College van Beroep voor het Bedrijfsleven
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: College van Beroep voor het Bedrijfsleven Auteur: Michel1 BerichtGeplaatst: di 04 sep 2007 16:27
    —
Zit met een casus waar ik niet verder mee kom. Casus is als volgt: een besluit wordt door een bestuursorgaan opgelegd aan een onderneming. Met dit besluit is de onderneming het niet eens. Gaat daarom ook in bezwaar en beroep en komt voor het college van beroep voor bedrijfsleven. Het college stelt de onderneming in het gelijk en bepaalt dus dat het bestuursorgaan opnieuw dient te beslissen. Bestuursorgaan legt nieuw besluit op, echter weer ten nadele van de onderneming. De onderneming tekent weer bezwaar en beroep aan. Dit zal de 3e keer worden dat het voor de rechter komt. Voor een onderneming kost dit veel tijd en geld en bovendien handelt het bestuursorgaan in strijd met diverse beginselen van behoorlijk bestuur.

Mijn vraag is of een onderneming hiertegen actie kan ondernemen? Aangezien de zaak door het College steeds terug wordt verwezen naar het bestuursorgaan, loopt de onderneming achter de feiten aan en voert telkens de verdediging. Het handelen van het bestuursorgaan lijkt op een heksenjacht maar wordt toch telkens in het ongelijk gesteld en er komt geen einde aan. Bestaat er een mogelijkheid de "aanval" te kiezen tegen het bestuursorgaan?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 04 sep 2007 17:29
    —
Op grond van art. 8:72 lid 4 Awb kan het CBB een uitspraak doen die in de plaats treedt van het vernietigde besluit. Je zou het CBB kunnen vragen van deze bevoegdheid gebruik te maken. Wanneer een bestuursorgaan in de ogen van de rechter enige beleidsvrijheid heeft bij het nemen van een nieuw besluit zal de rechter hier niet snel toe geneigd zijn, maar in dit geval is een uitzondering op die regel wellicht op zijn plaats.

Een andere mogelijkheid voor het CBB is om op grond van art. 8:72 lid 5 en 7 Awb dmv termijnstelling en een last onder dwangsom het bestuursorgaan te verplichten binnen een bepaalde termijn gehoor te geven aan de uitspraak. Dan verbeurt het orgaan die dwangsom wanneer een nieuw besluit uitblijft, of wanneer het besluit in strijd is met de uitspraak.

Verder is een vernietigd besluit per definitie een toerekenbare onrechtmatige daad van het bestuursorgaan, dus kun je om schadevergoeding vragen op grond van art. 8:73 Awb.

#3:  Auteur: Michel1 BerichtGeplaatst: wo 05 sep 2007 15:48
    —
Artikel 8:73 lijkt een gepast middel. Echter, de schade die wordt geleden bestaat enkel uit (veel) tijd. Zou dit enige kans van slagen hebben?

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 05 sep 2007 16:43
    —
Als in dit geval tijd niet gelijk is aan geld (dat zou wel bijzonder zijn voor een bedrijf), dan zou ik eerder denken aan art. 8:72 lid 4 of anders art. 8:72 lid 5 en 7.

#5:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: wo 05 sep 2007 22:44
    —
Michel1 schreef:
Artikel 8:73 lijkt een gepast middel. Echter, de schade die wordt geleden bestaat enkel uit (veel) tijd. Zou dit enige kans van slagen hebben?
Heeft het bedrijf in kwestie zich niet laten bijstaan door een jurist, dan?



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl