eigendomsvoorbehoud -> voor wie zijn de vruchten
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: eigendomsvoorbehoud -> voor wie zijn de vruchten Auteur: groenf BerichtGeplaatst: wo 12 okt 2005 9:55
    —
Hoi,

Tijdens een college goederenrecht verdiept over voorwaardelijke eigendom kwam deze vraag naar voren, die niet direct te beantwoorden was:

Stel er worden kippen onder eigendomsvoorbehoud geleverd. de koopprijs wordt niet (geheel) voldaan. voor wie zijn dan de gelegde eieren in de periode dat de kippen uit het bezit van de leverancier zijn geweest?

een soortgelijke situatie is er als er effecten/aandelen onder eigendomsvoorbehoud worden geleverd, voor wie is dan het dividend?

#2:  Auteur: RemcoJansen BerichtGeplaatst: di 18 okt 2005 22:59
    —
Zolang de koper de koopprijs niet heeft betaald, blijft de verkoper eigenaar. Art. 5:1 lid 3 (jo. art. 3:9) bepaalt dat de eigenaar tevens eigenaar is van de afgescheiden vruchen, mijns inziens is de verkoper ook eigenaar van de eieren en is er niet sprake van zaaksvorming.

Wellicht kan je iets met het arrest Hollander's Kuikenboerderij (HR 24-3-1995, NJ 1996, 158). Een verkoper levert eieren onder eigendomsvoorbehoud aan de kuikenboerderij die enige tijd later failliet ging. De vraag die rees was: "wie is eigenaar van de kuikens?" Vallen de kuikens in de boedel van de curator? De Hoge Raad vond dat er niet sprake was van vruchttrekking. Er was sprake van zaaksvorming, gezien het feit dat die eiere machinaal waren uitgebroed, er was "een nieuwe zaak" ontstaan en er was een vormingsproces. Zaaksvorimg is een originaire wijze van eigendomsverkrijging, waardoor alle beperkt rechten en het eigendomsvoorbehoud teniet gaan.
In Zeug 113 staat dit arrest ook besproken.

#3:  Auteur: groenf BerichtGeplaatst: za 22 okt 2005 10:00
    —
Ja, dit is inderdaad een manier om het te bekijken. Maar je zou ook kunnen betogen dat de koper een voorwaardelijk eigendomsrecht heeft gekregen en dus ook als (voorwaardelijk) eigenaar kan worden aangemerkt.
Hollander's kuikenboerderij had ik ook al bekeken, maar daar gaat het inderdaad niet over vruchtgebruik...

#4:  Auteur: Arno BerichtGeplaatst: ma 24 okt 2005 19:17
    —
Ik ben het eens met RemcoJansen. Het arrest heet overigens Hollander's kuikenbroederij

#5: Kip en Ei Auteur: Peter Kurvers BerichtGeplaatst: wo 26 okt 2005 21:59
    —
Als de leverancier de eieren wil hebben moet hij ook voor die periode het voer betalen, stallings kosten, afvoer van de mest, enz....

De kip is slechts een stuk gereedschap dat nodig is om van kippenvoer
eieren te kunnen maken.


PeterRechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl