Instandhoudingsplicht van gemeentelijk cultureel erfgoed
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: Instandhoudingsplicht van gemeentelijk cultureel erfgoed Auteur: Adrie BerichtGeplaatst: di 12 nov 2019 16:39
    —
Vraagje.
Mijn huurwoning maakt deel uit van een bijna 100 jaar oud woonbuurtje dat staat vernoemd op een Cultuurhistorische waardenkaart. Die 'kaart' is als zodanig vastgesteld door de Gemeenteraad. De woningen zijn in 1921 gebouwd in opdracht van de gemeente en zijn het enige voorbeeld van een vooroorlogs sociaal woningbouwcomplex. Van belang worden ook de stedenbouwkundige opzet van het buurtje en de hoofd- en kapvorm van de woningen vermeld.
De gemeente heeft zeven van de tien woningen in de jaren zeventig tegen boekwaarde overgedaan aan een woningbouwvereniging (die later is omgezet in een Stichting en nu deel uitmaakt van een grote woningcorporatie.)
Aan de huurwoningen is 1982 voor het laatst groot onderhoud gepleegd en gedurende de afgelopen 37 jaar heeft de verhuurder alleen 'lapwerk' laten verrichten. Vanaf 2010 dring ik aan op groot onderhoud, isolatie en verduurzaming, maar een duidelijk antwoord daarop blijft uit.
Het lijkt er dus sterk op dat de woningcorporatie aanstuurt op verloedering - en uiteindelijk tot sloop.
Mijn vraag is, bestaat er zoiets als een instandhoudingsplicht van (gemeentelijk) cultureel erfgoed?

#2:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: wo 20 nov 2019 14:12
    —
Uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden.
het is in ieder geval verboden zonder vergunning een gemeentelijk of rijksmonument te verbouwen, veranderen aan te passen etc. Uit jurisprudentie blijkt dat verwaarlozen ook niet mag, de gemeente mag daarop handhaven.

Bij gemeentelijke monumenten geldt uiteraard wel dat de gemeente ook kan besluiten het van de monumentenlijst te halen, zodat de bescherming wegvalt.

Vraag is of er sprake is van een gemeentelijk monument. Dat iets op een cultuurhistorische waardekaart staat, betekent niet dat dat het geval is.
Dat kan namelijk ook simpelweg een inventarisatiekaart zijn zonder enige status.
Het gaat erom of de gemeenteraad ook een beschermingsregime aan die kaart heeft gekoppeld via het aanwijzen van monumenten of via een bestemmingsplan.
Als dat niet het geval is, is er geen sprake van gemeentelijk erfgoed dat beschermd kan of moet worden.

#3: WOB? Auteur: Adrie BerichtGeplaatst: wo 11 mrt 2020 13:05
    —
Ik vermoed dat verhuurder de woningen graag wil slopen om op de vrijkomende grond een wooncomplex te realiseren. Vandaar dat ze het onderhoud hebben verwaarloost. Dat plannetje wordt doorkruist omdat de gemeenteraad enkele jaren geleden een rapport, waarin het gebied en woonbuurt van cultureel-historische wordt geacht, heeft vastgesteld.

Nu heeft verhuurder een bureau (Belfort Cultuurhistorie en Monumenten) opdracht gegeven om die bouwhistorisch culturele waarde te onderzoeken. De bevindingen daarvan zijn op ambtelijk niveau met verhuurder besproken en mij is meegedeeld dat uit cultuurhistorisch oogpunt twee scenario’s 'kansrijk' zijn.
[...]
1. De huidige woningen renoveren en verduurzamen.
2. Sloop en herbouw van de woningen waarbij de stedenbouwkundige opzet (kavelstructuur met daarop drie blokjes van twee woningen)
gehandhaafd blijft. Door de woningen qua detaillering, materiaal- en kleurgebruik aan te laten sluiten op de huidige woningen kunnen de
cultuurhistorische waarden voor een groot deel gehandhaafd blijven. Vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit is er bovendien winst te behalen door bijvoorbeeld de bijgebouwen en buitenruimte mee te ontwerpen. [...]

Dat Belfort onderzoek zal dus een grote rol gaan spelen bij het wel of niet behouden blijven van deze woningen. Het is dus al op tafel gekomen bij ambtelijk overleg. Er zijn al conclusies getrokken. De bewoners zijn nergens in gekend.

Ik heb inzage verlangt in dat rapport, maar dat krijg ik niet te zien. Ik wil kunnen zien of er van juiste gegevens is uitgegaan, hoe de standpunten zijn bepaald en ik wil (uit privacyoverweging) kunnen zien of vroegere of huidige bewoners erin worden beschreven.

Vraagje: Is het mogelijk dat ik (bewoner, huurder) inzage kan afdwingen met een WOB?

#4:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: wo 11 mrt 2020 13:25
    —
Nee.
Het rapport is niet van de gemeente (berust niet bij de gemeente), dus u kunt dat niet opvragen bij de gemeente. Ook niet op basis van de WOB. Dat wordt pas anders als het rapport door de verhuurder/eigenaar nadrukkelijk aan de gemeente gegeven wordt als onderdeel van besluitvorming. Bijvoorbeeld bij een aanvraag omgevingsvergunning.
Zo ver is het blijkbaar nog niet.

#5: En de privacywetgeving? Auteur: Adrie BerichtGeplaatst: wo 11 mrt 2020 14:30
    —
Bedankt voor het antwoord.

In deze voorbeslisfase, mbt ambtelijk overleg, kan ik dus (nog) niet wettelijk inzage afdwingen.
Mogen gemeenteraadsleden dit, als deel hun controlerende taak, wel? Immers er wordt beleid op bepaald.

En hoe is het geregeld met de privacy-wet? Ik vermoed dat er in dat rapport fouten staan en dat er in de definitieve versie hoogstwaarschijnlijk gegevens van vroegere en huidige bewoners zijn opgenomen.
Omdat ik tijdens de onderzoekfase contact heb gehad met de onderzoeker is mij gebleken dat die over verouderde gegevens beschikte. Zelf heb ik overigens ook gegevens aangeleverd.
Zijn opdrachtgever (verhuurder) staat nu niet toe dat ik inzage krijg in dat rapport.

#6:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: wo 25 mrt 2020 17:14
    —
Zie eerder antwoord. Het rapport ligt niet bij de gemeente.
Raadsleden kunnen dit dus alleen opvragen bij de opdrachtgever, net zoals u.



Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl