Ondersteuning oude software
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Informatie en technologie

#1: Ondersteuning oude software Auteur: organist BerichtGeplaatst: do 12 dec 2019 15:00
    —
Hallo,
Ik heb een vraag en ik hoop dat iemand daar antwoord op kan geven:

Een software sampler voor een virtueel muziekinstrument (mag ik een naam noemen?, onderdeel van bedrijf MDA uit de VS) maakt het mogelijk om via de computer en een midi-toetsenbord (kerk)orgels thuis te bespelen.
De benodigde software is HW, dit is de software die zorgt voor de werking van audio en midi signalen in de PC.

Naast HW moet ook nog het gewenste virtuele instrument (opname van kerkorgel) worden aangeschaft. Deze worden opgenomen, gecodeerd, geprogrammeerd etc. door andere firma's dan MDA van over de hele wereld (o.a. Nederland), en geschikt gemaakt om te werken onder het hoofdprogramma (HW). Zonder dit hoofdprogramma zijn de instrumenten niet te gebruiken.

Het hele gebeuren is beveiligd door middel van een usb-dongle. Deze dongle bevat de licentie welke bij aan of verkoop van een instrument geupdate werd door MDA.

Wanneer een consument een instrument wilde doorverkopen, moest dat gebeuren met wat support van MDA in de vorm van de licentie-update.

HW heeft jarenlang goed gewerkt onder versie 4 (V4). Echter zijn er de laatste jaren steeds meer figuren die deze software hacken en die zodoende illegaal verkopen.
MDA heeft (na klachten van consumenten en zelfs een dreigende 'boycot' van andere van HW afhankelijk zijnde bedrijven) als reactie hierop een nieuw beveiligings- en licentiesysteem verwerkt in hun nieuwe software versie (V5)
Logischerwijs stopt enige tijd na het uitbrengen van de update naar V5 alle support voor V4. (V5 is nu al beschikbaar, de support voor V4 loopt door Mei of April 2020)
V4 blijft wel werken, dus updaten naar V5 is niet verplicht.

Wanneer alle gebruikers hun programma updaten van V4 naar V5 is er geen vuiltje aan de lucht.
Maar omdat voor de update naar V5 betaald moet worden zijn er nu ook mensen die niet willen updaten.
Deze gebruikers willen ook in de toekomst hun virtuele instrumenten kunnen verhandelen. Maar dat gaat niet meer omdat MDA alleen nog maar de nieuwe V5 ondersteund.

Wanneer consumenten ervoor kiezen om de update V5 te installeren kunnen de virtuele instrumenten gewoon verhandeld worden.
Wanneer consumenten ervoor kiezen om met de verouderde V4 te blijven werken, kunnen de virtuele instrumenten in de toekomst niet meer verhandeld worden.

Nu zijn er 2 groepen.
De 1e zegt dat MDA verplicht is om consumenten te ondersteunen die V4 instrumenten willen verhandelen.
(Dus zijn er over 10 jaar nog mensen die V4 gebruiken dat moet MDA deze mensen nog steeds ondersteuning geven in het aan en verkopen van hun virtuele instrument. De ondersteuning bestaat dan uit het updaten van de licentie t.b.v. usb-dongle)

De 2e zegt dat MDA niet verplicht is om deze ondersteuning te bieden. De consument creƫert zelf een probleem door de verouderde versie V4 te gebruiken. Alle problemen worden opgelost wanneer men V5 installeert.

Hoe zit dit juridisch?

-Is MDA verplicht om de aan en verkoop van de virtuele instrumenten onder deze oude V4 mogelijk te maken en te houden, zelfs nadat hun support voor V4 is gestopt?
-Kunnen consumenten verplicht worden de nieuwste versie van de software te installeren voordat hun virtuele instrumenten weer verhandeld kunnen worden?

Deze virtuele instrumenten zijn wel gekocht bij een ander bedrijf dan MDA. MDA moet alleen de usb-dongle updaten zodat het aangeschafte instrument kan werken onder HW V4.
-Is de verkoper/producent van een virtueel orgel verplicht de aan en verkoop van virtuele instrumenten mogelijk te maken/houden onder de oude V4 versie?

Voor de update van V4 naar V5 moet worden betaald.

Alvast bedankt voor uw reactie

#2:  Auteur: organist BerichtGeplaatst: do 12 dec 2019 15:11
    —
Misschien nog even ter verduidelijking:

Consument koopt HW4 bij MDA
Consument koopt instrument bij bedrijf X

MDA zet een nieuwe versie van hun software online (HW5).
MDA stopt ondersteuning oude versie van hun software (HW4).

Consument kan na 1e kwartaal 2020 HW4 gerelateerde instrumenten niet meer verkopen aan andere consumenten, tenzij hij de update maakt naar HW5.
De update naar HW5 moet gekocht worden door consument.

Wie is verantwoordelijk voor het verkopen van het instrument(HW4) wat gekocht is bij bedrijf X?

MDA omdat zij met HW de overkoepelende software hebben?
Bedrijf X omdat zij het virtueel instrument hebben verkocht?
Consument omdat deze eerst de (betaalde) nieuwe versie van de software moet regelen?

#3:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 13 dec 2019 23:59
    —
Ik neem aan dat HW in eerste instantie bedoeld is om instrumenten te bespelen en niet om instrumenten door te verkopen. Dan denk ik niet dat MWA verplicht is om tot in de eeuwigheid het doorverkopen in versie 4 te blijven ondersteunen.

Microsoft dropt geregeld alle ondersteuning voor oudere producten (Windows XP, Xbox, etc.) en lijkt daar mee weg te komen. (Dus zelfs als HW4 op een gegeven moment grotendeels onbruikbaar zou worden, lijk je dat maar te moeten accepteren.)



Rechtenforum.nl -> Informatie en technologie

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl