Nederland verdoezelt zelfreflectie oorlog Irak
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Pro - Contra

#1: Nederland verdoezelt zelfreflectie oorlog Irak Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: wo 07 feb 2007 13:17
    —
Persoonlijk ben ik geen voorstander van al te monistische verhoudingen in de politiek. De voornaamste reden betreft de vrees voor een gebrekkig controle mechanisme. Ik ben me ervan bewust niet slechts met een zinnetje zoals hierboven te kunnen volstaan, wil men het monisme nauwkeurig benaderen. Niettemin meen ik, gezien het door mij te bespreken onderwerp, niet genoodzaakt te zijn het geheel van voor en nadelen omtrent het monisme, - in tegenstelling tot het dualisme - in kaart te brengen.

De reden op grond waarvan ik thans meen te kunnen volstaan met het slechts noemen van de vrees voor gebrekkige controle, ligt besloten in mijn overtuiging dat de zaak in kwestie, tot één van de meest essentiële onderwerpen behoort waar menig ander argument, zo niet, in dit geval, alle argumenten aan ondergeschikt zijn. Men kan spreken over de noodzaak om te komen tot compromissen, over slagvaardigheid en wat dies meer zij, doch, de representanten van onze ‘geciviliseerde staat’ zou het sieren daar waar dood en verderf wordt gezaaid pas op de plaats te maken. Juist, ik heb het over oorlog.

In concreto doel ik op het regeerakkoord waarin is vastgelegd dat er geen onderzoek zal worden ingesteld ten aanzien van ons aandeel met betrekking tot de oorlog in Irak. Men heeft de durf gehad de afspraak vast te leggen geen onderzoek in te stellen naar de rol van Nederland waarmee een benodigde meerderheid in de tweede kamer vooralsnog is uitgesloten. Ik distantieer me uitdrukkelijk van deze gang van zaken. Hoe kan dit acceptabel zijn? Daar waar Engeland en zelfs Amerika enige zelfreflectie hebben toegepast blijven wij achter. Waarom zou men een dergelijk onderzoek op drastische wijze trachten te blokkeren? Mensen sterven maar wij kijken niet achterom: verschrikkelijk!

Eerder schreef ik over de vrees van een gebrekkig controlemechanisme ingevolge monistische verhoudingen. In onderhavig geval treffen we een exces van een disfunctionerend controlemechanisme. Ik vind dat niet kunnen, dit is mijns inziens een kwalijke zaak en uitermate schrikwekkend.

Wat is uw mening?

#2:  Auteur: Michaelm BerichtGeplaatst: wo 07 feb 2007 14:00
    —
Ik denk dat het iets te maken heeft met de continuïteit van het te vormen kabinet. Met een onderzoek zou men waarschijnlijk zeker de 4 jaar niet kunnen volbrengen. Door deze afspraak hebben ze dus één gevaar voor hun kabinet al bij voorbaat uitgeschakeld.

#3:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: do 08 feb 2007 1:47
    —
Michaelm schreef:
Ik denk dat het iets te maken heeft met de continuïteit van het te vormen kabinet. Met een onderzoek zou men waarschijnlijk zeker de 4 jaar niet kunnen volbrengen. Door deze afspraak hebben ze dus één gevaar voor hun kabinet al bij voorbaat uitgeschakeld.


Dan zou e.e.a. naar mijn idee des te meer verwerpelijk zijn omdat men impliciet te kennen geeft, dat er wel zulke grove fouten zijn gemaakt, dat de kans op crisis sterk aanwezig is. Door het samensmelten van politieke belangen verzwakt men het controlemechanisme. Indien er aanleiding bestaat dit type controlemechanisme in te schakelen, zal veelal eerst worden bekeken of één en ander het waard is de continuïteit van het samenspel tussen de bewindslieden en de coalitie in gevaar te brengen. Als blijkt dat een onderzoek omtrent het aandeel van Nederland ten aanzien van de oorlog in Irak ondergeschikt dient te zijn aan de zojuist genoemde politieke belangen, dan rijst de vraag wanneer men dan wel meent dat inschakeling van het controlemechanisme, dient te prevaleren. Een oorlog kan mijns inziens worden geplaatst op het lijstje van de meest ernstige zaken waaraan het mensdom kan worden blootgesteld. Nu zulks geen aanleiding vormt om in dit verband het controlemechanisme te activeren ontstaat bij mij de vrees dat een verscheidenheid aan minder ernstige zaken evenwel niet wordt onderworpen aan deze vorm van controle.

#4:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: do 08 feb 2007 21:52
    —
Eenvandaag: Uitzendingen/ 8 februari Uitslag enquête besluitvorming Irak
Er is veel kritiek op de weigering van het nieuwe kabinet een parlementair onderzoek te starten naar de besluitvorming over de Nederlandse missie in Irak. Uit een enquête onder het EénVandaag Opiniepanel blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden het kabinet verwijt de zaak in de doofpot te stoppen. Aan het onderzoek hebben ruim 8000 panelleden meegedaan, van wie 1700 mensen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar op de PvdA hebben gestemd.

Bijna 70 procent van die achterban van de PvdA is het niet eens met het besluit van de nieuwe coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. De PvdA heeft het punt van het parlementair onderzoek ingeleverd ten gunste van de coalitie. Vindt u dit een goede zaak? Van de achterban van de PvdAzegt 58 procent daar géén begrip voor de hebben, tegen 50 procent in het algemeen. Veel PvdA-stemmers (17 procent) zijn zo ontstemd dat zij in overweging zouden willen nemen op een andere partij te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn: 17 procent

Defensiespecialist Martijn Delaere, SP-politicus Harry van Bommel en oud PvdA-minister van Defensie Bram Stemerdink geven een reactie (zie video).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zie hier een verzameling van commentaren uit de media.

Openheid over Irak

Een burgerinitiatief dat antwoorden wil op vragen over de Nederlandse steun aan Irak

Overigens zal, juridisch gezien, ontvankelijkheid van een burgerinitiatief waarschijnlijk niet kunnen worden bewerkstelligd. Zo heb ik vernomen op grond van de regeling in de Orde en de toelichting.

#5:  Auteur: Michaelm BerichtGeplaatst: ma 12 feb 2007 15:08
    —
Zembla had gisteren ook een zeer interessant onderwerp over Irak.
Het schijnt dat men bij defensie tegenwoordig een collectieve ontkenning propageert in juridische aangelegenheden.
Onderzoeken die duidelijk uitwijzen dat de verklaringen van de Nederlandse soldaten niet kunnen kloppen worden van de hand gedaan en men blijft stijfkoppig in de niet kloppende verklaringen geloven.
Er kwam ook naar voren dat de Nederlanders door hun gedrag de lokale bevolking tegen hen hadden opgezet en dat er toen besloten was dat Nederlandse militairen zich niet meer in het gebied zouden laten zien.
Een Nederlandse jeep die beschoten werd was een rechtstreeks gevolg van het eerdere negatieve optreden van de Nederlandse militairen.

#6: contra Auteur: mieke2 BerichtGeplaatst: ma 12 feb 2007 17:59
    —
Quote:
Nederland verdoezelt zelfreflectie oorlog Irak


Neen, want wat is "Nederland"? Nederland is groter dan Den Haag.
Je kunt dit intussen allesbehalve volhouden, gelet op wat recent bekendgemaakt werd door De Volkskrant over de achtergronden van hun publicatie van november 2006: dat Nederlandse militairen naar onze begrippen Irakese gevangen zouden hebben gemarteld, c.q. "gemarteld".

Volkskrant 12 februari: Kamp doet aangifte tegen ‘Generaal X'
Volkskrant 10 februari: De missie van Generaal X.

Zowel binnen Defensie zelf als bij Nederlandse landelijke media proberen mensen om dingen niet te laten verdoezelen. Daarnaast zijn er ontelbaar veel medelanders voor wie zelfreflectie geen moment nodig is, omdat ze altijd al (fel) tegen de oorlog in Irak zijn geweest, laat staan dat Nederland daar ook aan zou gaan deelnemen.

Het is een kwestie van tijd, kijk naar de VS en Groot Brittannië. Maar ook hier zal het moment komen dat Haagse kringen zich tegen die deelname gaan verzetten. Zeker nu die meer en meer gebaseerd blijkt op leugens...

#7:  Auteur: lexine BerichtGeplaatst: ma 12 feb 2007 18:00
    —
Michaelm schreef:
Ik denk dat het iets te maken heeft met de continuïteit van het te vormen kabinet. Met een onderzoek zou men waarschijnlijk zeker de 4 jaar niet kunnen volbrengen. Door deze afspraak hebben ze dus één gevaar voor hun kabinet al bij voorbaat uitgeschakeld.


Dat kan, en mag, nooit een reden zijn om een der belangrijskte taken van het parlement, het controleren van de regering, bij voorbaat de nek om te draaien.
Het is een tendens aan het worden, en niet alleen over Irak, om het eigen functioneren niet meer kritisch te bekijken. In het geval van oorlogshandelingen, zeker in een oorlog waar de legitimiteit in het geheel niet zomaar vast staat, is het gebrek aan zelfkritiek bijna een (oorlogs)misdaad.

#8:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: wo 14 feb 2007 17:11
    —
silverback:
Quote:
Neen, want wat is "Nederland"? Nederland is groter dan Den Haag.


Dat er tot op zekere hoogte speelruimte is om er een particuliere zienswijze op na te houden onderken ik. Dat ik niettemin ons land beticht van verdoezeling betreft een gevolg van staatsrechtelijke benadering van onderhavig thema. Men denke aan het democratisch proces, bezien vanuit de context van het staatsrecht. Een lezing daarvan leert ons dat dergelijk overheidsoptreden op een bepaald vlak in beginsel een zekere binding ten aanzien van de onderdanen teweeg brengt.

Dat er signalen waarneembaar zijn welke aversie uitstralen ten aanzien van het standpunt van het centraal machtsapparaat apprecieer ik. Zie mijn betoog als een positieve prikkel zulke kritiek krachtig te maken in de hoop dat de zoeven gekarakteriseerde staatsrechtelijke werking wordt gecorrigeerd. Zie mijn betoog tevens als een positieve prikkel ter stimulering van het functioneren van een controlemechanisme.

#9:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: di 06 mrt 2007 7:33
    —
Zie hier een met regelmaat geactualiseerde verzameling van commentaren uit de media met als onderwerp ‘een burgerinitiatief dat antwoorden wil op vragen over de Nederlandse steun aan Irak’.

#10:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: vr 23 mrt 2007 23:01
    —


Ja. Ook ik steun de eis dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de informatie waarop de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog tegen Irak heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak. Daarom teken ik deze oproep.

Edit: verwijzing aangepast


Laatst aangepast door abraxes op za 24 mrt 2007 17:06, in totaal 1 keer bewerkt

#11:  Auteur: komodo BerichtGeplaatst: za 24 mrt 2007 12:33
    —
http://www.sp.nl/nieuws/actie/irak/

de juiste URL voor de petitie.

#12:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: za 24 mrt 2007 17:06
    —
Bedankt



Rechtenforum.nl -> Pro - Contra

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl