CSI in Nederland
#1: CSI in Nederland Auteur: MiriamvL
Geplaatst: zo 25 mrt 2007 22:57
#2: Auteur: Tom84
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 8:40
kan je even vertellen waar het precies over gaat? ik weet dat het over CSI gaat.. maar als je details vertelt, weet ik of het voor mij boeiend is
|
#3: Auteur: Duch
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 8:42
En wat viel je eraan op/waarom heb je de link op het forum gezet?
|
#4: Auteur: MiriamvL
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 10:38
Quote: | Van oudsher is het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, de onbetwistbare autoriteit als het gaat om sporenonderzoek in moordzaken en andere misdrijven.
Maar bij het NFI - onderdeel van het ministerie van Justitie - hebben ze het druk, misschien wel té druk. Waardoor strafzaken stuklopen. En: er is concurrentie. Rechters weten soms niet meer wie van de onderzoekers ze moeten geloven, want experts spreken elkaar tot wanhoop van de rechter steeds vaker tegen. In NOVA een uitgebreide reportage. |
Wat ik er interessant aan vind:
Er wordt gesteld dat er zodanige problemen met werkdruk zijn bij het NFI dat het forensisch onderzoek misgaat, heel lang duurt of zelfs nooit wordt uitgevoerd, met alle gevolgen voor de opsporing en het strafproces van dien. Tevens wordt er ingegaan op het feit dat de concurrent (Independent Forensic Services, IFS) in verschillende onderzoeken tot andere conclusies komt. De twee meest interessante punten (strafrechtelijk gezien) die je hier uit kunt afleiden (maar niet echt besproken worden) zijn m.i. ten eerste het punt van wat er met een onderzoek/ strafproces/ verdachte gebeurt wanneer een onderzoek niet afgerond wordt, en hoe erg moeten wij deze problemen bij het NFI vinden, en ten tweede het punt van contra-expertise en waarheidsvinding en de gevolgen voor een rechter wanneer hij twee tegenstrijdige rapporten krijgt over iets waar hij zelf niet of nauwelijks verstand van heeft, dus hoe wenselijk is het dat er ook onafhankelijke onderzoeksbureaus zijn? Interessant hierbij is dat een psychiater van het Pieter Baan Centrum mij afgelopen vrijdag vertelde "dat het juist prettig is dat het PBC *het* onderzoekscentrum is in NL die in opdracht van de rechter werkt en aan de rechter rapporteert omdat dat juist de waarheidsvinding stimuleert, dit ligt in het buitenland veelal anders, en wordt onderzoek vaak aangevraagd door verdachte of OM waardoor er toch een soort druk komt om in voordeel van de verzoeker te oordelen".
|
#5: Auteur: Arno
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 13:21
Erg interessant inderdaad!
|
#6: Auteur: Nemine contradicente
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 13:35
Als CSI / het NFI je interesseerd.
Komende woensdag (28 Maart) organiseerd E-Law wederom de gehele dag CSI: Tilburg.
Mocht je deel willen nemen aan deze dag, raad ik je aan je snel aan te melden.
|
#7: Auteur: MiriamvL
Geplaatst: ma 26 mrt 2007 17:31
Spijtig, ik heb notabene die ochtend tentamen Criminalistics..
|
#8: Auteur: Lucas
Geplaatst: wo 28 mrt 2007 0:28
Laatst hadden wij college van Bas Haan (onderzoeksjournalist bij Nova, voorheen bij Netwerk). Volgens hem is er een richtlijn van het openbaar ministerie die restricties verbind aan het aantal op te sturen sporen naar het NFI per delict en per type delict.
Bij een mishandeling mag bijvoorbeeld één spoor worden opgestuurd, bij een zedenzaak twee en bij een moordzaak vijf. Dit om (nog grotere) overbelasting van het NFI te voorkomen.
Wie weet daar meer over?
|
#9: Auteur: Nemine contradicente
Geplaatst: wo 28 mrt 2007 1:17
#10: Auteur: Lucas
Geplaatst: do 29 mrt 2007 10:10
Nee? Hoe weet je dat?
Het ging overigens niet enkel om DNA, maar om sporen in het algemeen (dus ook vingerafdrukken etc.).
|
#11: Auteur: Nemine contradicente
Geplaatst: do 29 mrt 2007 12:40
Gisteren tijdens CSI:Tilburg heb ik, na een voordracht van 2 forensische onderzoekers van het korps Utrecht, gevraagd naar die beleidsregel(s).
De beide (DNA) specialisten vertelde mij dat er geen aanwijzingen zijn voor vingerafdrukken.
Dactyloscopie vindt plaats door de afdeling SFO (voormalige Technische Recherche) van het korps.
Of de aanwijzing waar ik eerder naar verwees, deze eindigde op 31-12-2006, een vervolg heeft gekregen konden de 2 specialisten mij niet beantwoorden.
Met name omdat door die aanwijzingen de afdelingen SFO van de respectievelijke korps'en zijn aangepast.
|
#12: Auteur: MiriamvL
Geplaatst: do 29 mrt 2007 21:46
Ik baal dat ik het gemist heb... zo leuk was dat tentamen niet
|
|