Mocht Bin Laden op deze manier ter dood gebracht worden?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

#1: Mocht Bin Laden op deze manier ter dood gebracht worden? Auteur: MrNP BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2016 19:45
    —
Op zich is het geen uitgesproken actualiteit meer, dat Bin Laden 'n tijd terug in z'n Pakistaanse woning ter dood gebracht werd door 'n VS-legercommando.
Maar doordat een der huidige kandidaten voor het VS-presidentschap als toenmalige Ministra van Buitenlandse Zaken nauw betrokken was bij die operatie, is het nu toch actueel en relevant om zekerheid te hebben over de vraag of bij de genoemde operatie het Recht werd geschonden of niet.

Feit is dat hier namens de VS-regering iemand ter dood gebracht werd, zonder dat er een rechterlijk doodvonnis was uitgesproken.
Voor zover dezerzijds bekend lijkt het moeilijk of niet te vermijden om deze operatie op die grond juridisch als Moord te kwalificeren.
Maar omdat meerdere juristen over het algemeen gesproken meer weten dan één, wordt de bovengenoemde vraag bij deze gaarne ter beoordeling voorgelegd aan dit forum.

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 12 okt 2016 0:43
    —
DOJ White paper
Dit gaat over de juridische mogelijkheden om Amerikaanse staatsburgers in dienst van Al-Qaeda om te brengen. Het ombrengen van niet-Amerikaanse staatsburgers zal juridisch in ieder geval niet ingewikkelder liggen.

De beslissing om Bin Laden om te brengen is door Obama genomen, niet door Hillary.

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/04/bin.laden.legal/
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Osama_bin_Laden#Legality

#3:  Auteur: MrNP BerichtGeplaatst: wo 12 okt 2016 5:16
    —
Na vluchtige inzage van de links graag alvast de volgende voor-de-vuist-weg reactie van 'n niet-ingewijde in dit soort aangelegenheden.

'n Eerste vraag die zich dezerzijds aandiende is in hoeverre terecht kan worden gesproken van "'n gewapend conflict met Al Quada".
Al Quada is of was geen erkende staat en beweerde zelfs ook niet dat te zijn (zoals Islamic State dat nu dus wel lijkt te doen).
Al Quada is of was derhalve gewoon 'n particuliere organisatie en daar kan 'n officiële staat (als de VS) niet mee in 'n gewapend conflict geraken.
Wanneer de leden van zo'n organisatie gewapende aanvallen uitoefenen in 'n bepaald land, dan is dit niet meer dan pure criminaliteit van individuele (buitenlandse) burgers en lijken er ook geen (internationaal erkende) mogelijkheden om deze criminaliteit op 'n andere manier te bestrijden dan de strafrechtelijke.
Uiteraard kan het Congres beslissen dat de President in 'n bepaald geval bevoegd is om net te handelen alsof er 'n gewapend conflict is met 'n andere staat, maar dat verandert dan niets aan het feit dat dit in wezen niet het geval is.
De vraag is dan ook of hier met succes 'n beroep op gedaan zou kunnen worden wanneer deze aangelegenheid door het Internationaal Strafhof behandeld zou worden.

Wat de betrokkenheid van de toenmalige Ministra van Buitenlandse Zaken betreft is dezerzijds momenteel niet duidelijk of er in de VS ook 'n regel geldt in de trant van "Koning plus Minister, dus Minister", maar 't was wel 'n typische Buitenlandse Zaken-aangelegenheid, dus ligt 't voor de hand dat er hoe dan ook 'n zekere mede-verantwoordelijkheid is van de desbetreffende Minister.

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 12 okt 2016 8:13
    —
MrNP schreef:
De vraag is dan ook of hier met succes 'n beroep op gedaan zou kunnen worden wanneer deze aangelegenheid door het Internationaal Strafhof behandeld zou worden.

Maar dat gaat dus nooit gebeuren. Op dit punt geldt het recht van de sterkste.

#5:  Auteur: MrNP BerichtGeplaatst: vr 14 okt 2016 5:04
    —
Toch komt 't wel vaker voor dat 'n rechtszaak wordt aangespannen door 'n partij die in economisch of welk ander opzicht dan ook geacht moet worden minder sterk te zijn dan de gedaagde partij.

Overigens zal de VS-president in de huidige situatie niet echt voor het Strafhof aangeklaagd kunnen worden om de doodeenvoudige reden dat de VS zich niet bij die organisatie hebben aangesloten.

Wat echter wel eventueel tot de mogelijkheden zou kunnen behoren is dat Pakistan de verantwoordelijken voor het doden van een van zijn toenmalige inwoners wil kunnen vervolgen en daarom hun uitlevering vraagt.
(Mits er tussen beide desbetreffende landen 'n uitleveringsverdrag bestaat).

En verder is nog denkbaar dat in de VS zelf op 'n gegeven moment besloten zal worden tot berechting van deze aangelegenheid.Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl