weetjewatzezei
Leeftijd: 42 Geslacht: Sterrenbeeld: Studieomgeving (BA): UU Studieomgeving (MA): UU Berichten: 1
|
Geplaatst: ma 19 apr 2010 13:39 Onderwerp: Scriptieonderwerp gezocht |
|
|
Voor mijn master Grondslagen van het Recht aan de UU ben ik op zoek naar een scriptieonderwerp. ik werk ondertussen full-tiome en het kost me toch nog wel veel moeite.
Mijn interesse ligt o.a. op het gebied van gelijke behandelingswetgeving, maar ik sta ook open voor andere rechts-ethische onderwerpen.
Kan iemand mij een goede suggestie doen?
Het onderwerp moet niet te groot worden, ik kan niet gaan voor de 10 helaas, al sta ik nu nog Cum laude.
Alvast ontzettend bedankt! |
|
Duch Moderator
Leeftijd: 44 Geslacht: Sterrenbeeld: Studieomgeving (BA): RUG Studieomgeving (MA): RUG Berichten: 4351
|
Geplaatst: ma 19 apr 2010 14:15 Onderwerp: |
|
|
Iets waar ikzelf de laatste tijd over na aan het denken ben is in hoeverre er zoiets zou kunnen bestaan als een recht op democratie. Ik zal dat wat inkaderen om het niet al te vaag te maken. Helemaal scherp krijg ik het (nog) niet, maar ik doe een poging.
In het recente Lissabon Urteil stelt het Duitse constitutionele hof, net als in zijn eerdere jurisprudentie, dat de inhoud van het kiesrecht geschonden is als je weliswaar stemrecht hebt, maar het orgaan waarvoor je stemt nauwelijks iets te zeggen heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het EP: Je kunt het rechtstreeks kiezen, maar Europese verkiezingen gaan niet over de Europese beleidsagenda.
Wat mij daarbij opvalt is dat de rechten van het volk (het volk regeert immers; niet de individuen) één op één vertaald worden naar rechten van individuen. Iedere burger heeft volgens het Hof een grundrechtsgleiches recht op deelname aan verkiezingen die een bepaalde inhoud hebben. Het wordt, vind ik, nog interessanter: aangezien het Hof het kiesrecht zelfs koppelt aan art. GG dat stelt dat de menselijke waardigheid onschendbaar is. Kennelijk meent het Hof dus dat menselijke waardigheid inhoudt dat je mag meedoen met het democratisch proces.
Een paar vragen/proefballonnetjes die ik in dit thema kan bedenken:
- In hoeverre hebben burgers recht op gelijke deelname aan het democratische proces (lees: stemrecht)? Wie bepaalt er wie uitgesloten mag worden van het kiesrecht (denk aan minderjarigen)? En betekent dit ook dat een first past the post-systeem (denk aan Groot Brittannië) ondemocratisch is omdat een minderheid de meerderheid van zetels krijgt?
- In hoeverre moeten legale immigranten uitzicht hebben op naturalisatie? Hebben ze recht op het worden van burger omdat het over hen uitgeoefende overheidsgezag uiteindelijk op de fictieve instemming van het volk berust? Hangt dit samen met menselijke waardigheid of iets dergelijks? Zijn Zwitserse regelingen waarbij iemand bij referendum tot burger gemaakt moet worden in die zin onrechtvaardig dat vluchtelingen vaak niet de keuze hebben om in hun eigen land te blijven en ook zij recht hebben op overheidsgezag waarmee ze kunnen instemmen?
- Wat is eigenlijk überhaupt de relatie tussen democratie en grondrechten? Zijn grondrechten een correctie op een teveel aan majoritanism of moeten ze als logische inhoud van democratie worden begrepen? Met dat laatste bedoel ik dat de grondslagen van democratie (vrijheid en gelijkheid, evt. broederschap) een bepaalde mate van tolerantie lijken te veronderstellen die grondrechten belichamen. Als dat laatste het geval is, dan is met name de vraag interessant in hoeverre het democratische proces gebruikt zou mogen worden om grondrechten buiten werking te stellen (denk hierbij aan de SGP-zaak, die naar ik begrijp nogal stevig aansluiting zoekt bij het kiesrecht).
Dit is wat mij zo te binnen schiet. Ik hoop dat het je iets op weg helpt. Als je er nog verder over van gedachten wilt wisselen dan hoor ik het wel. _________________ This is a court of law young man, not a court of justice
- Oliver Wendell 'the great dissenter' Holmes - |
|