Instandhoudingsplicht van gemeentelijk cultureel erfgoed
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: Instandhoudingsplicht van gemeentelijk cultureel erfgoed Auteur: Adrie BerichtGeplaatst: di 12 nov 2019 16:39
    —
Vraagje.
Mijn huurwoning maakt deel uit van een bijna 100 jaar oud woonbuurtje dat staat vernoemd op een Cultuurhistorische waardenkaart. Die 'kaart' is als zodanig vastgesteld door de Gemeenteraad. De woningen zijn in 1921 gebouwd in opdracht van de gemeente en zijn het enige voorbeeld van een vooroorlogs sociaal woningbouwcomplex. Van belang worden ook de stedenbouwkundige opzet van het buurtje en de hoofd- en kapvorm van de woningen vermeld.
De gemeente heeft zeven van de tien woningen in de jaren zeventig tegen boekwaarde overgedaan aan een woningbouwvereniging (die later is omgezet in een Stichting en nu deel uitmaakt van een grote woningcorporatie.)
Aan de huurwoningen is 1982 voor het laatst groot onderhoud gepleegd en gedurende de afgelopen 37 jaar heeft de verhuurder alleen 'lapwerk' laten verrichten. Vanaf 2010 dring ik aan op groot onderhoud, isolatie en verduurzaming, maar een duidelijk antwoord daarop blijft uit.
Het lijkt er dus sterk op dat de woningcorporatie aanstuurt op verloedering - en uiteindelijk tot sloop.
Mijn vraag is, bestaat er zoiets als een instandhoudingsplicht van (gemeentelijk) cultureel erfgoed?

#2:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: wo 20 nov 2019 14:12
    —
Uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden.
het is in ieder geval verboden zonder vergunning een gemeentelijk of rijksmonument te verbouwen, veranderen aan te passen etc. Uit jurisprudentie blijkt dat verwaarlozen ook niet mag, de gemeente mag daarop handhaven.

Bij gemeentelijke monumenten geldt uiteraard wel dat de gemeente ook kan besluiten het van de monumentenlijst te halen, zodat de bescherming wegvalt.

Vraag is of er sprake is van een gemeentelijk monument. Dat iets op een cultuurhistorische waardekaart staat, betekent niet dat dat het geval is.
Dat kan namelijk ook simpelweg een inventarisatiekaart zijn zonder enige status.
Het gaat erom of de gemeenteraad ook een beschermingsregime aan die kaart heeft gekoppeld via het aanwijzen van monumenten of via een bestemmingsplan.
Als dat niet het geval is, is er geen sprake van gemeentelijk erfgoed dat beschermd kan of moet worden.Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl