Vooruitbetaling voor energie
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Vooruitbetaling voor energie Auteur: Alfatrion BerichtGeplaatst: wo 07 dec 2022 22:31
    —
Zoals jullie weten kan op grond van artikel 7:26 jo 7:6 BW bij algemene voorwaarden niet worden afgesproken dat een consument-koper meer dan 50% betalen voordat hij de zaak krijgt. De bepalingen over consumentenkoop zijn met uitzondering van art. 7:9, 7:11, en 7:19a BW ook van toepassing voor de levering van elektriciteit, warmte en koude en gas, en stadsverwarming indien deze aan consument wordt geleverd. Artikel 7:9 BW bevat de definitie van het woord afleveren.

Ik kwam recentelijk het arrest ECLI:NL:GHDHA:2018:3140 tegen. Het hof pas onder 5.16 artikel 7:26 BW ook toe bij een overeenkomst tot de levering en transport van elektriciteit. Het hof overweegt dat partijen in afwijken van art. 7:26 BW hebben afgesproken dat de afgesproken prijs voor elektriciteit pas opeisbaar is op het moment dat de jaar/eindafrekening opgemaakt moet worden en dat de consument iedere maand een bedrag bij wijze van voorschot moet betalen.

De standaard algemene voorwaarden van leveranciers vermelden: dat de leveranciers recht heeft op een voorschot; en dat zij deze vaststelt aan de hand van het bekende verbruik. De praktijk is dat een conventionele leverancier een voorschot bepaald door het jaarverbruik te schatten en daarvan iedere maand een 1/12e van in rekening brengt. Na twaalf maanden kan blijken dat de consument te veel heeft betaald of nog moet bijbetalen. Betekent dat nu dat deze algemene voorwaarden hiermee onredelijk bezwarend zijn? Deze vraag kwam in het arrest niet aan bod doordat het voorschotbedrag door de leverancier veel te laag is ingeschat.

Artikel 7:26 BW is ingevoerd vanwege de vele faillissementen ten tijden van de invoering. En begin 2022 zijn drie leveranciers failliet verklaard.



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl