Inschatten haalbaarheid
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Deeltijd

#1: Inschatten haalbaarheid Auteur: niederer31 BerichtGeplaatst: vr 20 mrt 2009 17:06
    —
Ik heb als achtergrond een WO opleiding afgerond in de bedrijfseconomie, tevens een opleiding als controller en heb een aantal losse rechten-vakken behaald.

Via de OU heb ik de mogelijkheid om part-time in 2 jaar een master recht af te ronden. Hiervoor moet ik in totaal 120 ECTS aan rechten vakken doen (incl. scriptie) en de rest wordt vrijgesteld door mijn voorgaande opleidingen.

Mijn vraag is hoe het is om via de OU te studeren? Ik leer vrij snel is mijn ervaring, heb ooit 1 cursus AO gedaan via OU en heb daar een 8,5 voor gehaald (mondeling examen, schijnt een pittige cursus te zijn). MAAR... juridische vakken vind ik vaak gecompliceerder dan bedrijfskunde.

Hoe zijn die sys-tentamens? Hoe verloopt het studeren en wat is haalbaar qua ECTS/vakken per halfjaar?

Ik begrijp dat het erg persoonsafhankelijk is, maar enkele ervaringen zouden mij wellicht op weg helpen in mijn keuze!

Bedankt!

#2:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: vr 20 mrt 2009 22:09
    —
60 ECTS per jaar is voltijdtempo en dat is best veel.
En nee, neem geen voorbeeld aan StevenK, want die is echt een uitzondering!

#3:  Auteur: Nobility BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 11:17
    —
60 ECTS is inderdaad full-time tempo.

Buiten makkelijk leren is het ook een inschatting qua andere activiteiten daarbuiten zoals werk/huishouden etc.

#4:  Auteur: niederer31 BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 11:48
    —
Dat is inderdaad lastig. Ik ken mezelf wel als iemand die zijn eigen capaciteiten snel onderschat, naast een fulltime baan heb ik van 2003 tot 2005 een post-doctorale opleiding gedaan, maar de manier van studeren daar is anders dan moeten "blokken" voor een tentamen recht.

Heeft iemand ervaring met heao-mer bij de LOI? Ik zou nl. een paar vakken aan de LOI kunnen doen (lijkt me makkelijker dan de OU) op bachelor niveau en op basis van die vakken een vrijstelling vragen voor dat betreffende vak in de bachelor fase van de OU.

Het kriebelt bij mij een beetje: ik kan namelijk met die 60 ECTS een volledige bachelor recht halen en daarna nogmaals 60 ECTS master (waarbij ik in de master 30 ECTS krijg vrijgesteld!). Vind het zonde om niet mijn mr.-titel te halen... volgens mij krijg ik er altijd spijt van als ik dit niet doe.

Naast werk (fulltime, zelfstandig interimmer) doe ik wat huishoudelijk werk en fitness 3 keer in de week, heb geen gezin dus dat is makkelijk Smile.

#5:  Auteur: arizona BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 11:51
    —
Ik heb de master in voltijd tempo gedaan (= 1 jaar, 60 ECTS) en dat vond ik teveel. Wij hadden nauwelijks nog tentamens, alleen papers e.d., wat inhield dat je voor twee of drie vakken tegelijk in 1 week een paper moest schrijven en dat zo'n beetje elke week. Ik weet natuurlijk niet of dat aan de OU ook is. Ik ben op zich een goede, snelle student maar toch vond ik dit naast een baan gewoon best heftig. Niet onmogeljk denk ik, maar ik heb uiteindelijk 1 vak en mijn scriptie doorgeschoven naar het volgende jaar.

AANVULLING: met 30 ECTS vrijstelling is het dus een ander verhaal. Je zou natuurlijk gewoon eerst de bachelor kunnen proberen. Heb je die in elk geval binnen. En één jaartje bikkelen moet lukken, toch?

#6:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 19:29
    —
tikSimone schreef:
60 ECTS per jaar is voltijdtempo en dat is best veel.
En nee, neem geen voorbeeld aan StevenK, want die is echt een uitzondering!

En als ik nu een voorbeeld noem van iemand die de studie naast een baan als financiëel directeur in 2,5 jaar heeft gedaan?

Het kan en het is zeker het proberen waard.

#7:  Auteur: niederer31 BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 20:27
    —
Nou ja... als ik je linkedin profile zo eens bekijk zou het wel eens een toekomstig profiel van mijzelf kunnen worden, althans, ik heb vaker gezegd dat als ik het over mocht doen, ik in de advocatuur zou gaan werken i.p.v. het financial management.

Het zegt niks, die 2,5 jaar, maar voor mij toch wel wat... het geeft me een indruk en een beeld.

Als ik me eenmaal ergens in vastbijt, dan zet ik door en haal ik het wel, zo ook mijn post-doc RC opleiding.

#8:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 21:38
    —
StevenK schreef:
En als ik nu een voorbeeld noem van iemand die de studie naast een baan als financiëel directeur in 2,5 jaar heeft gedaan
Tja, dat kan. ik heb niet voldoende idee van de inhoud van de stof van de OU. De eigen ervaring op de EUR leert dat het een zware dobber is (en geloof me maar: ik ben vrij fanatiek en stop er heel veel tijd in). Heb een behoorlijk actieve studiegenoot met full time baan gehad die de studie in 4 jaar heeft gedaan. Die jongen stond echter wel elke dag om half 6 op, werkte, deed 4 avonden college en zat dan nog tot half 1 's nachts te lezen. Dussem .... ik weet niet of je er zo heel makkelijk over moet doen, maar wellicht dat de OU gewoon minder leesvoer geeft?

#9:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 21 mrt 2009 23:24
    —
De master in Leiden is in ieder geval niet er even snel bij te doen. Het is gewoon belachelijk veel schrijven, waarschijnlijk ter compensatie van het belachelijk weinig schrijven tijdens de bachelor.

Ik vermoed dat de master in Leiden "zwaarder" is qua hoeveelheid werk dan op andere universiteiten. Qua moeilijkheidsgraad valt het wel mee, want je krijgt volgens mij al snel een 6 voor de moeite. Dus voor wie tijdens de bachelor vaak tentamens moet overdoen is het masterjaar juist lichter en eenvoudiger, denk ik.



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Deeltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl