ten tweede omdat er uberhaupt niet over het recht op het aangaan van een huwelijk wordt gehandeld in de grondwet.

Politiek / maatschappelijk
Als we willen benadrukken dat homohuwelijken zijn toegestaan kunnen we ook volstaan met een artikel in een (of meer) gerenommeerde bladen of iets dergelijks, waarin uitleg wordt gegeven op basis van de huidige regelgeving. Daarnaast ben ik van mening dat juist het opnemen in de grondwet van iets dergelijks afbreuk doet aan de maatschappelijk gewenste gedachtengang hierover. Juist door het te benoemen creëer je weer een discussie die niet gewenst is, want het kan en mag gewoon en daar moet je verder gewoon niet over doorzeuren. Eigenlijk dezelfde reden waarom het m.i. ongewenst is om in de grondwet op te nemen dat mensen van verschillende ethnische achtergronden (blank met zwart bijvoorbeeld) met elkaar mogen trouwen.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: za 11 okt 2008 12:58    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Een formele normenhiërarchie is volgens mij een systeem waarin de hiërarchie ('hoger' vs. 'lager') tussen verschillende rechtsregels is gebaseerd op de formele eigenschappen van die regels. De Grondwet is dan hoger dan de wet omdat het de Grondwet is, ongeacht wat er in beide normen staat. Collisieregels ('botsingsregels') zijn dan regels die regelen welke rechtsregel moet worden toegepast als twee regels dezelfde 'rang' hebben, maar ze niet beide tegelijk kunnen worden toegepast (denk aan lex specialis e.d.). Een materiële normenhiërarchie is volgens mij een stelsel waarin de vraag welke regel hoger is dan de andere afhangt van de inhoud ervan. Het schijnt dat de EG zo'n stelsel heeft omdat richtlijnen die uitvoering geven aan andere richtlijnen bv. van lager rang worden geacht dan de richtlijn waar ze uitvoering aan geven.

In dit geval is volgens mij het uitgangspunt dat de Nederlandse Grondwet van hoger rang is dan zowel het EVRM als de wet, maar dat die als het ware vrijwillig zijn eigen toepassing en die van onze wetten beperkt ten gunste van sommige verdragsbepalingen. Hiërarchisch gezien zijn wetten en verdragen binnen de Nederlandse rechtsorde imho dus van gelijke rang, maar moeten sommige verdragsbepalingen worden toegepast met voorrang op Nederlandse wetten (collisieregel). Dat de Nederlandse wet ineens van hoger rang zou zijn dan een bepaalde verdragsbepaling, louter vanwege de inhoud van beide normen, kan ik dus niet volgen.

Volgens mij is het dan zo dat Nederlandse wetten niet worden toegepast indien die toepassing zich niet verdraagt met bepaalde normen uit het EVRM, maar dat toepassing van een 'ruimere' Nederlandse wet zich daarmee juist wel goed verdraagt. De ruimere Nederlandse wet moet dan niet worden toegepast omdat die hoger is, maar omdat zijn toepassing niet in strijd komt met het EVRM. Of er daarvan in een concreet geval sprake is, hangt dan af van de interpretatie van het EVRM.
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Nico1979



Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter


Berichten: 311


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 15:47    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

sander_fl schreef:
Mensen,

Voor een opdracht doe ik een onderzoekje naar de voors en tegens van het codificeren van het homohuwelijk in de Grondwet. Denken jullie dat dit nut heeft? Omdat de seksuele gerichtheid van homoseksuelen in de Nederlandse wetgeving op zich goed beschermd wordt.

Het huwelijk tussen mensen van verschillend of hetzelfde geslacht word toegestaan in art. 1:30 BW en wordt verder o.a. genoemd in de art. 1, 5. 6a en 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling en in 137c, 137d, 137e, 137f en 429quater Wetboek van Strafrecht. Hierin wordt voornamelijk discriminatie en het zaaien van haat op grond van (o.a.) seksuele gerichtheid strafbaar gesteld.

Zou het opnemen van een uitdrukkelijke bepaling over het (homo)huwelijk niet een positief effect kunnen hebben ook wat betreft de bijzondere positie van Nederland binnen Europa op dit gebied?

In het college staatsrecht hebben we het vandaag gehad over grondrechten en het EVRM. Art. 53 EVRM leert ons dat een nationale wet die meer bescherming biedt aan de burgers dan het EVRM, in dat geval in de hiërarchie boven verdragen, i.c. het EVRM staat.

Voorbeeld:
Art. 12 EVRM heeft het over het huwelijk tussen mannen en vrouwen. We kennen in Nederland (zoals eerder gezegd) art. 1:30 BW. In dit geval biedt art. 1:30 BW meer rechtsbescherming dan art. 12 EVRM.

Terug naar codificatie in de Grondwet: zou een dergelijke bepaling in de Grondwet kunnen bijdragen aan het opschroeven van het acceptatie-niveau van homoseksuelen?


In feite zou de grondwet uit één rechtsregel kunnen bestaan.

Indien je uitgaat van de aanname dat eenieder van nature gelijke rechten heeft of behoort te hebben, zou je kunnen volstaan met de regel dat het verboden is om inbreuk te maken op de rechten en vrijheden van anderen.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 17:31    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

Nico1979 schreef:
In feite zou de grondwet uit één rechtsregel kunnen bestaan.

Indien je uitgaat van de aanname dat eenieder van nature gelijke rechten heeft of behoort te hebben, zou je kunnen volstaan met de regel dat het verboden is om inbreuk te maken op de rechten en vrijheden van anderen.

Maar rechten en vrijheden waarop anderen inbreuk mogen maken zijn geen rechten en vrijheden, dus deze rechtsregel kan volgens mij achterwege blijven Wink

Het lijkt mij dat de grondwet de inrichting van de Staat moet voorschrijven, en moet aangeven welke bevoegdheden de verschillende organen hebben.

Een expliciete opsomming van rechten en vrijheden is wellicht niet nodig, want de Staat mag sowieso niet buiten zijn bevoegdheden treden. Aan de andere kant kan zo'n opsomming wel helpen om de grenzen van die bevoegdheden aan te geven.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 17:45    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
Het lijkt mij dat de grondwet de inrichting van de Staat moet voorschrijven, en moet aangeven welke bevoegdheden de verschillende organen hebben.

Een expliciete opsomming van rechten en vrijheden is wellicht niet nodig, want de Staat mag sowieso niet buiten zijn bevoegdheden treden. Aan de andere kant kan zo'n opsomming wel helpen om de grenzen van die bevoegdheden aan te geven.

Maar zo'n expliciete opsomming is alleen maar overbodig is de toegekende bevoegdheden geen 'open' bevoegdheden zijn. Aangezien de bevoegdheid tot wetgeving in Nederland (voor de formele wetgever) in beginsel onbeperkt is (lees: slechts beperkt wordt door de Grondwet), is het wel handig op te schrijven wat de wetgever zoal niet mag. Al was het maar omdat dat handige wetgevingstechniek is.

Ik kan me overigens moeilijk een juridische beschrijving voorstellen die het homohuwelijk moet beschermen, die niet weer andere categorieën erbuiten doet vallen of die niet juridisch veel te vaag is om bescherming te bieden. Maar dat kan mijn slechts voorstellingsvermogen zijn aan het einde van een dag Duitse algemene staatsleer bestuderen... Rolling Eyes
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Nico1979



Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter


Berichten: 311


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 21:05    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
Nico1979 schreef:
In feite zou de grondwet uit één rechtsregel kunnen bestaan.

Indien je uitgaat van de aanname dat eenieder van nature gelijke rechten heeft of behoort te hebben, zou je kunnen volstaan met de regel dat het verboden is om inbreuk te maken op de rechten en vrijheden van anderen.

Maar rechten en vrijheden waarop anderen inbreuk mogen maken zijn geen rechten en vrijheden, dus deze rechtsregel kan volgens mij achterwege blijven Wink

Het lijkt mij dat de grondwet de inrichting van de Staat moet voorschrijven, en moet aangeven welke bevoegdheden de verschillende organen hebben.

Een expliciete opsomming van rechten en vrijheden is wellicht niet nodig, want de Staat mag sowieso niet buiten zijn bevoegdheden treden. Aan de andere kant kan zo'n opsomming wel helpen om de grenzen van die bevoegdheden aan te geven.


Je hebt helemaal gelijk met je eerste opmerking. Toch is het gemeengoed dat inbreuk wordt gemaakt op de individuele rechten en vrijheden en nog het meest door de overheid.

Wel eens nagedacht over de legitimatie van de overheid zoals we die kennen in Nederland? Waar haalt de overheid zijn bevoegdheden vandaan?

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit enige bevoegdheid heb overgedragen aan een overheidsorgaan.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Duch
Moderator
Duch

Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUG
Studieomgeving (MA): RUG
Berichten: 4351


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 22:32    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

Nico1979 schreef:
Wel eens nagedacht over de legitimatie van de overheid zoals we die kennen in Nederland? Waar haalt de overheid zijn bevoegdheden vandaan?

Jup nogal en in Nederland is dat een lastige kwestie. Wink
_________________
This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes -
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Nico1979



Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter


Berichten: 311


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 22:54    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duch schreef:
Nico1979 schreef:
Wel eens nagedacht over de legitimatie van de overheid zoals we die kennen in Nederland? Waar haalt de overheid zijn bevoegdheden vandaan?

Jup nogal en in Nederland is dat een lastige kwestie. Wink


Dan komen we echter meer terecht in het vakgebied van de (rechts)filosofie.

Wel interessant overigens.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22893


BerichtGeplaatst: ma 13 okt 2008 23:24    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

Nico1979 schreef:
Wel eens nagedacht over de legitimatie van de overheid zoals we die kennen in Nederland? Waar haalt de overheid zijn bevoegdheden vandaan?

Uit de de facto erkenning van het door het Driemanschap van 1813 gevoerde Voorlopig Bewind.

Quote:
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit enige bevoegdheid heb overgedragen aan een overheidsorgaan.

Je bevindt je (naar ik aanneem) nu eenmaal op Nederlands grondgebied. In een vreemd land moet ik me aan de daar geldende regelgeving houden, terwijl ik noch mijn voorouders ooit enige bevoegdheid aan de autoriteiten van dat land heb overgedragen. (Nou ja, ik kan natuurlijk niet met zekerheid voor al mijn voorouders spreken, maar er is vast wel een land waarvoor dit geldt.)
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Nico1979



Leeftijd: 44
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Boogschutter


Berichten: 311


BerichtGeplaatst: di 14 okt 2008 8:10    Onderwerp: Re: Homohuwelijk codificeren in GW? (Graag uitleg) Reageer met quote Naar onder Naar boven

bona fides schreef:
Nico1979 schreef:
Wel eens nagedacht over de legitimatie van de overheid zoals we die kennen in Nederland? Waar haalt de overheid zijn bevoegdheden vandaan?

Uit de de facto erkenning van het door het Driemanschap van 1813 gevoerde Voorlopig Bewind.

Quote:
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit enige bevoegdheid heb overgedragen aan een overheidsorgaan.

Je bevindt je (naar ik aanneem) nu eenmaal op Nederlands grondgebied. In een vreemd land moet ik me aan de daar geldende regelgeving houden, terwijl ik noch mijn voorouders ooit enige bevoegdheid aan de autoriteiten van dat land heb overgedragen. (Nou ja, ik kan natuurlijk niet met zekerheid voor al mijn voorouders spreken, maar er is vast wel een land waarvoor dit geldt.)


En wie heeft precies dat Voorlopig Bewind erkend? En op basis waarvan vloeit uit die erkenning voort dat ik daardoor ook ben gebonden?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
abraxes

abraxes

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 1624


BerichtGeplaatst: di 28 okt 2008 13:16    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

@Duch, erg bedankt voor de reactie (ik weet het, ik ben een beetje laat Embarassed ).

Ik heb er voor de rest weinig commentaar op. Ik was gewoon benieuwd naar jouw deskundig oordeel (mogen we wel aannemen van meneer de promovendus). Smile
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 2 Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds