Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
VA loan rates ...
180-dagen rege...
reparatiehuwel...
Res Nullius ?
proces verbaal...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu do 28 mrt 2024 18:46
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

ontruimingsbevel
Moderators: Nemine contradicente, StevenK, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
legalrebel



Leeftijd: 72
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Waterman


Berichten: 413


BerichtGeplaatst: di 30 jul 2019 8:28    Onderwerp: ontruimingsbevel Reageer met quote Naar onder Naar boven

Geeft de executoriale titel die de bank heeft om het huis te veilen ook automatisch het recht tot een ontruimingsbevel zonder tussenkomst van een rechter nadat het huis is geveild?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22889


BerichtGeplaatst: di 30 jul 2019 23:04    Onderwerp: Re: ontruimingsbevel Reageer met quote Naar onder Naar boven

legalrebel schreef:
Geeft de executoriale titel die de bank heeft om het huis te veilen ook automatisch het recht tot een ontruimingsbevel zonder tussenkomst van een rechter nadat het huis is geveild?

art. 525 lid 3 Rv schreef:
De geëxecuteerde, alsmede degene die zich op het moment van de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing zonder recht of titel in de verkochte zaak bevindt en als zodanig niet bekend was aan de koper, zal op grond van het proces-verbaal tot ontruiming worden genoodzaakt.

Samen met art. 546 Rv (dat art. 525 lid 3 Rv van toepassing verklaart op executie door de hypotheekhouder) betekent dit blijkbaar dat het proces-verbaal een ontruimingstitel oplevert, waarmee dus direct tot ontruiming kan worden overgegaan.

In het geval van onderhandse executie ipv executieveiling geldt art. 525 lid 3 Rv strikt genomen niet. De rechtbank Gelderland lijkt verdeeld te zijn over de vraag of in dat geval tussenkomst van de rechter nodig is:
Rb. Gelderland 7 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5865:
Quote:
4.7. Bij een openbare executieverkoop zijn op grond van artikel 525 lid 3 Rv de geëxecuteerde en degene die zich op het moment van de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing zonder recht of titel in de verkochte zaak bevindt en als zodanig niet bekend was aan de koper op grond van het proces-verbaal tot ontruiming genoodzaakt. Een vergelijkbare bepaling ontbreekt voor het geval van goedgekeurde onderhandse verkoop, zoals in de onderhavige zaak aan de orde is. Uit de bepaling in artikel 3:268 lid 2 blijkt dat de wetgever voor de executerend hypotheekhouder de mogelijkheid heeft geschapen om ook in geval van onderhandse verkoop op eenvoudige wijze een ontruimingstitel te verkrijgen door daarom te verzoeken. Daaruit is af te leiden dat de voorzieningenrechter over ontruiming beslist als daarom is verzocht en een goedkeuring van onderhandse verkoop (waarbij dat niet is verzocht) geen ontruimingstitel inhoudt.

4.8. In het verzoekschrift van 13 februari 2017 betreffende de goedkeuring van de onderhandse verkoop van het pand aan Ten Brinke heeft de bank niet tevens om ontruiming van het pand verzocht. De voorzieningenrechter heeft daarom geen veroordeling tot ontruiming van het pand uitgesproken en de goedkeuring van de onderhandse verkoop impliceert dat ook niet gelet op het hiervoor overwogene. De bank beschikte op grond van de beschikking van 9 juni 2017 derhalve niet over een ontruimingstitel. De door Ten Brinke opgeworpen vraag of een ontruimingsbevoegdheid van degene die executoriaal verkoopt overgaat op de koper, hoeft in deze zaak niet te worden beantwoord. Omdat de bank geen ontruimingsbevoegdheid had, is de vraag of zo’n bevoegdheid op de koper wordt overgedragen voor deze zaak immers niet relevant.

Rb. Gelderland 10 april 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:1509:
Quote:
1.3. Voor zover verzoekster met dit tweede primaire verzoek beoogt dat thans in rechte wordt vastgesteld, althans wordt overwogen, dat de executiekoper na overdracht van het onderpand aan hem, uit kracht van de leveringsakte op de voet van art. 525 lid 3 j° 546 Rv de hypotheekgevers tot ontruiming kan dwingen, geldt het volgende.

1.4. In art. 525 lid 3 Rv is bepaald dat de geëxecuteerde, alsmede degene die zich op het moment van de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing zonder recht of titel in de verkochte zaak bevindt en als zodanig niet bekend was aan de koper, op grond van het proces-verbaal tot ontruiming zal worden genoodzaakt. Met het proces-verbaal wordt hier gedoeld op het proces-verbaal van toewijzing van de verkochte onroerende zaak aan de veilingkoper. Deze bepaling, die ziet op executieverkoop door een niet-hypotheekhouder, is ingevolge art. 546 Rv van overeenkomstige toepassing op executieverkoop door een hypotheekhouder. Strikt genomen valt een onderhandse executieverkoop door de hypotheekhouder, zoals hiervoor is goedgekeurd, buiten de reikwijdte van art. 525 lid 3 en 546 Rv. Dan bestaat immers geen proces-verbaal van toewijzing; toewijzing aan de koper vindt plaats door goedkeuring van de met hem gesloten koopovereenkomst. Met het verzoek wordt klaarblijkelijk beoogd vast te doen stellen dat ook de onderhandse executieverkoop ertoe leidt dat de geëxecuteerde en degene die zich na levering aan de koper zonder recht of titel in het verkochte bevindt, tot ontruiming gehouden zijn. In dat verband is het volgende van belang.

1.5. In de rede ligt aan te nemen dat degene die onderhands het onderpand van een executerend hypotheekhouder koopt net zoals degene die het pand na openbare verkoop koopt, zodra hij van dat pand eigenaar is geworden de hypotheekgever zo nodig tot ontruiming kan dwingen zonder daarvoor afzonderlijk een titel te hoeven bemachtigen. Er is geen rechtsregel die zich hiertegen verzet. Voor een verschillende rechtspositie bestaat ook geen ratio. De hypotheekgever heeft zich bovendien niet tegen de verzochte verklaring voor recht van deze strekking verzet. Relevant is verder nog dat de Minister voor Veiligheid en Justitie, op vragen van kantoorgenoten van mr. Van der Wal voornoemd over de in 1.4. bedoelde inconsistentie, heeft geantwoord dat hij opheffing daarvan geen noodzakelijke verbetering van het wetsvoorstel acht. Zie EK 2013-2014, 33 484, nr. B, bijlage Brief SWG van 5 mei 2014 en nr. C, p. 3. Hieruit kan worden afgeleid dat de wetgever ingrijpen niet nodig heeft geacht, omdat de bestaande regels reeds insluiten dat ook na onderhandse executie en levering de geëxecuteerde tot ontruiming is gehouden. Dat de voorzieningenrechter de hypotheekgever op verzoek van de executerend hypotheekhouder op de voet van art. 3:268 lid 2 BW tot veroordeling kan veroordelen, zoals verzoekster ten tweede subsidiair heeft verzocht, maakt dit niet anders. Deze ontruimingstitel is door de koper niet zonder meer te executeren en bovendien niet tegen anderen dan de geëxecuteerde en de zijnen. Het verzoek zal worden toegewezen, met dien verstande dat aanvullend zal worden bepaald dat de noodzaak tot ontruiming niet eerder dan na inschrijving op de voet van art. 3:89 BW zal ontstaan.

In dezelfde lijn:
Rb. Noord-Holland 1 april 2019, ECLI:NL:RBNHO:2019:2714
Rb. Midden-Nederland 7 maart 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:917
Rb. Amsterdam 14 december 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:10373
Rb. Zeeland-West-Brabant 23 november 2017, ECLI:NL:RBZWB:2015:9010
Rb. Roermond 15 november 2011, ECLI:NL:RBROE:2011:8643

Tussen de uitspraak van de rechtbank Roermond en de andere uitspraken heeft de tekst van art. 3:268 lid 2 BW een wijziging ondergaan, zoals hier wordt uitgelegd:
http://www.debloggendedeurwaarder.nl/voorzichtigheid-is-moeder-porseleinkast-en-al-helemaal-ontruiming/
De meeste rechters lijken aan die wetswijziging dus niet zo zwaar te tillen.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
legalrebel



Leeftijd: 72
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Waterman


Berichten: 413


BerichtGeplaatst: wo 31 jul 2019 7:55    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Duidelijk!
Bedankt bona fides!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds