Verlengd mondeling tentamen burgerlijk recht
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bachelor 1 / Propedeusejaar

#1: Verlengd mondeling tentamen burgerlijk recht Auteur: Lea BerichtGeplaatst: di 12 jul 2011 14:18
    —
Hallo iedereen,

Zojuist heb ik een uitnodiging gekregen voor het doen van een verlengd mondeling tentamen voor burgerlijk recht 1.
Ik heb geen ervaring met zo'n mondeling tentamen en ben behoorlijk nerveus.
Weet iemand wat ik kan verwachten? Hoe ik mij het beste kan voorbereiden en of ik vooraf moet melden hoe nerveus ik ben of dat ik dat beter niet moet doen.

Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen zodat ik minder bang ben.

Groetjes!

#2:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: ma 18 jul 2011 14:47
    —
Ik heb nog nooit een dergelijk tentamen gehad, maar het er wel over gehad met de studieadviseur toen ik vreesde dat ik een dergelijk (mondeling) tentamen zou moeten afleggen voor BPR.

Zij gaf me o.a. de volgende tips:
a. Stilvallen/een antwoord niet weten is geen goed idee. Dat is echt iets wat je moet voorkomen.
b. Ook bijkomende (maar wel relevante) dingen bij een onderwerp vertellen als je die weet. Je moet laten zien dat je de stof beheerst.
c. Het mondeling tentamen is niet echt te vergelijken met een schriftelijk tentamen (tsja..)

Dit is wat ik me er nog van kon herinneren, ik weet het, het is niet veel. Ik weet ook niet uit ervaring of deze tips kloppen.

Melden dat je (zeer) nerveus ben zou ik niet doen, ongeveer 90% van de studenten is dat wel bij een dergelijk tentamen. Ik zie het nut van een dergelijke mededeling in ieder geval niet. Je zal uiteindelijk toch worden beoordeeld op je kennis.

Succes ermee, en ik hoop dat je nog wat replies krijgt met meer (ervarings-) tips.

#3:  Auteur: pleitnota BerichtGeplaatst: do 29 aug 2019 1:10
    —
Heb er wel eentje gehad als laatste kans. Het verschilt erg per examinator volgens mij. Bij de ene examinator worden er gewoon oude tentamens gepakt, bij de andere examinator wordt er ter plekke een casus bedacht of stof getoetst. Soms heb je geluk dat je het leerstuk hebt behandeld en soms niet.

In principe zijn de vragen gericht op de kern. Soms gaan ze er dieper op in. Je moet de kern sowieso goed kennen. Vaak zijn dat de sheets van alle hoorcolleges. Ze gaan vaak toch in op iets moeilijkere onderwerpen, niet degene die je in het begin van het HC hebt, wellicht 1tje als intro om je op je gemak te stellen.

Ze weten dat je zenuwachtig bent, maar het kan je helpen om dat nog te zeggen. Ze zien er wel doorheen of je echt zenuwachtig bent alleen of je de stof niet (helemaal) kent. Vaak heeft het een ook met het ander te maken. Als je de stof slecht kent, ben je zenuwachtiger dan als je het perfect beheerst. Ligt ook aan je persoon of je gemakkelijk dit kunt verbergen. Maar over het algemeen al ben je sterk in het verbergen ze prikken er doorheen. Ze wisselen gewoon snel van onderwerp. Ken je de stof goed. Dan is dat geen probleem. Ken je gewoon de oude tentamens en die leerstukken tja, dan heb je soms een probleem en soms niet. Ligt erg aan je examinator en ook aan of je geluk hebt met de vragen.

Stilvallen is een slecht teken inderdaad ook lang boven je wettenbundel hangen. Ze wijzen dan op de tijd en gaan door met een nieuwe vraag. Als ze het inzien dat je het echt niet snapt dan kappen ze af. Je merkt wel of het goed of slecht gaat.

In mijn optiek varieert het dus of het moeilijker of gemakkelijker is dan een gewoon tentamen. Het is maar 1 uur vaak. Dus ze moeten erg beperken en wisselen snel van onderwerp. Je hebt geen tijd om uitgebreid na te denken zeker niet als 4 tal ogen op je zijn gericht. Dus je moet echt wel min of meer weten waar je moet zijn en je krijgt kort de tijd om te lezen. In dat opzichte is een schriftelijk tentamen gemakkelijker.

Ze gaan dan overleggen wat en hoe en dan moet je buiten wachten, dan geven ze je een cijfer.



Rechtenforum.nl -> Bachelor 1 / Propedeusejaar

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl