bestemmingsplan gewijzigd zonder aanschrijving belanghebbend
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: bestemmingsplan gewijzigd zonder aanschrijving belanghebbend Auteur: wilma 1985 BerichtGeplaatst: ma 19 mrt 2007 10:46
    —
Kan de gemeente zomaar een bestemmingsplan wijzigen zonder de eigenaar van de betreffende bestemming (die overigens de vergunningen heeft voor het geen wat er op de bestemming zat) te berichten daarover. Is dit niet in strijd met een van de beginselen van behoorlijk bestuur?

Er is al bezwaar gemaakt alleen werd verteld dat dit ongegrond verklaard zou worden omdat het te laat zou zijn ingediend, het bestemmingsplan lag nog wel ter inzage. Nu ligt het bij de provinciale staten en die willen ons horen alleen wat kunnen we dan het beste naar voren brengen om een zo goed mogelijk op feiten (door bijvoorbeeld wetsartikelen, jurisprudentie) te kunnen aantonen dat de gemeente dit niet zomaar kan doen. I.v.m. het niet aangeven dat de bestemming gewijzigd zou worden.

Mijn rechtsgevoel voorzover dat in orde is, zegt namelijk dat dit niet klopt.
Dus mijn vraag is bij deze dan ook of iemand een idee heeft of dit zomaar kan en waarop basseer je dat het dan zomaar kan of niet kan?

#2:  Auteur: Leon78 BerichtGeplaatst: ma 19 mrt 2007 21:25
    —
Simpel gezegd: het kan. Zie de artikelen 7 e.v. Wet RO m.b.t. structuurplannen en bestemmingsplannen. Een nieuw bestemmingsplan (of structuurplan) wordt ter inzage gelegd, waarop belanghebbenden hun zienswijze kunnen indienen. Daarnaast staat er uiteraard bezwaar en beroep open.

Even ter aanvulling: het is ook niet zo'n groot probleem. Vaak wijzigt de bestemming niet/nauwelijks en in die gevallen is er altijd de mogelijkheid een vrijstellingsprocedure te starten (art. 15, 17, 19 lid 1,2,3).

#3:  Auteur: jacq BerichtGeplaatst: ma 19 mrt 2007 21:41
    —
Het kan inderdaad. De gemeente is niet verplicht alle belanghebbende apart aan te schrijven. Ik weet niet precies wat er is gewijzigd, maar als er sprake is van een echte bestemmingswijziging (dus een ander gebruik) is het wel zo dat het huidige gebruik onder het overgangsrecht valt. Dat wil zeggen dat je het huidige gebruik mag voortzetten, maar als er iets wijzigd (je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig) dan wordt dit getoetst aan de nieuwe bestemming.

Als je van mening bent dat je door deze bestemmingswijziging schade lijdt kan je (onderbouwd) een verzoek tot planschade indienen bij de gemeente.

groet,
jacq



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl