wanneer calamiteitenverlof
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: wanneer calamiteitenverlof Auteur: ElisabethMaria BerichtGeplaatst: di 25 jan 2011 21:51
    —
Ik ben leidinggevende in de zorg en heb de volgende vraag;
Op onze afdeling werken steeds meer jonge moeders, natuurlijk zijn hun kinderen wel eens onverwachts ziek. Daar gaat men heel verschillend mee om. De een kent de hele CAO uit zijn hoofd en de ander heeft een vangnet en lost alles zelf op.
Nu gaat het over de "CAO" groep.
Als het kind van een medewerker onverwacht ziek is (griep of koorts bv), de creche wil het kind niet opvangen. Dus de medewerker heeft geen opvang voor het kind. Wat doe je dan?
Hele dag calamiteitenverlof? Paar uur calamiteitenverlof? Meteen zorgverlof? Vakantie opnemen? Ik ben benieuwd?
Deze groep accepteert niet zo snel neen dus ik kom graag beslagen ten ijs, via Personeelszaken krijg ik slechts vage antwoorden die op meerdere manieren uit te leggen zijn.
Groet

#2:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: di 25 jan 2011 22:15
    —
Calamiteitenverlof is louter voor een korte, naar billijkheid te berekenen, tijd. Uit de Memorie van Toelichting bij de Wet arbeid en zorg maak ik op dat er ook wordt gewezen op andere noodsituaties zoals de waterleiding. Hieruit blijkt dat er dus wel sprake moet zijn van een onmiddellijke noodsituatie. Mijns inziens kan dit dan ook niet langer duren dan één dag nu na die dag verwacht mag worden dat er een andere voorziening geregeld wordt of een andere vorm van verlof opgenomen wordt.

In de CAO zijn mogelijk andere afspraken gemaakt. Het is wellicht handig als je die artikelen even knipt en plakt.

Beslagen ten ijs komen, zal in de meeste gevallen weinig zin hebben. Ik denk dat op de meeste situaties geen eenduidig antwoord te geven is nu dit erg afhankelijk is van de feiten en omstandigheden op dat moment waardoor er gesproken kan worden van een noodsituatie.

Relevante wet staat hier en als je dan op MvT klikt kom je bij de toelichting.

#3: calamiteitenverlof Auteur: ElisabethMaria BerichtGeplaatst: di 25 jan 2011 22:54
    —
Artikel 13.4.5. Calamiteiten en ander kort verzuimverlof

1. De werknemer heeft recht op korte tijd betaald verlof om in zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden de eerste noodzakelijke voorzieningen te treffen. Onder zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt onder meer ziekte in het gezin van de werknemer verstaan.
2.
In aanvulling op artikel 4:1 van de Wet arbeid en zorg verleent de werkgever zonodig betaald verlof vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie in geval van overlijden van:

de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner van de werknemer;
(pleeg)kinderen en/of (pleeg)ouders van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of relatiepartner.
BOVENSTAANDE TEKST STAAT IN DE CAO
Het gaat dus om (niet ernstig) zieke kinderen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Is de werkgever dan verplicht om(betaald)verlof te geven?
Natuurlijk doen wij er alles aan om mee te werken, maar de werkgever rekent op de werknemer. hoe om te gaan met rechten en plichten.
Wij hebben enkele werknemers die vooral aan hun rechten denken en tot hoe ver ga je als werkgever mee ten koste van het werk en de patienten.
[/b]

#4:  Auteur: ElisabethMaria BerichtGeplaatst: di 25 jan 2011 23:02
    —
ter aanvulling;
Kan een werknemer bij iedere verkoudheid/diaree van het kind (dat dan niet welkom is op de creche) thuisblijven op kosten van de werkgever.
Of krijg de werknemer alleen de gelegenheid om de eerste opvang te regelen. Dus calamiteitenverlof van hooguit 2 uur bij wijze van spreken.
Wij hebben werknemers die binnen een half jaar 4* met dit probleem zitten.
Helaas is deze regeling erg vaag, wat is een calamiteit.....
Groet

#5:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: di 25 jan 2011 23:26
    —
Wat een calamiteit is, is wel duidelijk. Het is alleen vanuit het bedrijf ongewenst. Dat is wel een belangrijk onderscheid. Het gaat alleen om de eerste opvang. Daarna moet de medewerker verlof opnemen.

#6:  Auteur: Marco Knol BerichtGeplaatst: wo 26 jan 2011 1:09
    —
Calamiteitenverlof is inderdaad alleen voor de noodsituatie, de calamiteit. Het gaat bij zieke kinderen vrij snel over in kortdurend zorgverlof. Eigenlijk wel na uiterlijk 1 dag. Aan het kortdurend zorgverlof is een maximum per periode van 12 maanden gebonden.

Als werkgever mag je het een en ander verifieren. Dus je mag vragen om een verklaring van een arts dat het kind ziek is en verzorging nodig heeft (cumulatief). Je mag ook vragen om een verklaring waarom de partner geen/nooit verlof opneemt. Als een kind 4 maal per jaar ziek is mag ook de (werkgever van de) partner een steentje bijdragen.

Je werknemer dient zich te gedragen als goed werknemer en dus mag je van je werknemer verlangen dat die zijn/haar partner hierop aanspreekt c.q. aantoont dat de werkgever van partner ook inderdaad z'n steentje bijdraagt. Zorgverlof mag immers alleen geweigerd worden om zwaarwegende redenen en het hoort niet enkel op het bordje van de werkgever van (meestal) de moeder neer te komen.

#7:  Auteur: ElisabethMaria BerichtGeplaatst: wo 26 jan 2011 8:16
    —
Samenvattend als ik het goed heb begrepen;
Een werknemer heeft voor een "gewoon" ziek kind alleen "recht" op calamiteitenverlof om de eerste opvang te regelen. Dit zal in de meeste gevallen hooguit 2 uur zijn om het kind naar een andere opvang te brengen.
Als je zelf voor het kind gaat zorgen dan is dat geen calamiteitenverlof maar bv een vakantiedag.

Je kunt kortdurend zorgverlof aanvragen (maximaal 2 weken van de normale werkweek gedurende de laatste 12 maanden) Dit als de dienst het toelaat en 70% van je normale salaris.
Zorgverlof kun je niet eisen, dit gaat altijd in overleg met de leidinggevende.

Is dit juist?

#8:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: wo 26 jan 2011 13:30
    —
Laatste klopt volgens mij niet aangezien verantwoording ook achteraf mag.

#9:  Auteur: hilde12 BerichtGeplaatst: wo 26 jan 2011 13:44
    —
ElisabethMaria schreef:
Je kunt kortdurend zorgverlof aanvragen (maximaal 2 weken van de normale werkweek gedurende de laatste 12 maanden) Dit als de dienst het toelaat en 70% van je normale salaris.
Zorgverlof kun je niet eisen, dit gaat altijd in overleg met de leidinggevende.

Is dit juist?


Niet geheel.
Quote:
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.

De werkgever kan het verlof alleen weigeren als het bedrijf of de organisatie door het verlof in ernstige problemen komt. Als werkgever en werknemer er niet in slagen om samen afspraken te maken, kunnen zij de rechter om een uitspraak vragen.

Opnemen van kortdurend zorgverlof
Het verlof kan alleen worden opgenomen als de werknemer de enige is die deze zorg kan verlenen. Als een ziek kind bijvoorbeeld door de partner of grootouders kan worden opgevangen, dan vervalt het recht op dit kortdurend zorgverlof. Het verlof is dus expliciet bedoeld voor situaties waarin geen andere oplossing is.

Werknemers kunnen meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Daarbij geldt dat het aantal uren zorgverlof maximaal 2 keer het aantal uren mag zijn dat er per week wordt gewerkt. Iemand die 24 uur per week werkt, mag in een periode van 12 maanden (dus niet alleen van het begin tot het einde van het jaar, maar ook bijvoorbeeld van april tot april) dus maximaal 48 uur kortdurend zorgverlof opnemen.

Van de wettelijke regeling kan per cao worden afgeweken, maar dan alleen in positieve zin (voor de werknemer)
bron: www.overheid.nl


Edit: hier wil ik nog aan toevoegen dat een werkgever wel hele goede redenen moet aanvoeren om aan te tonen dat het bedrijf in de problemen komt als de werknemer het verlof opneemt.

Hier wil ik als moeder nog aan toevoegen dat ik 3 kids op de creche heb gehad, en deze maar hooguit (in totaal in 3x 4 jaar) een dag of 10 voor ziekte thuis heb gehad.
Een kind kan alleen niet naar de creche als het een ziekte heeft die besmettelijk is (dus bijvoorbeeld bij waterpokken mogen ze weer naar de opvang zodra de besmettelijke periode over is).
En je laat een kind dat ziek is (koorts/overgeven/etc) natuurlijk ook niet naar de creche gaan.
Bij verkoudheid en diarree zijn ze gewoon welkom (in ieder geval bij de 3 creches waar ik ervaring mee heb)



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl