verschillen ondernemingsraad en vakbond
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: verschillen ondernemingsraad en vakbond Auteur: Daan BerichtGeplaatst: wo 01 mrt 2006 17:15
    —
Mijn vraag is wat nu eigenlijk de functies van de OR en de vakbond zijn, met betrekking tot de vertegenwoordiging van werknemers? Concurreren zij met elkaar of is dit in de wet uitgesloten? En kan de vakbond invloed uitoefenen op de OR?

#2:  Auteur: A.G. Ton BerichtGeplaatst: wo 01 mrt 2006 17:38
    —
Ik denk juist dat ze meer samenwerken dan elkaar concureren.

De OR let er op dat de Wg zijn verplichtingen goed nakomt, maar ook dat er als er ten koste van de werknemers stappen ondernomen moeten worden deze niet onevenredig zwaar zijn.

De Bond is er echter wel zo goed als alleen maar voor de wN.

#3:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 01 mrt 2006 19:01
    —
Een deel van de OR bestaat uit vakbondsleden, het andere deel uit personeelsleden die door niet-vakbondsleden gekozen worden. Zo was het in ieder geval bij mijn vorige werkgever.

#4: Re: verschillen ondernemingsraad en vakbond Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: wo 01 mrt 2006 20:45
    —
Daan schreef:
Mijn vraag is wat nu eigenlijk de functies van de OR en de vakbond zijn, met betrekking tot de vertegenwoordiging van werknemers? Concurreren zij met elkaar of is dit in de wet uitgesloten? En kan de vakbond invloed uitoefenen op de OR?


Even een praktijkopmerking (al heb ik dan geen zeer uitgebreide ervaringen met bonden en OR): de OR houdt zich alleen met dat ene bedrijf bezig en de vakbond werkt breder (meer voor beroepsgroepen of bedrijfstakken). De OR hoeft overigens helemaal niet voor een deel uit vakbondsleden te bestaan bij mijn weten. De reden dat je vaak vakbondsmensen er in aantreft is denk ik omdat deze mensen zich sowieso graag inzetten voor werknemersbelangen.
De OR heeft een nogal speciale positie, omdat de werkgever n bepaalde gevallen verplicht is advies of zelfs instemming aan de OR te vragen. Voor meer informatie daarover verwijs ik je naar de Wet op de Ondernemingsraden, waar dat heel duidelijk in staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doen van grote investeringen. De vakbond stat wat dat betreft verder af van het bedrijf.
Aan de andere kant is de vakbond wel partij wanneer er een CAO voor de betreffende bedrijfstak geldt. De OR kan bij mijn weten niet onderhandelen in zo'n CAO.

Je moet ze meer als aanvullend, elkaar overlappende cirkels zien.

#5:  Auteur: Martijn BerichtGeplaatst: wo 01 mrt 2006 23:43
    —
Ook niet ontzettend veel praktijkervaring met OR en vakbonden maar is het niet zo dat een vakbond een of meerdere kandidaten voor de OR in een bedrijf of instelling naar voren kunnen schuiven zodat vakbondsleden redelijk eenvoudig weten waar ze op kunnen stemmen (liever een lid van mijn vakbond dan een losse kandidaat zonder binding met de bond)

#6:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: do 02 mrt 2006 0:13
    —
Volgens mij kan elke werknemer (mits hij een bepaalde periode werkzaam is in het bedrijf, ik dacht een jaar) zich kandidaat stellen en dan is het aan de wrknemers om hun stem aan een evt vakbondslid te geven (in de praktijk is er niet zo'n overdonderende belangstelling voor het OR-lidmaatschap of de OR-verkiezingen).

#7: Re: verschillen ondernemingsraad en vakbond Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 02 mrt 2006 1:05
    —
tikSimone schreef:
De OR hoeft overigens helemaal niet voor een deel uit vakbondsleden te bestaan bij mijn weten. De reden dat je vaak vakbondsmensen er in aantreft is denk ik omdat deze mensen zich sowieso graag inzetten voor werknemersbelangen.

Als ik zo de WOR bekijk, heb ik het kennelijk over artikel 9 lid 2. "Een kandidatenlijst kan worden ingediend door een vereniging van werknemers die in de onderneming werkzame kiesgerechtigde personen onder haar leden telt, ..." en een vakbond kan zo'n vereniging zijn. Lid 2 sub b heeft het verder over personen die niet lid zijn van zo'n vereniging. Deze moeten 30 handtekeningen verzamelen om een kandidatenlijst in te mogen dienen.

#8:  Auteur: Daan BerichtGeplaatst: do 02 mrt 2006 13:01
    —
Maar er moeten toch ook terreinen zijn waarop de vakbond en de OR concurreren en waar de wetgever de onderlingen verhouding op die domeinen regelt?

#9:  Auteur: Michèle BerichtGeplaatst: di 07 mrt 2006 12:03
    —
Er zijn bepaalde arbeidsrechtelijke bepalingen in de wet, waar bij CAO van kan worden afgeweken en bij ontbreken daarvan, d.m.v. afspraken met de OR.
Bedoel je zo iets?

#10:  Auteur: matthijs rutten BerichtGeplaatst: wo 08 mrt 2006 21:10
    —
Wat betreft de onderlinge verhouding tussen OR en vakbond en zonder een wetbundel bij de hand te hebben, staat het me bij dat een wg niet altijd met de vakbonden hoeft te onderhandelen omtrent arbeidsvoorwaarden of een Sociaal Plan, maar dat uit de WOR (ergens rond artikel 30) volgt dat een wg ook met de OR een deal kan sluiten. Daarnaast heeft de OR ook een belangrijke rol gekregen in de nieuwe Arbo-wetgeving.

Een belangrijk verschil tussen de OR en de vakbonden is dat een OR op basis van de WOR ook gehouden is naar het belang van de onderneming in zijn geheel te kijken. Daar heeft de vakbond geen last van. Daaruit volgt dat de OR vaak een heel andere rol speelt, namelijk controleur van de plannen die de wg heeft met de onderneming (en het personeel) terwijl de vakbonden nog steeds met name een rol spelen in het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden en Sociale Plannen.

Dat wordt aardig geillustreerd in het geval van een collectief ontslag (WMCO) waar een wg een deal kan sluiten met de vakbonden omtrent het Sociaal Plan maar tegelijkertijd advies moet vragen aan de OR omtrent de bedrijfsorganisatorische wijziging.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl