Huurrecht
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Huurrecht Auteur: Juul BerichtGeplaatst: di 17 feb 2004 11:47
    —
Hallo allemaal, ik weet helemaal niet of dit onderwerp hier thuishoort, maar als dat niet zo is, zal de Webmeester het wel verplaatsen, toch? Wink
Ik heb een vraagje. Mijn woningbouwvereniging verhuurt nu al haar woningen op 60% van de maximale prijs, voor al haar klanten, grotendeels klanten.
Nu het voorstel in de kamer ligt de woningen marktconform te gaan verhuren zijn ze het volgende van plan:
Ze willen alle huren optrekken tot 100%, pas wanneer je kunt aantonen dat je student bent, gaat de huur weer naar beneden naar de gebruikelijke 60%. Dat zal allemaal wel mogen, maar hoe zit het met de verhoging, wanneer je klaar bent met je studie? Mag de woningbouwvereniging dan ineens een huursverhoging van 40% (van de 100%, van de 60% is dit dus meer dan de helft!!!!) plus de gebruikelijke huursverhoging je door de strot duwen?
En de onderwijsverklaring van de instelling krijg je in september, mag de woningbouwvereniging anders in september de huur verhogen? Anders krijg je een aparte situatie. Ik leg uit:
Je bent klaar met studeren in juli 2005, na de huurverhoging van juni dus, vervolgens krijg je in september niet meer een onderwijsverklaring. Dat betekent dat je pas per juni 2006 de verhoogde huur moet betalen.
Mag eventueel de hogeschool danwel universiteit gegevens uitwisselen over afstuderen van individuele studenten? Ik dacht van niet...
Al met al leek mij het voorstel een stuk onpraktischer dan gedacht. Maar graag jullie mening hierover. By the way, dit speelt in heel het land denk ik, omdat vanuit de kamer dat idee komt om de woningen marktconform te verhuren. Misschien hebben jullie er dus ook mee te maken.
Het geheel gaat pas spelen vanaf juni 2005. Maar aangezien ik in het bestuur van de stichting Huurdersbelang van deze woningbouwvereniging zit, krijg ik er wat eerder mee te maken.
Graag jullie reacties!!!

#2:  Auteur: Kafka BerichtGeplaatst: wo 18 feb 2004 23:16
    —
Het voorstel om marktconform te verhuren is (volgens mij) bedoeld om wanpraktijken zoals ik die wel gehoord heb over kamers in Amsterdam (6 vierkante meter voor 200 euro of meer in onderhuur) te voorkomen.

Maar eerst het eerste probleem:
Het lijkt me dat áls (en ik zeg opzettelijk als) de regeling zo uitpakt zoals jij zegt dan nog is er geen probleem (jammer genoeg voor de student).
Je bent als student huurder van een bepaalde woonruimte voor het huurbedrag H wat gelijk staat aan 60% van de marktconformeprijs M dit is opgenomen in je huurcontract.
Wanneer een student afstudeerd of niet meer ingeschreven staat als student zal deze zijn huurcontract (moeten) opzeggen.
Hierna kan deze alsnog preferent aan anderen een nieuw huurcontract afsluiten tegen de marktconforme prijs.
Er is dus geen sprake van een huurverhoging binnen je huidige huurovereenkomst, er wordt een (ander) nieuw huurcontract aangegaan met andere voorwaarden.

Het tweede probleem:
Dat je je verklaring van de universiteit maar ééns per jaar krijgt en de huurverhoging plaats vindt in juni maakt in casu ook niks uit.
Hierin zal waarschijnlijk een parallel te trekken zijn met het recht op het gebruik van een studenten-openbaarvervoer kaart.
Op het moment dat het recht op een studenten-openbaarvervoer kaart is beeindigd is het gebruik er van niet (meer) toegestaan, op straffe van een boete.
Op het moment dat de (ex)-student verder huurt na het afronden van de studie of anderszins beeindigen van de studie zal deze beboet dienen te worden.

Ik denk dan ook dat je het beste als huurdersvereniging een (apart) contract kunt voorstellen waarin de rechten en plichten zijn opgenomen in tegenstelling tot de niet-student huurder.


NB Ik ben er in beide gevallen vanuit gegaan dat er in de toekomst twee soorten contracten bestaan, een voor studenten en een voor reguliere huurders.
Bestaande contracten zullen via een andere wijze dienen te worden beeindigd, bijvoorbeeld via het opzeggen van het huurcontract met in acht neming van de opzegtermijn.



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl