Art. 3:125 BW in het kader van verjaring grondbezit
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Art. 3:125 BW in het kader van verjaring grondbezit Auteur: RechtsLinks BerichtGeplaatst: za 13 apr 2019 13:25
    —
Is art. 3:125 BW relevant voor het volgende verhaal i.v.m. verjaring grondbezit?
(1) Meer dan 20 jaar geleden heeft Partij A een schutting op zijn eigen perceel geplaatst, daardoor had Partij A geen toegang tot een stuk van zijn eigen grond (grond in kwestie). De grond in kwestie was bereikbaar voor Partij B (de buren van Partij A).
(2) >20 jaar na het plaatsen van de schutting heeft Partij A een deel van de schutting verwijderd om op deel van de grond in kwestie te (laten) bouwen. Partij B heeft een toestemming verleend om die deel van de schutting te verwijderen.
(3) Maar na het verwijderen van de schuttingdeel door Partij A heeft Partij B zijn toestemming ingetrokken. Verder heeft Partij B Partij A gevraagd de verwijderde schuttingdeel terug te plaastsen en niet op de grond in kwestie te (laten) bouwen. Gelijktijd heeft Partij B een beroep gedaan op verjaring bezit van de grond in kwestie.

Vragen:
(1) Moet Partij A het verwijderde schuttingdeel terug te plaatsen, zoals gevraagd door Partij B? Indien niet mag Partij A op de grond in kwestie, de deel waarop de verwijderde schuttingdeel bestond, (laten) bouwen?
(2) Nat het verwijderen van het schuttingdeel, is er sprake van bezitverlies van Partij B zoals bepaald door art. 3:125 BW?


Laatst aangepast door RechtsLinks op ma 06 mei 2019 21:18, in totaal 1 keer bewerkt

#2: Re: Art. 3:125 BW in het kader van verjaring grondbezit Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: ma 15 apr 2019 22:53
    —
RechtsLinks schreef:
Is art. 3:125 BW relevant voor het volgende verhaal i.v.m. verjaring grondbezit?
(1) Meer van 20 jaar geleden heeft Partij A een schutting op zijn eigen perceel geplaatst, daardoor had Partij A geen toegang tot een stuk van zijn eigen grond (grond in kwestie). De grond in kwestie was bereikbaar voor Partij B (de buren van Partij A).

DIt is nog geen inbezitneming van die grond door B. Ook geen bezitsverkrijging.

Als B de grond zonder toestemming van A voor zichzelf is gaan gebruiken (wat niet blijkt uit wat je schrijft) kan er wellicht door verjaring een recht zijn ontstaan.

#3:  Auteur: RechtsLinks BerichtGeplaatst: ma 06 mei 2019 21:24
    —
Bedankt voor uw reactie.

Waarneer is er sprake van "inbezitneming" of "bezitsverkrijging"? Als Partij B spullen (tuinmeubles, planten, etc.) op de grond in kwestie heeft geplaastst, is er sprake van "inbezitneming"?

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 07 mei 2019 0:01
    —
RechtsLinks schreef:
Bedankt voor uw reactie.

Waarneer is er sprake van "inbezitneming" of "bezitsverkrijging"? Als Partij B spullen (tuinmeubles, planten, etc.) op de grond in kwestie heeft geplaastst, is er sprake van "inbezitneming"?

Voor inbezitneming is het nodig dat B de grond gaat gebruiken als ware hij de eigenaar. Of daarvan sprake is moet van geval tot geval worden beoordeeld.

Als A een schutting plaatst, is dat uiteraard nog geen gebruik van de grond door B als ware B de eigenaar. Zou B zonder toestemming van A de schutting hebben geplaatst en vervolgens de grond zijn gaan gebruiken en onderhouden, dan is er waarschijnlijk wél sprake van inbezitneming door B.

Als A de schutting heeft geplaatst en buurman B er vervolgens zonder toestemming van A spullen plaatst, denk ik dat er na 20 jaar door bevrijdende verjaring eerder een erfdienstbaarheid ontstaat ten gunste van het erf van B dan dat de grond in eigendom overgaat naar B. B lijkt mij niet de grond in bezit te nemen maar hij gedraagt zich wel alsof hij het recht heeft op spullen op de grond van A te plaatsen. Na 20 jaar verkrijgt hij dát recht.

#5:  Auteur: Alfred777 BerichtGeplaatst: za 11 mei 2019 14:54
    —
Een recent duidelijk vonnis over deze materie is gewezen bij de rechtbank Den Bosch
ECLI:NL:RBOBR:2018:3493

#6:  Auteur: RechtsLinks BerichtGeplaatst: do 06 jun 2019 21:31
    —
Dank jullie voor de reacties



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl